Kampioen ZZ Leiden kan door nieuwe hal geen Champions League spelen en Heroes Den Bosch wel

De taart van Heroes Den Bosch voro ZZ Leiden na behalen titel

Het klinkt eigenlijk te vreemd om waar te zijn, maar dat is het wel. Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden gaat niet de voorronde van de Champions League in. Vooral de reden is pijnlijk, erg pijnlijk. De nieuwe hal is namelijk niet geschikt voor Champions League basketbal.

Knipper maar even met de ogen. Inderdaad de nieuwe hal in Leiden die augustus (als het goed is) wordt opgeleverd voldoet niet aan de eisen van de Champions League.

Het ticket voor de voorronde is door Leiden overgedragen aan Heroes Den Bosch dat nu met 23 andere teams mag gaan strijden voor drie tickets in het hoofdtoernooi. Een missie die nog geen enkele Nederlandse club heeft volbracht.

Dat de nieuwe hal in Leiden niet geschikt zou zijn voor internationaal topbasketbal werd door ZZ-voorzitter Marcel Verburg bij de bekendmaking van de plannen jaren geleden al aangestipt. En nu Leiden kampioen van Nederland is wordt hij met de wrange realiteit geconfronteerd. “Wrang, zo voelt het ook”, verzucht Verburg dinsdagavond.

“Eigenlijk worden onze ambities onmogelijk gemaakt. We hebben serieus nagedacht om ergens anders te gaan spelen, bijvoorbeeld in Den Bosch. Maar midweeks is het voor onze supporters eigenlijk onmogelijk om die reis te maken.” De Maaspoort was twee jaar geleden voor Leiden ook de speelplek geworden als de ploeg toen door de voorronde was gekomen.

Met een andere speellocatie houden de problemen voor de Leidse kampioen niet op. Want er komt volgens Marcel Verburg ook nog een forse kostenpost aan om in de nieuwe hal te kunnen spelen. “Dat gaat ons 100.000 euro kosten. Los van dat bedrag hangen ons nog allerlei onzekere dingen boven het hoofd. We durven het niet aan.”

Voor Leiden is spelen in de Champions League wel een ambitie die de club blijft nastreven. “We moeten de komende jaren maar geen kampioen worden”, zegt Verburg als een boer met kiespijn. “Het is een bewuste keus om ons ticket aan Heroes Den Bosch over te dragen, ook omdat Nederland anders het ticket zou kunnen kwijtraken.”

In Den Bosch was men blij met de geboden kans, maar wel met gemengde gevoelens zegt general manager Stefan Wessels. “Ergens vind ik dat je het moet verdienen en we zijn geen kampioen geworden. Maar goed, als Den Bosch willen we wel op dit niveau spelen dus het past bij onze ambities. En, niet onbelangrijk, als het in de Champions League voorrondes misgaat, gaan we zeker naar de groepsfase van de Europe Cup.”

De loting voor de Champions League voorronde is 5 juli. Dan weet Heroes hoe het traject naar het hoofdtoernooi eruit gaat zien. Vorig seizoen strandde Heroes in de 2e voorronde tegen Malaga dat onlangs nog de finale speelde en verloor.