Een veelzijdige tweehandige haai

Een week basketbal in Nederland en dit viel mij op:

5. De eerste
Na vijf pogingen is Yoast van de nul af en heeft Jeroen van Vugt zijn eerste zege als zelfstandig hoofdcoach bij de mannen binnen. Den Helder Suns werd in Bemmel het slachtoffer van de dadendrang van de thuisclub, 81-60.

CJ Keyser Jr en Bart van Schaijk hadden een double-double.

Die van de Amerikaanse guard is opvallend want naast 22 punten had hij ook nog 10 assists met nog 5 rebounds en ook nog 5 keer balverlies.

Van Schaijk had 14p, 10r.

4. Alarm
Voor het seizoen zei Vincent van Sliedregt dat hij zijn ploeg wel kampioen zou kunnen zien worden. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar na de piek van vorig seizoen in Leeuwarden is het nu andere koek voor de coach. De thuisnederlaag tegen het vooraf ook nog puntloze Suns zal een mokerslag zijn geweest, 75-76.

Gezien ook de ambities van de organisatie in Leeuwarden is het alarmfase rood. Het gekke is dat de statistieken tegen Suns grotendeels in de voordeel waren van LWD, bijvoorbeeld:

  • Rebounds: 40-28
  • Assists: 22-14

Het (niet onbelangrijke) schotpercentage was voor Suns: 46% vs 51%

Beide teams hadden veel balverlies, 17 keer.

LWD scoorde daar 19 punten uit, Suns deed de thuisploeg net iets meer pijn met 20 punten uit Fries balverlies precies het verschil bij de eindstand.

LWD speelt zaterdag thuis tegen Donar, dat ook niet bepaald lekker in haar vel zit, voordat Van Sliedregt aan de slag gaat als bondscoach van de vrouwen. 9 november krijgt Oranje bezoek van Oostenrijk, drie dagen later is de volgende EK-kwalificatiewedstrijd in Kroatië. Tussendoor speelt LWD op 11 november in Leiden.

Vorig seizoen was dat geen probleem geweest. Nu komt het toch wat minder goed uit, lijkt me.

3. Winnaar
Die Luuk van Bree is een bijzondere speler, met overduidelijk een extra versnelling voor als het nodig is. Dat zagen we in de laatste play-offfinale toen Leiden in de laatste 161 seconden een achterstand van 16 punten omboog in een voorsprong met 17 punten van Van Bree.

In de eerste Europe Cup-wedstrijd van dit seizoen tegen Gravelines (de nummer laatste van Frankrijk dat net voor dat duel de coach ontsloeg en inmiddels een nieuwe heeft die ze moet behoeden voor degradatie) had van Bree 22 punten.

Afgelopen week in Kosovo tegen Trepca had Van Bree 28 punten (11/19) voor ZZ Leiden in de ruime overwinning, 54-84.

De FIBA maakte zondag bekend dat Leiden een automatische overwinning krijgt voor de wedstrijd in Israël tegen Hapoel Galil Elion. Maandag heeft de Israëlische ploeg zich samen met twee andere teams uit het land terugtrokken.

Op een vreemde manier is Leiden hierdoor heel dicht bij groepswinst, gezien ook de sportieve situatie in Duinkerken en hun prioriteiten.

De tweede ronde in de Europe Cup is voor Heroes na twee nederlagen vrijwel uit zicht. Metname verdedigend heeft Den Bosch met respectievelijk 92 en 99 punten tegen in Europa haar zaakjes niet voor elkaar.  

2. Stuntje
Ik zag ‘m niet aankomen: LWD Basket tegen Den Helder Suns, 75-76. De achteraf winnende laatste 2 punten (van zijn in totaal 8) kwamen op naam van Jimbo Lull (leuke naam trouwens). De assist van Boyd van der Vuurst de Vries (van zijn in totaal 7) op deze score was knap. Hopelijk trek het Boyd een beetje over het dode punt heen.

Het was de eerste overwinning van het seizoen voor Den Helder. Grote man bij Suns was Sean Flood met 27 punten (10/15), 7 rebounds, 4 assists in ruim 31 minuten.

1. Stunt
Het georganiseerde Halloween-feestje in Martiniplaza werd voor de thuisploeg een nachtmerrie. BAL nam de overwinning mee naar Limburg en daar was niets gestolen aan, 70-73.

De tweede helft bepaalde BAL de toon tegen Donar, 28-38. Onder coach Varagic speelt BAL al jaren als een team, dat is een zekerheidje. Beetje afhankelijk van het aanwezige talent gaat het beter of minder met de prestaties. Dit seizoen lijkt het de betere kant op te gaan met vier overwinningen uit vijf duels.

In de spannende slotfase van dit duel werd ook duidelijk dat Donar geen team is, in ieder geval niet zoals BAL. Heel zichtbaar werd dat in de slotminuten bij de Groningse aanval en de Limburgse verdediging. BAL was goed georganiseerd en het was helder dat zij wisten wat er verdedigend moest gebeuren en daar ook in gingen geloven. Aan Donar-zijde waren het individuen die het zelfstandig probeerden op te lossen.

Achter Heroes en Leiden is Landstede de nummer drie van Nederland, zoveel is wel duidelijk. Voor de resterende twee plekken in de gold-league (en voor vier van de vijf thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs) heeft Donar grote concurrentie van zeker BAL, Feyenoord en misschien nog wel Yoast (het verschil is maar twee overwinningen).

Het frappante is dat, nog meer dan bij de nederlaag van LWD tegen Suns, het thuisspelende Donar overwegend het voordeel heeft in de statistieken:

  • Rebounds: 49-36
  • Assists: 17-10

Alleen was BAL veel effectiever in de afwering: 38% vs 48%

En dan misten de Limburgers nog 12 van de 28 vrije worpen.

Topscorer bij BAL was de Belg Noé Botuli met 18 punten.

De hoofdrol was echter voor Daniel Oladapo. De Amerikaanse forward had naast zijn enorme portie werklust in 34 minuten 12 punten en 14 rebounds. Daarmee is hij mijn haai van de week.

Foto: www.nccueaglepride.com – Kevin L. Dorsey

Oladapo werd geboren in Bladensburg (Maryland). Hij houdt van NBA 2K, golf en films kijken. Als speler is hij tweehandig. Deed op North Carolina Central University, zijn laatste van drie universiteiten, examen in het vak  communicatie.

In zijn tienerjaren viel Oladapo op door zijn veelzijdige spel, zo schreef de Washington Post zelfs over hem.

“I’m just a basketball player,” the rising senior said Wednesday before giving context to the cliche. “Versatility is a good thing, so I don’t think it’s ever really something I have to justify. I can play a lot of positions and that means I don’t play just one.”