ZZ Leiden en Heroes Den Bosch gaan Europese strijd aan

Bij de FIBA is er schijnbaar weinig vertrouwen in de twee Nederlandse clubs die dit seizoen gaan deelnemen aan de FIBA Europe Cup. In hun voorbeschouwing worden nauwelijks woorden besteed aan Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden.

Hoewel ZZ Leiden twee seizoenen geleden nog de halve finale speelde van dit Europese toernooi, vrees ik dat de houding van de FIBA een teken aan de wand is.

Het woord is nu aan Den Bosch en Leiden om het ongelijk van de FIBA aan te tonen. Maar makkelijk gaat dat niet worden.

Nou zie ik een Nederlandse ploeg niet direct deze Europa Cup winnen, wat in feite het doel is als je meedoet. Coaches vinden deelnemen vooral belangrijk om hun spelers bloot te stellen aan ‘andere’ omstandigheden waardoor ze elkaar goed leren kennen en om hierdoor sterker uit de strijd te komen. En laten we wel zijn, de tegenstanders zijn gemiddeld ook beter dan in de Nederlandse competitie.

Overigens zijn er dit seizoen 10 groepen in plaats van 8. Daardoor gaan de tien nummers 1 en de beste zes nummers 2 door naar de volgende ronde, weer een groep.


ZZ Leiden
Landskampioen ZZ Leiden heeft door de verhuizing naar de nieuwe hal een jasje uitgedaan. Hun laatste wedstrijd was een afstraffing in Den Bosch, 78-54. Toen werd vooral duidelijk dat de huidige groep nog ver verwijderd is van de vorm van vorig seizoen en de vraag is of die nog komt. Al is er nog tijd genoeg natuurlijk voor het kampioenschap.

Leiden, dat een jaar geleden niet door de voorronde van de Europe Cup kwam, heeft Europees gezien geen tijd want het toernooi begint nu. In groep G zijn de favorieten volgens de FIBA het Franse Duinkerken en het Israëlische Hapoel Galil Elion. Dus als Leiden wat wil, moet het tegen die twee gebeuren. De vierde ploeg in de groep is het Kosovaarse Trepca.

De wedstrijd in Jeruzalem tegen Hapoel Galil Elion is een dingetje natuurlijk. Voorlopig heeft de FIBA besloten dat er in Israël niet gespeeld wordt. In het verleden werd er dan uitgeweken naar Cyprus. De thuiswedstrijd op 15 november tegen de Israëliërs wordt, zoals het er nu naar uitziet, eentje waar veel veiligheidsmaatregelen voor nodig zullen zijn. En die rekening zou weleens bij de club kunnen komen te liggen.

De eerste wedstrijd van Leiden thuis woensdag tegen Duinkerken wordt een heugelijk moment omdat het ook de eerste wedstrijd wordt in de spiksplinternieuwe Arena 1574. Volgens de FIBA is het trouwens nog in de Vijf Meihal. Ben wel benieuwd of er veel publiek zal zijn, want de fans in Leiden zijn in het geweer gekomen tegen de in hun ogen torenhoge toegangsprijzen.

Ik acht de kans niet groot dat ZZ Leiden de volgende ronde gaat halen.

Heroes Den Bosch
De laatste wedstrijden in de competitie zijn relatief makkelijk gewonnen, maar de ploeg liet twee gezichten zien. Het sterke punt is dat de verdediging al aardig op orde is. Minder sterk is dat de ploeg, en vooral de buitenlanders, hun focus verliezen gedurende de wedstrijd. Dat mag in Europa niet want daar wordt het, in tegenstelling tot de Nederlandse competitie, wel afgestraft

De ploeg kampt met wat personele problemen, zo ontbreken er eigenlijk twee spelers. Akot is nog geblesseerd en na het vertrek van Mayfield is er voor hem nog geen vervanger (maar een nieuwe speler kan gewoon ingeschreven worden bij de FIBA). Metname op plek van power forward, waar Akot speelt, is Den Bosch kwetsbaar als Stumbris op de bank zit. Jito Kok speelt daar dan op een voor hem onnatuurlijke plek.

Heroes speelde dit seizoen al Europees in de voorronde van de Champions League. Er was een verrassende winst op Gottingen en een vrij kansloze nederlaag tegen Brindisi. Ze weten dus wat nodig is.

De afgelopen Europe Cup-seizoenen begon Heroes sterk om vervolgens zichzelf in de voet te schieten en plaatsing voor de tweede ronde mis te lopen. Coach Braal en de kern van Nederlanders met ook Price weten dus wat nodig is.

In groep H is Heroes in de ogen van de FIBA geen favoriet voor de eerste twee plekken, dat zouden de Duitsers van Chemnitz (met oud-Landstede guard Kaza Kajami-Keane) en de Polen van Spojnia Stargard zijn. Het vierde team in deze groep KB Peja komt net als bij Leiden ook uit Kosovo.

Voor Den Bosch, maar ook voor Leiden, geldt dat om door te komen op z’n minst alle thuiswedstrijden gewonnen moeten worden. Heroes treft woensdag met de Polen gelijk een grote concurrent en dan weet de ploeg gelijk waar ze staat.

Ik denk dat Heroes wel een kans heeft op het bereiken van de volgende ronde. Gezien de vierde deelnemer zou het weleens aan kunnen komen op de onderlinge resultaten met de Polen en de Duitsers.