Vooruitblik op het nieuwe BNXT-seizoen

Het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen. De favoriet voor de Nederlandse titel is Heroes Den Bosch. Zorg en Zekerheid Leiden is de titelverdediger, maar draagt de financiële last van de verhuizing naar de nieuwe hal. Donar is de belangrijkste outsider. Ik haal vijf onderwerpen aan bij de start van het nieuwe seizoen.

1. Het verloop

Natuurlijk hoop ik op verrassende uitslagen en veel spannende wedstrijden met goed teambasketbal die pas in de slotfase beslist worden, maar ik verwacht dat de realiteit anders is. De voorspelbaarheid van de competitie in Nederland is simpelweg te groot en het aantal verrassingen veel te laag. Simpel gesteld: de ‘groten’ verliezen niet van de ‘kleintjes’, alhoewel Donar vorig jaar niet kon winnen van Leeuwarden.

  Ik heb de cijfers er nog even op nagekeken Afgelopen seizoen was de gemiddelde marge bij de eindstand 17 punten verschil. In 70 van de 90 duels was het verschil bij de eindscore 6 punten of meer, een ijkpunt voor een spannende wedstrijd. Het seizoen daarvoor was nauwelijks anders.

  Afgelopen seizoen won Heroes alle reguliere competitiewedstrijden in Nederland, waarna het seizoen afliep als een lekke band. ZZ Leiden kende geen goed regulier seizoen, maar stond uiteindelijk met alle prijzen in handen feest te vieren.

  Ofwel ik kan wel stellen dat Heroes met een begroting van 2,2 miljoen euro de grootste favoriet voor de titel is, met de hoogste begroting van allemaal en met deze selectie zijn ze ook gewoon favoriet, maar zo werkt het niet (helemaal en gelukkig).

  Leiden heeft minder te besteden, maar kan (en zal zo schat ik in) gedurende het seizoen nog wel een speler halen als de verhuizing niet nog meer tegenvalt. Donar is in de huidige situatie met hun selectie de grootste outsider. Landstede is top 4, maar lijkt minder dan de voornoemde drie.

  Daarachter zou LWD Basket (het voormalige Aris) de nummer vijf kunnen zijn, maar vorig seizoen waren daar precies de goede spelers en klopte alles. Interessant om te zien of de Friezen de verwachtingen aankunnen en heel misschien een plekje kunnen opschuiven. Zoniet dan zullen ze zeker ook achterom moeten kijken.

  In het kielzog van LWD azen BAL, Yoast en Feyenoord op de begeerde vijfde plek om aan de Gold League mee te kunnen doen, maar dan zouden zij een seizoen als de Friezen vorig jaar moeten hebben. Kind van de rekening (dat de play-offs misloopt) zou in dit scenario Den Helder zijn.

  2. Weg

  Voor een kleine sport, wat basketbal in Nederland is, is herkenbaarheid heel belangrijk. Nou verdwijnen al vele jaren na ieder seizoen vrijwel alle buitenlandse spelers uit de Nederlandse competitie. Het maakt de aanwezigheid van de Nederlandse krachten nog belangrijker, voor fans en sponsoren.

  Verdomd jammer dus dat Leon Williams nu ineens in de Italiaanse 3e divisie speelt. Dat het gereanimeerde Donar hem een aanbieding zou hebben gedaan om die vervolgens in de bedenktijd weer in te trekken is op z’n zachtst gezegd niet netjes bij een speler die best veel betekend heeft voor die club.

  Maar het is ook jammer dat er geen andere Nederlandse club is die hem haalt. Of waarschijnlijker, niet fatsoenlijk kan betalen. Zo wordt de competitie nooit sterker. Williams bij bijvoorbeeld BAL, Yoast of Feyenoord had in alle gevallen een upgrade betekend.

  Donderdag maakte Mo Kherrazi op social media bekend dat hij een punt achter zijn carrière zet. Dat de speler Kherrazi op deze manier van de velden verdwijnt is ronduit zonde, maar ik vreesde het al een beetje na zijn voortijdige afscheid vorig seizoen. Evenwel zou de ‘warrior’ Kherrazi voor elke ploeg buiten de top 3 een versterking kunnen zijn. Maar goed, het draait uiteindelijk niet alleen om wat er tijdens de wedstrijden gepresteerd wordt.

  Ook Ralf de Pagter maakte op 5 september, terwijl de voorbereiding al liep, bekend te stoppen, een opmerkelijk moment. Nooit zal hij een prijs voor de schoonheid krijgen, en nu helemaal niet meer, maar een vechter was hij wel. Een toonbeeld van een speler en boegbeeld in Zwolle was hij zeker met ook nog een verrassende driepunter.

  3. BNXT

  De BNXT-league blijft op zich een vooruitgang, de duels tegen de Belgen zijn leuker en uitdagender. Dit blijf ik vinden en is ook wat ik van veel spelers en coaches hoor. Al verliezen de Nederlandse clubs gemiddeld drie van de vier reguliere duels.

  Mooi is wel dat het relatief ‘kleine’ Leiden al twee jaar op rij de gezamenlijke titel pakt ten koste van de rijkere Belgen. In dit kader vond ik het ook mooi dat Oranje deze zomer in de Olympische pre-kwalificatie van de Belgen won. Onze buren kunnen van alles vinden van Nederland en de clubs, maar als puntje bij paaltje komt…..

  Nou is dit gegeven niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Want na dit seizoen loopt het eerste mandaat van de BNXT-league af. De opzet van de afgelopen twee seizoenen was een keus, niet de mijne, maar goed.

  De opzet dit seizoen vind ik een hele vreemde. Want door de grensoverschrijdende play-offs weg te halen verdwijnt er in feite een pijler van de gezamenlijke competitie en een -theoretische- kans voor ‘kleine’ clubs om nog iets van hun seizoen te maken. Wat overblijft, voor op één na alle Nederlandse clubs, zijn tien duels tegen Belgische teams. Dit besluit zou een voorbode kunnen zijn.

  Maar ik schat in dat er door onze zuiderburen gemikt wordt op een volwaardige Belgisch-Nederlandse competitie. Met, als het aan de Belgen ligt, 11 Belgische teams en 7 Nederlandse. 18 teams met 34 wedstrijden. Dan heb je een BNXT-kampioen en kun je nog nationale play-offs houden. Het is dit seizoen aan de Nederlandse teams om te laten zien dat negen Nederlandse ploegen levensvatbaar zijn. Zoniet, tsja…

  In dit licht: stel je voor dat Williams en Kherrazi in Den Helder zouden hebben gespeeld.

  En dat nu in Nederland acht van de negen ploegen play-offs gaan spelen,  slaat sportief gezien nergens op.

  4. Betaald kijken

  Ergens snap ik dat een commerciële organisatie als de BNXT geld wil verdienen, tegelijk snap ik het ook weer niet dat er betaald moet gaan worden voor het online kijken naar BNXT-wedstrijden. Ik denk dat in Nederland, waar basketbal een piepkleine sport is en in feite gebaat is bij elke aandacht, weinig animo zal zijn.

  Natuurlijk zullen er abonnementen afgesloten gaan worden, maar of die aantallen groot genoeg zijn om er serieus geld aan te verdienen, dat lijkt me sterk. Dan kun je je afvragen of de voordelen gaan opwegen tegen de nadelen.

  Bovendien werken de automatische systemen verre van feilloos zo is de afgelopen twee seizoenen wel gebleken. Hierbij komt nog dat de eerder genoemde voorspelbaarheid van de competitie ook niet echt meewerkt.

  5. Donar

  161 seconden. Zo weinig scheelde het of Donar was kampioen van Nederland geweest. Wat zou er dan zijn gebeurd? We zullen het nooit weten.

  Over de situatie bij Donar is bijna alles al gezegd. Ik heb er een dubbel gevoel bij. Enerzijds hoort Donar en vooral hun fans en Martiniplaza heel erg thuis in de competitie, een sieraad kun je stellen. Anderzijds is het dus zo dat een club er financieel een puinhoop van kan maken om vervolgens met schone lei weer door te gaan. En, zo schat ik in, dit seizoen hoge ogen te gooien.

  Een ding mis ik in dit geheel van de afgelopen maanden, namelijk dat iemand van de betrokkenen sorry heeft gezegd. Een welgemeende sorry in een van de persconferenties of interviews had de ergernis bij velen verminderd en waarschijnlijk voor meer empathie gezorgd.