Vijf weetjes over de BNXT-finale tussen ZZ Leiden en Oostende die straks begint

Na de strijd om het landskampioenschap heeft het seizoen nog een vervolg met de strijd om de BNXT-titel.

Titelverdediger is Zorg en Zekerheid Leiden. In de finale, die gaat om een best-of-three en vrijdagavond begint in Oostende, is Belgisch kampioen Oostende de tegenstander van de kersverse Nederlandse kampioen.

Vijf weetjes over deze finale.

1. Oostende kan niet winnen in Vijf Meihal

Na twee jaar gezamenlijk competitie met Belgen en Nederlanders is één ding duidelijk: Oostende kan niet winnen in Leiden (goden verzoeken, ik weet het):

18 maart 2023: 80-75

5 juni 2022: 84-82

16 april 2022: 87-69

En, niet onbelangrijk voor deze serie, Leiden won vorig seizoen al wel in Oostende in de halve finale van de play-offs om BNXT-titel.

7 juni 2022 : 78-88 (in Oostende)

2. Vergelijkbare prijzen

Zowel Leiden als Oostende pakten dit seizoen al een beker en de landstitel. Oostende won eind september de BNXT-supercup tussen de twee landskampioenen van vorig seizoen. Dat ging ten koste van Heroes Den Bosch. Leiden won de beker in Nederland.

3. Verhoudingen

Vorig seizoen wonnen de Nederlanders 1 op de 4 duels van de Belgen. Dit seizoen is de tussenstand 34-86 ofwel met 28% winst voor Nederlandse teams nagenoeg hetzelfde als vorig seizoen.

4. Stats

Eerst een blik op de efficiencycijfers (per 100x balbezit) over het gehele seizoen:

Aanv.Eff.Verd.Eff.
ZZ Leiden109.298.2
Oostende117.7100.0

Wat mij betreft beaamt dit de favorietenrol voor Oostende. Maar goed, een jaar geleden had ook niemand gedacht dat Leiden de BNXT-titel zou winnen.

Wat individuele cijfers:

Deion Hammond is topscorer bij ZZ Leiden met 14,7 punten gemiddeld.

Center Thomas Rutherford heeft bij Leiden de beste efficiency van 19,9.

Bij Oostende is Breein Tyree topscorer met 15,7 punten gemiddeld.

Aan Belgische zijde heeft Jovanovic de beste efficiency met 26,6. Hij is de back-up van startende center Bratanovic die op één na beste efficiency heeft met 21,6.

5. Afscheid

Het kan zondag in Leiden de laatste wedstrijd van Dusan Djordevic zijn. Het 40-jarige icoon van Oostende haalde in 11 jaar 19 prijzen.

Zondagmiddag is het de laatste keer dat er wordt gespeeld in de Vijf Meihal uit 1968. De nieuwe hal (achter of voor de Vijf Meihal afhankelijk hoe je het wil zien) wordt bij de start van het nieuwe seizoen in gebruik genomen.