Driekoppige haai bleek belangrijk deze week

Mijn wekelijkse opvallendheden uit het Nederlandse basketbal in vijf punten:

5. Voor wat, hoort wat
Als ik moet betalen voor live beelden, dan gaan ook mijn verwachtingen omhoog. Gebeurt het onverhoopt dat een livestream niet werkt dan verwacht ik op z’n minst gelijk een uitleg. Niet pas na de wedstrijd, zoals in het geval van Yoast. Dat kan gewoon niet in deze tijd.

Net zo min als dat er de helft van de tijd een betonnen draagbalk in mijn beeld zit (zoals in Bemmel) of een stuk van een balkon (zoals in Zwolle). Over vloeren met teveel lijnen nog maar niet gesproken (zoals in Den Helder).

De twilightzone in het midden van het veld is ook een probleem bij de geautomatiseerde camera dat maar niet verholpen wordt.

Als ik iets koop in een winkel en er zijn problemen met, vul maar in: eten, kleding, elektronica dan krijg ik mijn geld terug. Het klachten- of retourformulier op de site van BNXT heb ik niet kunnen vinden.

4. De maat is vol
Dit is een interessant fenomeen. ZZ Leiden krijgt van de gemeente een nieuwe hal. Bij de bekendmaking van de plannen ageerde de club al omdat het te klein is en op diverse vlakken niet voldoet. De hal wordt toch gebouwd en de club moet verhuizen.

Ondertussen berekent de gemeente elke cent, tot (vele) duizenden euro’s aan toe, door aan de club, zoals de opslag van de vloer en het ophangen van de banners.

Vervolgens vraagt de club een enorm bedrag aan de fans (seizoenkaart 375 euro) en dan tellen de Europese wedstrijden niet eens mee. Lichtelijk bizar.

Trouwe fans worden nu opgezadeld met het financiële probleem en komen in het verweer. Ze lijken gezamenlijk af te spreken niet naar de eerste thuiswedstrijd in de nieuwe hal te komen, een Europa Cup-duel. Ik snap de fans wel, geld kun je natuurlijk maar één keer uitgeven en het leven wordt niet bepaald goedkoper.

Ik vraag me wel af of het niet verstandiger was geweest een jaartje Europees over te slaan, zeker als het zo moet. En dan heb ik nog niet op de sportieve kant.

3. Golden ticket
De strijd om de commercieel aantrekkelijk vijfde plek (want Gold League) lijkt voor nu een tweestrijd te worden tussen Feyenoord en BAL.

En dan ik ervan uit dat Donar doet wat het behoort te doen. Er staat voor voldoende geld op het parket in Groningen, na Den Bosch het meest van Nederland. Al fronste ik wel mijn wenkbrauwen na het lezen van de kop in het Dagblad van het Noorden na de kansloze midweekse nederlaag tegen Landstede, 53-75.


Ondertussen tanken Feyenoord en BAL door hun overwinningen vertrouwen. En vergeet niet dat de competitie maar over 16 duels gaat. Met 0 op 4 staat LWD op een bijna onoverbrugbare achterstand.

Mede omdat BAL zaterdag won van de Friezen. 76-69. Cruciaal was het balverlies van LWD. Maar liefst 22 keer. BAL scoorde daar 22 punten uit en dat is niet eens veel. Andersom had BAL maar 10 keer balverlies met slechts 2 punten voor LWD.

Er staat weer een interessant ploegje in Weert, dat het verdedigend aardig voor elkaar lijkt te hebben en in aanvallende zin redelijk reed gedragen wordt.

2. Spannend
De leukste wedstrijd van deze week was in Bemmel en werd (helaas) live bekeken door een paar honderd toeschouwers. Ik zag veel lege gele stoeltjes in de Kooi, toen ik maandagmiddag de wedstrijd terugkeek.

De slotfase was interessant en aan het eind chaotisch.

2.00: 62-62

1.43: 62-63

1.08: 64-63

0.47: 64-65

0.39: 66-65

0.04: 66-67

Aan de laatste 30 seconden van de wedstrijd ga ik geen waardeoordeel hangen, spannend was het in ieder geval. Hieronder de slotfase in beeld.

Met nog een halve seconde te spelen, mocht Yoast de bal innemen. Iets wat een alley-oop moest worden, werd een turnover.

Voor mijn gevoel komt Feyenoord als winnaar vooral met de schrik vrij en laat Yoast een kans liggen.

Los hiervan kan ik me voorstellen dat Jeroen van Vugt zich nog wel eens achter de oren krabt over het besluit van de scheidsrechter(s) om de kamikazesprong van Kai Edwards op Roel van Overbeek op 1 seconden van het slotsignaal af te doen met een zijkant. Nou had Van Overbeek beter kunnen schieten dan een schijnbeweging maken, maar toch.

1. Herstel(d)

Het seizoen begon pijnlijk voor Heroes met een nederlaag in Groningen. Ondertussen heeft de grootste titelkandidaat van dit seizoen een aantal uitdagers verslagen. LWD, de nummer 5 van vorig seizoen, kreeg met 30 punten klop. ZZ Leiden de titelverdediger onderging in feite hetzelfde. Landstede, nog ongeslagen na een ruime midweekse overwinning op Donar, had eigenlijk geen kans thuis, 71-75.

Hoewel het er lang niet naar uitzag werd het in Zwolle nog een wedstrijd (met dank aan Dickerson 20p, 17r) omdat Den Bosch nog niet in staat blijkt een wedstrijd te ‘killen’, wel heeft de ploeg een verdediging die al aardig staat. De Bossche Nederlanders geven hierbij het juiste voorbeeld aan de buitenlanders, die bij vlagen nog wat te laks ogen.

  • Thomas van der Mars, dit seizoen aanvoerder, had maar 4 punten en 5 rebounds, maar wel een plus/minus van plus 11.
  • Keime Helfrich had 6 punten en +/- van plus 10.
  • Boy van Vliet had ook 6 punten en +/- van plus 9.
  • Jito Kok was minder bepalend +/- min 3, maar hij speelt veel minuten op de 4 bij afwezigheid van Akot.

De ‘top’ van de Eredivisie heeft Heroes nu al gehad. Voor hen begint nu het voorlopig belangrijkste stuk van dit kalenderjaar, namelijk de Europa Cup. Het doel is de tweede ronde. Drie sterke ervaren Nederlanders zijn dan hard nodig.

Voor nu is het trio Helfrich, Van der Mars, Van Vliet mijn haai van de week.