Donar in financiële problemen en dat is niet fraai voor het Nederlands basketbal

Ik verslikte me wel even net bij het avondeten toen ik mail kreeg van Donar. In niet mis te verstane woorden blijkt dat de club in grote financiële problemen zit. Dit werd gemeld:

Langs deze weg brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen want Donar verkeert in financieel zwaar weer.

De slechte start van de competitie, de naweeën van de corona periode en de effecten van de inflatie, hebben eraan bijgedragen dat er een flink gat geslagen is in de begroting.

Hierdoor zijn we in een situatie terecht gekomen waarin we de tering naar de nering moeten zetten om de continuïteit van de club te waarborgen. De afgelopen periode zijn we met een groot aantal crediteuren in gesprek gegaan om afspraken te maken over achterstallige betalingen. Samen met de Raad van Toezicht buigen we ons over de financiële huishouding en nemen we daarover besluiten. Ook brengen we momenteel in kaart welke keuzes we als bestuur moeten maken om de komende jaren basketbal op het hoogste niveau in Groningen te behouden.

De basketbalclub met de grootste fanschare van Nederland heeft dus meer geld uitgegeven dan er binnen is gekomen. Simpel. Naar verluidt gaat het om 125.000 euro acuut en een paar ton groter in totaal.

Wat ik gelijk dacht is: hebben we zo’n schitterende finaleserie gehad om het landskampioenschap tussen ZZ Leiden en Donar en dan dit. Het ietwat opgepoetste imago van het Nederlandse basketbal heeft er -weer- een kras bij.

En wat als Donar wel kampioen was geworden, het scheelde tenslotte maar 160 seconden? Had dan de gok om meer geld uit te geven dan op de rekening stond wel goed uitgepakt?

Daarna kwam bij me op dat er best wat clubs zullen zijn die zich bekocht voelen. Feyenoord bijvoorbeeld dat aan het eind van de reguliere competitie verloor in Groningen. Daardoor ging Donar naar de Elite Gold en de Rotterdammers naar het niemandsland met ook nog een ontslag van Toon van Helfteren.

Of Mechelen. Dat in de Elite Gold onderuit ging in Groningen en daardoor de koppositie in de Elite Gold kwijtraakte.

Of Heroes dat in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap verloor van Donar, maar het seizoen eindigde met dezelfde 12-koppige selectie als waar het mee begon.

Dat was bij Donar niet het geval. Coach Matthew Otten werd al snel vervangen. Net als 4 spelers:

  • Butjankovs
  • Callison
  • Kacinas
  • Zakis

Uiteindelijk werd op de valreep Steph Branch nog extra toegevoegd. Hij was goed en belangrijk, maar met de mededeling van vandaag in het achterhoofd riekt het naar competitievervalsing.

Het nieuws is vers dus zullen reacties vanzelf wel komen. De vraag is natuurlijk ook of de leiding van de BNXT-league, die ook verrast werd, hier scherper op had moeten zitten. Al maak ik me geen illusies.

Wat zouden de 1300 seizoenkaarthouders die er al zijn voor volgend seizoen trouwens denken over wat er met hun geld gebeurt?

De penningsmeester van Donar heeft zijn taak neergelegd, naar ik begrijp en geloof echt vanwege privéomstandigheden (waar ik verder niets over bekend maak). Maar het hele bestuur was er dit seizoen bij, lijkt me, toen al die mutaties en uitgaven zijn goedgekeurd.

Nu zit Donar in slecht weer, maar ik ben totaal niet bang dat de club gaat verdwijnen. 125.000 euro tekort, mede nog als uitvloeisel van de coronajaren, is veel geld, begrijp me niet verkeerd, maar ook niet onoverkomelijk. Bruto 2 Amerikanen, simpel gesteld. En andere oplossingen, zoals het opdoeken van stichtingen, zijn in het verleden van het Nederlandse basketbal talrijk geweest (van Den Bosch tot Amsterdam en van Weert tot Groningen en alles wat er tussen ligt zo ongeveer). Maar goed dat soort dingen vallen meestal niet zo goed bij geldeisers, die je toch tegen blijft komen.

Misschien even pas op de plaats maken in Groningen en een tijdje met het schaamrood op de kaken rondlopen. Ze zijn niet de eerste en zeker ook niet de laatste. En het basketbal in Nederland overleeft deze zoveelste kras ook wel, maar fraai is anders.

Abusievelijk schreef ik eerder dat Aris in de halve finale verloor van Donar, dat moest Yoast zijn.