Pakt Heroes Den Bosch het Champions League cadeautje uit?

Terwijl Nederland zich druk maakt over een half uurtje voetbal in een leeg stadion probeert Heroes Den Bosch zich in Turkije te kwalificeren voor de Champions League.

Is het reëel? Nee.

Kan het? Wie weet.

De wonderen zijn de (basketbal)wereld nog niet uit, daar weten we in Nederland alles van na de laatste 161 seconden van de laatste play-offwedstrijd om het kampioenschap waarin Donar een voorsprong van 16 punten verspeelde.

Stellen dat Heroes zich, met drie gewonnen kwalificatieduels op zak, gaat plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League is vergezocht. Eerst maar eens één wedstrijd winnen.

“Geen idee”, waren de woorden van Heroes-coach Erik Braal vanuit Antalya op de vraag waar zijn team staat. De voorbereiding van de Bossche club wordt gekenmerkt door blessures. Nog geen enkele keer speelde de ploeg in de volledige samenstelling.

Beter nieuws is er wel voor de eerste kwalificatiewedstrijd woensdagavond tegen het Duitse Göttingen. De Amerikaan Lee Moore is speelgerechtigd en de Letse power forward Roberts Stumbris kan ook weer spelen na rugklachten.

In de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen ontbraken ook de Zuid-Soedanese power forward Emmanuel Akot en guard Austin Luke. Zij zullen ook in Turkije niet in actie komen.

Voor coach Erik Braal die bekend staat om zijn planmatige aanpak is het wennen. “Ik had mijn planning 1 juni klaar, die kon de prullenbak in. Hoe deze wedstrijd gaat worden is een groot vraagteken.”

Een jaar geleden liep de voorbereiding in Den Bosch, en later het reguliere seizoen, op rolletjes en dat leidde uiteindelijk tot niets. Het geïmproviseer kan samen met een portie geluk en wilskracht, zeker voor even, werken. “We hebben een volwassen team waar de situatie goed bespreekbaar is”, stelt Braal.

Woensdagavond om half negen speelt Heroes Den Bosch in Antalya de eerste ronde van de kwalificatie voor de FIBA Champions League. Tegenstander is het Duitse Göttingen.

Braal heeft een redelijk goed beeld van de Duitsers, waarvan de coach en zijn assistent afgelopen zaterdag in Groningen op de tribune zaten. “Het is een jong energiek team, onze ervaring kan goed van pas komen.”

Göttingen, waar Jito Kok in het seizoen 2019-2020 even heeft gespeeld, speelde helemaal nog geen officiële wedstrijd dit seizoen. De laatste oefenwedstrijd van de Duitsers, afgelopen woensdag thuis, was een ruime overwinning op de Belgische BNXT-ploeg Hubo Limburg 89-72. Op de clubsite van Göttingen wordt er trouwens zonder voorbehoud al vanuit gegaan dat de halve finale gespeeld gaat worden.

Heroes kan de kwalificatie spelen omdat kampioen ZZ Leiden zich terugtrok. Ze hadden er door de verhuizing naar de nieuwe hal het geld niet voor (over). Het ticket ging daardoor naar de nummer één van de reguliere competitie. De Champions League is wel het niveau dat de ploeg uit Den Bosch nastreeft, binnenkort veel meer hierover in het blad Rebound.

Nederlandse clubs bereikten nog nooit het hoofdtoernooi van de FIBA Champions League:

 • In 2016-2017 ging Donar in de eerste kwalificatieronde onderuit tegen Tartu (Est)
 • In 2017-2018 won Donar achtereenvolgens van Vytautas (Lit) en Bakken Bears (Den) om daarna na verlenging te sneuvelen tegen Estudiantes Madrid (Spa)
 • In 2018-2019 won Donar in de eerste ronde van Pristina (Kos) en ging het in de tweede ronde onderuit tegen Fribourg (Zwi)
 • 2019-2020 Benfica (Por) won van Donar
 • 2020-2021 Leiden won in de eerste ronde van Mons (Bel) en verloor daarna van Minsk (Wit-R)
 • 2021-2022 Heroes versloeg in eerste ronde Siauliai om vervolgens geveegd te worden door Malaga. De Spanjaarden die aan het eind van het seizoen de finale van deze Europa Cup verloren

Heroes moet in Turkije drie wedstrijden winnen om in groep C van het hoofdtoernooi te komen. Van de acht teams, is Den Bosch op papier de grootste outsider.

Het schema in Antalya ziet er als volgt uit, met de eerste speeldag woensdag, de tweede ronde op vrijdag en de finale op zondag:

 • Kwartfinale 1 (13:00 CET): Cholet Basket (FRA) vs Telenet Giants Antwerp (BEL)
 • Kwartfinale 2 (15:30 CET): FMP Soccerbet (SRB) vs Pallacanestro Varese (ITA)
 • Kwartfinale 3 (18:00 CET): Happy Casa Brindisi (ITA) vs CSM CSU Oradea (ROU)
 • Kwartfinale 4 (20:30 CET): Heroes Den Bosch (NED) vs BG Göttingen (GER)
 • Halve finale 1 (15:00 CET): Winner QF1 vs Winner QF2
 • Halve finale 2 (17:30 CET): Winner QF3 vs Winner QF4
 • Finale (17:30 CET): Winner SF1 vs Winner SF2