Nog één keer terug naar de krankzinnige vijfde wedstrijd om het kampioenschap

ZZ leiden kampioen 2022-2023

Nadat de kruitdampen uit de Vijf Meihal zijn opgetrokken kwamen drie gedachten bij mij op na die krankzinnige finale.

  1. Die Doug Spradley toch
  2. Stel dit was gespeeld in een arena met 10,000 fans
  3. Wat gebeurde er nou eigenlijk die laatste dikke tweeëneenhalve minuut?

DOUG SPRADLEY

Eigenlijk is de eerste de meest relevante omdat we nu eenmaal in Nederland spelen en de wedstrijd voltooid verleden tijd is. Potjandorie Spradley speelde de cruciale fase met vier Nederlanders op veld! De Amerikaanse coach had kunnen kiezen voor twee Amerikanen, zeker weten dat heel veel coaches dit zouden hebben gedaan. Hij had ook nog de voorkeur kunnen geven aan een Litouwer.

Dat Ververs en Van Bree speelden is logisch, maar DE wedstrijd van het jaar afmaken met Stan van den Elzen en Lucas Kruithof (die in crunch time scoorde en twee uiterst belangrijke steals had) en dus met vier Nederlanders op het veld en dan nog winnen ook!

Van den Elzen is net 23 en Kruithof nog 22 en zij hebben, net als Ververs (ook pas 24, maar al slim kijk verderop maar eens naar de allerlaatste play van de wedstrijd), op relatief jonge leeftijd iets ervaren dat ze nooit meer kwijtraken; het gevoel en de ervaring om een kampioenschap te winnen.

ARENA

Niets ten nadele van de Vijf Meihal en zo’n ontknoping als zondag kan waarschijnlijk ook alleen maar daar, maar toch kon ik gedachte niet van me afzetten wat er zou zijn gebeurd als dit duel in een moderne hal was gespeeld met plek voor pak ‘m beet 10.000 toeschouwers? Zo’n arena waarin EK-duels worden gespeeld, beetje NBA-achtig.

Die hebben we in Nederland niet echt (alhoewel Ziggo-dome) en dus is het een beetje fantaseren. Nu kijken veel niet-basketballiefhebbers toch een beetje meewarig naar de omstandigheden in de Vijf Meihal. Beetje Luton Town in het Engelse voetbal. Ik denk dat het aanzien van het Nederlandse basketbal een boost heeft gehad zondag, maar in ideale omstandigheden was het nog mooier geweest. Beelden de wereld over.

Al viel me wel op dat voor het eerst in jaren vele landelijke media iets hebben bericht over de finale. Zo zag ik dat de NOS uitpakte ook online, maar ook NU.nl. Studio Sport had ook redelijk wat kijkers op deze mooie 2e Pinksterdag. 115.000 gemiddeld met een piek van 387.000. Minder dan wedstrijd 1, dat wel.

ONGELOFELIJK

Nog steeds kan ik niet begrijpen dat het resultaat is geworden zoals het is geworden. De collega’s bij RTV Noord haalden wat meningen waar geen speld tussen te krijgen is. Tikkie overdreven vind ik reactie van Donar-speler Taylor na afloop: “Iedereen weet dat wij daar hadden moeten staan met die beker.”

Maar toch, als je gewoon de feiten op een rij ziet blijft het bizar. Zeker ook omdat de run niet echt feilloos werd ingezet door Leiden. Maar op een gegeven moment vielen de dominosteentjes nog maar één kant op en was er geen houden meer aan.

Bizar, zeker als je dan turft wat Donar laat liggen.

Hieronder de play by play met aantekeningen van wat Leiden en Donar laten liggen beschreven in ‘MIN’, al moest Leiden wel wat fouten maken om de klok stil te zetten.

2.41 to go: 61-77

LEIDEN: Airbal Bouwknecht MIN LEIDEN

LEIDEN: Aanvallende rebound Hammond MIN DONAR

2.18: 63-77

LEIDEN: Fout Hammond MIN LEIDEN

DONAR: Twee gemiste vrije worpen Olisemka MIN MIN DONAR

LEIDEN: Driepunter Van Bree

1.49: 66-77

LEIDEN: Onsportieve fout Ververs MIN LEIDEN

DONAR: Gaddefors 1/2 vrije worpen MIN DONAR

1.47: 66-78

LEIDEN: Score Kruithof

1.32: 68-78

LEIDEN: Fout Van Bree

DONAR: Gaddefors 1/2 vrije worpen MIN DONAR

1.30: 68-79

LEIDEN: Score Rutherford

1.17: 70-79

DONAR: Time-out

DONAR: Balverlies Branch MIN DONAR

LEIDEN: Steal Kruithof

LEIDEN: Driepunter Van Bree

1.05: 73-79

LEIDEN: Fout Van Bree MIN LEIDEN

DONAR: Taylor 2/2 vrije worpen

1.04: 73-81

LEIDEN: Driepunter Van Bree

0.58: 76-81

LEIDEN: Scrimmage balverlies MIN LEIDEN

DONAR: Balinname zijkant

DONAR: Balverlies MIN DONAR

LEIDEN: Driepunter Van Bree

0.48: 79-81

DONAR: Time-out

DONAR: Mist schot MIN DONAR

LEIDEN: Vd Elzen mist driepunter MIN LEIDEN

LEIDEN: Fout Kruithof MIN LEIDEN

DONAR: Williams 0/2 vrije worpen MIN MIN DONAR

DONAR: Aanvallende fout Mounce MIN DONAR

LEIDEN: Van Bree 1/2 vrije worpen MIN LEIDEN

0.03: 80-81

DONAR: Bal baseline

LEIDEN: Steal Kruithof MIN DONAR

DONAR: Fout Gaddefors

LEIDEN: Rutherford 2/2 vrije worpen

0.003: 82-81

DONAR: Noodschot mis

Dan tel ik 12 minnetjes voor Donar. 12 mogelijkheden tot balbezit of scores. Bij Leiden tel ik er ook nog 7, met dus wat ‘noodfouten’.

Nou is basketbal geen wiskunde en Leiden speelde ongelofelijk in die slotfase, maar ik durf de stelling wel aan dat Donar het heeft weggeven.

FOUT ?

Gezien deze reeks van dominostenen die Donar verkeerd laat vallen gaat het mij ook veel te ver om te stellen dat de titel aan Donar is ontglipt door een scheidsrechter. Nou heb ik ook vraagtekens bij die call op Mounce. Van mij had hij niet gefloten hoeven worden, want als je deze lijn doortrekt bij aanvallende rebounds na vrije worpen dan staan we komend seizoen heel veel vrije worpen te nemen.

De Amerikaan zit zichtbaar met zijn handen aan Van Bree en aan zijn shirt. Met een voorsprong op het scorebord moet Mounce, zich niet in zo’n situatie zetten. Hij zou beter moeten weten. Dat Van Bree daar wat theater speelt is duidelijk. Hij zoekt de grens op.

Ik sprak ook nog een oud-topscheidsrechter over deze call. “Kijk naar de feiten dan is er contact. Is er dan sprake van een fout? En is die in lijn met het fluiten in de vijfde wedstrijd? Van Bree flopt ook wel. Er zijn 100 voors en tegens te noemen. Maar was de call andersom geweest, was het voor de andere partij ook niet goed geweest.”

VERBAZINGWEKKEND

Wat mij uiteindelijk het meest verbaasde zijn niet de gemiste vrije worpen, dat gebeurt op alle niveaus dus ook in Nederland zijn basketballers mensen. Nee, die out-of-bounds-play’s die tot direct balverlies leiden vind ik vreemd. Dat is trainbaar en heeft te maken met afspraken. Het overkwam Donar ook al in wedstrijd 1 en nu dus weer met pijnlijke gevolgen.

Zoals dit balverlies op 49.6 seconden voor het eind. Deze resulteerde uiteindelijk in een driepunter van Van Bree. In slow motion zie je goed wat er allemaal gebeurde of beter wat er niet gebeurde.

Zeker de laatste balinname op 3 seconden van het einde is vreemd. Ook hier is in slow motion is goed zichtbaar wat er allemaal gebeurde.

Want na de tweede en rake vrije worp pakt Gaddefors de bal op. Dat had hij beter niet kunnen doen. Gaat de Zweed op z’n gemak op de achterlijn staan en wacht hij op de bal, die de scheidsrechter hem dan geeft, heeft hij, en met hem zijn teamgenoten, seconden meer de tijd om goed te gaan staan. Nu wordt het chaos. Taylor en zeker Williams (in de handen van Ververs) lopen zich bijna letterlijk vast, Mounce is uit beeld, komt wel ter hulp, maar te laat. Een pijnlijk en tegelijk exemplarisch voorbeeld wat mij betreft.

Mijn conclusie is dat het op leiderschap neerkomt. Die miste ik op en naast het veld bij Donar. Leiden had die wel. Spradley toonde leiderschap door een keuze te maken en daar aan vast te houden. De uitkomst van een heel seizoen werken met dezelfde groep en die groep dus kennen. Het levert de coach van het jaar een landskampioenschap op en een contractverlenging. Knap gedaan.