Deze haai bezorgde zijn ploeg een uitstekende start van het seizoen

Deze week mooie en minder goede zaken in het Nederlandse basketbal die mij zijn opgevallen:

5. Weg

Eric Braal is een coach die van structuur houdt. Vooralsnog is het voor hem een bijzonder seizoen met blessures en spelerswisselingen en zo ook leerzaam voor hem, denk ik. Een paar dagen geleden verdween min of meer ineens de zo gekoesterde DeMario Mayfield. Met zijn ervaring en leiderschap een belangrijke jongen voor Heroes dat kampioen wil worden. Al kan dat best zonder hem en er zal zeker een vervanger komen.

Nou begreep ik dat zijn oudste zoontje op een basketbalschool in Italië zit en dat het gezin Mayfield, niet onbegrijpelijk, andere prioriteiten heeft. DeMario is intussen alweer aan de slag gegaan in Italië, niet onhandig want zijn twee maanden in Den Bosch heeft hij -keurig- terugbetaald.

4. Laag pitje

De omstandigheden waren mooi bij de 3×3 World Tour in Westergasfabriek in Amsterdam. Het viertal Worthy de Jong, Norbert Thelissen, Jan Driessen en Julian Jaring ging er in de kwartfinale uit na een nederlaag tegen het Servische UB.

Er zijn nog drie World Tour-toernooien, allen deze maand. Belangrijk met het oog de Olympische Spelen. Want de top 3 per geslacht verovert een ticket voor de Spelen. Nederland staat bij de mannen als land nu vijfde, bij de vrouwen achtste.

Wel jammer dat de vrouwen, waar Nederland Europees Kampioen is, niet in actie kwamen in Amsterdam. Hun World Series eindigden 21 september al.

3. Schrikken

Gezien de prestaties van de Nederlandse clubs de afgelopen jaren in Europa, had ik Donar toch wel in het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup zien komen. Met tegenstanders uit niet bepaald toplanden: Azerbeidzjan, Roemenië en Macedonië was het zeker te doen, maar het viel me tegen.

De kampioen (dat dan wel) van Azerbeidzjan bleek te sterk, 72-75.

Daarna was de nummer drie van Roemenië te sterk, 69-65.

Om des keizers baard won Donar nog van Skopje, 65-62.

2. Allememachies

Wat was de titelverdediger slecht op bezoek bij Heroes. Tijdens het eerste kwart heb ik lang gedacht dat ZZ Leiden geen veldscore zou gaan maken. Uiteindelijk pakte Schaftenaar een aanvallende rebound en met zijn lay-up tekende hij voor de enige Leidse veldscore (na twee vrije worpen) in het eerste kwart, 25-4. Het was niet geflatteerd.

Heroes hield het de intensiteit van het eerste kwart niet vol, dat was ook niet nodig, maar eigenlijk speelden zij in het vervolg van de wedstrijd niet goed en vooral wisselvallig.

Nou duurt het nog even voordat de prijzen worden verdeeld, maar er is nog heel veel werk te verrichten in Leiden. In deze vorm wordt deelname aan de FIBA Europe Cup een martelgang en blijken de ruime winstpartijen op Suns en Yoast helemaal niks waard.

Overigens staat voor ZZ Leiden op 1 november een wedstrijd in Jeruzalem op het programma. Het lijkt me sterk dat die daar gespeeld wordt. Uitstel of spelen op Cyprus lijkt me een stuk waarschijnlijker.

1. Andere wind

In relatieve stilte is Zeeuw&Zeeuw Feyenoord aan dit seizoen begonnen. Met Tim Arns als nieuwe coach en, net zoals op zoveel plekken, veel nieuwe spelers. Daarover zei Arns in het AD:

“Ik heb de spelers allemaal een shirt gegeven met ‘win the day’ erop om ze daaraan te herinneren. Elke speler heeft zijn eigen agenda, maar door spelers individueel beter te maken help je ook de ontwikkeling van het team. Als hoofdcoach komt er een stukje teammanagement bij kijken en ik heb natuurlijk ook meer verantwoordelijkheid, dat is het grote verschil.”

“Het is een mooie groep’’, aldus Arns. ,,Naast ontwikkeling is ook dit seizoen de top 5 halen de doelstelling. Ik hanteer een vrije speelstijl en dat heeft zijn tijd nodig. Geen ‘gescripte’ aanvallen meer, maar kijken waar je het voordeel kan weghalen.”

De winst vorige week op Donar haalde mijn top 5 toen niet.

De overwinning in en op LWD Basket na verlenging is voor mij veelzeggender, 85-94. Opgeladen zijn tegen een ‘grote’ naam in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen is aardig, maar een hele belangrijke uitwedstrijd winnen op een directe concurrent voor plek 5 (die uiteindelijk recht geeft op deelname aan de Gold League) is knap.

Beide teams hadden 22 keer balverlies, vrij veel. LWD maakte er 19 punten uit. Feyenoord 26.

R.J. Gunn had voor LWD een double-double met 16p, 10r.

Voor Feyenoord deden twee spelers dat ook: Bengala 23p,10r en Edwards 12p, 11r.

Grote man aan de zijde van de Rotterdammers was de 23-jarige guard Trenton Gibson met 28 punten, 6 rebounds, 5 assists en op hem werden maar liefst 10 fouten gemaakt. Tegen Donar flirtte hij met een triple-double: 21p, 9r, 8a.

In de tweede speelweek is Trenton Gibson mijn haai van de week.

Gibson is al heel zijn leven een speler die veel scoort en assists geeft. Vorig seizoen speelde hij zijn laatste collegejaar voor Indiana State (zijn stats waren iets minder goed), daarvoor kwam hij vier jaar uit voor Tusculum (NCAA II) in Tennessee.

Daar vond ik wat persoonlijk informatie over Trenton Gibson:

  • Geboren: 10 april 2000 in Stuart, Florida; Zoon van George en Susanne Gibson
  • Studeerde: sports management
  • Toekomstplannen: Play professional basketball and then make a difference in those after him
  • Hobby: Spend time with family, he can’t imagine a week without talking to his family
  • Favoriete boek: “Bud, Not Buddy”
  • Favoriete les: Chemistry
  • Favoriete midnight snack: Chocolate covered pretzels
  • Favoriete sportploeg: Washington Redskins and LA Lakers
  • Favorite atleet: Lebron James;
  • Favoriete sport anders dan basketbal: Golf