Een haai met toekomst voor het basketbal in Nederland

Mijn vijf hoogtepunten van de afgelopen Nederlandse basketbalweek:

5. Wordt vervolgd
Austin Luke werd in Den Bosch bedankt omdat na diverse onderzoeken was gebleken dat het niet zeker is dat hij een lang en slopend seizoen fysiek aan zou kunnen.

Hij debuteerde afgelopen week bij FMP Belgrado in een nederlaag tegen KK Mega Bemax, 83-73. Luke had 16 minuten speeltijd, nul punten (0/2), 5 assists en 4 persoonlijke fouten.

To be continued.

4. Vreugde
De Nederlandse enclave in Noordwest Spanje weet na vijf nederlagen in de eerste vijf duels van het seizoen weer wat winnen is en dat werd gevierd.

Breogan werd verslagen, 74-59.

  • Franke: 13p, 2r, 2a
  • Haarms: 7p, 7r
  • Van der Vuurst de Vries: 9p, 4r. 8a

Zondag spelen ze bij Real Madrid dat dit seizoen nog ongeslagen is in zowel de competitie als in de Euroleague.

3. Ongeslagen
Ik ging er zondag eens goed voor zitten. Twee streams, één uit Rotterdam waar het nog ongeslagen Feyenoord op bezoek kwam en één uit Zwolle waar het eveneens ongeslagen BAL de tegenstander was.

De streams vielen niet tegen, al scheelde het hoogstwaarschijnlijk wel dat de camera’s met de hand bediend werden. Midweeks zag ik zo ook Leiden (altijd goed die stream en met de hand gefilmd) en Heroes. In Den Bosch was het Europe Cup-duel technisch gezien vermoeiend om te kijken via de stream door de vele haperingen en hikjes in het beeld en als er een pass vanaf de baseline komt naar de andere kant van het veld dan kan het systeem het niet aan en zie je pas na de score wat er gaande is.

Enfin.

De twee ongeslagen ploegen van voor dit weekend zijn dat niet meer. Ik zag Feyenoord leuk beginnen tegen Leiden, maar toen de gasten de verdedigende duimschroeven aandraaiden in het tweede kwart (11-22) hield het op bij de Rotterdammers, 73-80. Dat ze dan niet opgeven siert ze.

Leiden had vijf spelers in de dubbele cijfers waarbij Gross goed was voor een double-double met 15p, 10r. Jibbe Sicking had 12p in 14 minuten.

In Zwolle deed BAL het verdedigend heel aardig, maar naarmate de wedstrijd vorderde bleek steeds meer dat de Limburgers heel veel moeite hebben met scoren (onder druk). Povertjes was het op dat front, zonder dat ik Landstede goed vond spelen, 69-61. Een week eerder tegen Heroes was het een stuk beter.

Terrence Bieshaar had 23p (7/12),  9r.

2. Remontada
Aan de hand van Luuk van Bree zette Zorg en Zekerheid vorige week een puike Europese prestatie neer. Ik had het niet verwacht, maar Duinkerken werd heel knap verslagen, 77-69.

Luuk van Bree trok de kar en onderstreepte dat met 22 punten (8/15), 6 rebounds, en helaas 6 keer balverlies. Zijn plus/minus was +8, precies het verschil in de eindstand.

1. Toekomst
Het zat er aan te komen, maar debuteren in de Eredivisie op je veertiende (8 mei 2014) is jong, erg jong.

Zaterdag debuteerde Mia Lieverst bij TopkipLions tegen ZZ Leiden, 76-38. In iets meer dan 11 minuten was ze goed voor 5 punten, één rake veldscore op drie pogingen en met drie op vier vrije worpen. Met ook nog vier rebounds (twee aanvallende en twee verdedigende).

Zo binnenkomen leidt tot de uitverkiezing Haai van de week.

Onlangs sprak het Noordhollands Dagblad met de dochter van Milko Lieverst die vier keer kampioen van Nederland werd met Amsterdam.

Je geldt als een groot talent, hoe voelt dat?

,,Een enorme eer. Dat ik na al het harde werk zo word gezien, is vet.’’

Hoe hard werk je er voor?

,,Ik train vaak twee keer per dag. Ik heb ook doelen gesteld en daar moet je hard voor werken. Anders kan je net zo goed stoppen.’’

Wat zijn die doelen?

,,Op lange termijn? Ik wil in Amerika college spelen en daarna naar de WNBA. Misschien daarna nog een paar jaar in de Euroleague in Spanje of Italië. Of dat ook gaat lukken? Natuurlijk!’’

Je speelde op het EK onder 16. Is dat een hoogtepunt?

,,Op het EK zijn we tiende geworden en heb ik helaas de laatste twee wedstrijden gemist door een hersenschudding. De bekerfinale met Lions was ook mooi. Ik ben als 13-jarige – veruit de jongste – topscorer geworden. Dat ik zaterdag mijn debuut mag maken in de eredivisie is heel vet. Ik word de jongste die namens Lions in de eredivisie gaat spelen.’’

Hoe is het om dochter te zijn van een beroemde basketbalvader, Milko Lieverst?

,,Heel fijn. Hij heeft me veel kunnen leren en helpt me overal bij. Hij heeft in de VS gespeeld en is landskampioen geweest met Den Helder en Amsterdam. Hij weet hoe het voelt en wat je ervoor moet doen. We hebben allebei dezelfde topsportmentaliteit en ze zeggen dat ik op hem lijk. Maar dat klopt niet helemaal, mijn vader was een center en ik ben een pointguard.’’