Deze haai komt met de post

Een nieuwe week met mijn vijf meest opvallende basketbalmomenten:

5. Mission impossible
Met frisse moed en een kersverse bondscoach begonnen de Oranje-vrouwen aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2025. Van tevoren was coach Vincent van Sliedregt redelijk positief realistisch.

Oostenrijk was een makkie, 64-45. Voor Kroatië bleek Nederland een makkie, 81-57 . Omdat het vrijwel ongenaakbare Spanje de vierde deelnemer in de groep is betekent het pak slaag in Split in feite dat het EK al uit zicht is. De acht groepswinnaars en de vier beste nummers twee gaan namelijk naar het EK.

Het fundament voor deze reeks had eigenlijk afgelopen zomer gelegd moeten worden met een ruime trainingsperiode. Hoewel er internationals aan de bel trokken gebeurde bij de NBB er niets. Relatief laat werd Van Sliedregt, die gedurende het seizoen de mannen van LWD Basket onder zijn hoede heeft, aangesteld. Duidelijk is dat een paar dagen samen trainen weinig effect heeft.

4. God
Toe maar, als de plannen waarheid worden komt er een god op een basketbalveld in Den Haag. Want daar zou volgend seizoen weer BNXT-basketbal gespeeld moeten worden onder de naam Poseidon, de Griekse god die met zijn drietand heerste over de zee.

In het AD deelt initiatiefneemster Shireen Lieuw haar plannen en passant een sneer uit naar de mensen achter De Haag Royals, terwijl ze daar naar eigen zeggen twee jaar heeft meegedraaid:

,,Wij willen een iets bredere blik hebben door op termijn ook een vrouwenteam in de eredivisie op te starten. Wij moeten het daarnaast veel commerciëler aanpakken dan onze voorganger”, vertelt Lieuw. ,,Iemand met wie ik nu samenwerk, is een echte basketballiefhebber, maar hoorde pas voor het eerst van The Hague Royals toen ze ermee stopten. Dat zegt wel genoeg, denk ik.”

Ben benieuwd wat er van komt en vooral of er ruim 300.000 euro wordt gevonden. Een hal is er in ieder geval wel.

3. Fraai
Nog zo’n afrekening tussen de regels door zag ik in de Volkskrant. De auteur van het artikel over de jongste coach van Nederland schrijft daar:

De club is een radicaal andere weg ingeslagen nadat afgelopen voorjaar de 72-jarige Toon van Helfteren werd ontslagen. De gelouterde basketbalicoon had het moeilijk om de jonge generatie te raken.

Op zijn 71e werd Van Helfteren met Feyenoord nog 5e en werd zijn contract verlengd. Op zijn 72e werd hij ontslagen, net voor het eind van het seizoen waarna directeur Armand Salomon de coaching voor een paar duels overnam.

Het is geen citaat in de krant, ogenschijnlijk een feitelijke mededeling. Ben ik toch wel benieuwd wie heeft geconstateerd dat Toon van Helfteren de jonge generatie niet meer kan raken?

Ik denk niet de schrijfster van het stuk de constatering heeft gedaan, want basketbal is niet specifiek haar ding. Het stuk gaat verder over Tim Arns, de huidige coach van Feyenoord, en ik ga er vanuit dat hij zijn vingers hier niet aan brand. Blijft over iemand uit de leiding van Rotterdam. Fraai.

2. Dromen
In het artikel stelt Feyenoord-coach Tim Arns dat hij de eerste Nederlandse coach in de NBA wil worden. Nou ga ik ervan uit dat hij doelt op de rol van hoofdcoach, tenslotte heeft Sam Jones, gewoon een Nederlander, al in de NBA gewerkt bij de Cleveland Cavaliers (met LeBron James).

Nou vind ik het mooi dat jonge coaches voor zichzelf de lat hoog leggen, zoals Arns nu en Vincent van Sliedregt die voor het seizoen stelde dat LWD Basket wel kampioen zou kunnen worden.

Het vervelende is alleen dat iedereen direct kijkt naar de huidige prestaties. Of het dan verstandige uitspraken zijn geweest van Arns, zoals eerder Van Sliedrecht, is maar de vraag?

Natuurlijk is het interview grotendeels voor de wedstrijd tegen Den Helder Suns geweest en had Arns dit resultaat tegen het ‘kleintje’ niet verwacht (en dachten zijn spelers er net zo makkelijk over, attentie valkuil), maar het is wel de realiteit en het zou voor Feyenoord een dure nederlaag kunnen blijken te zijn als de ploeg uiteindelijk naast de Elite Gold grijpt. Met het oog hierop wordt de wedstrijd tussen BAL en Feyenoord zaterdag in Weert heel belangrijk.

1. Verrassing
Onverwacht. Dat was de overwinning van Den Helder Suns op bezoek bij Feyenoord, 77-90. En het was nog ruim ook!

Suns won drie van de vier kwarten in Rotterdam en zette in het eerste kwart duidelijk de toon, 14-27. De gretigheid spatte eraf en het was een flink contrast met de thuisploeg.

Die gretigheid werd onder meer duidelijk in het aantal verzilverde keren balverlies. Beide teams verspeelden 18 keer de bal. Feyenoord maakte er 15 punten uit, Suns 27. Zo goed als de marge bij de eindstand.

Overigens zou je verwachten dat de ploeg met het grotere budget meer bank heeft, maar dat bleek in dit geval niet zo te zijn: 8-38.

Met een schotpercentage van 58% had Suns een heerlijk avondje. Zeker bij de driepunters was het verschil groot:

  • Feyenoord 4/19
  • Suns 12/24

Troy Koehler was topscorer bij Suns met 21 punten, het dubbele van zijn gemiddelde.

Sean Flood had 16 ounten en 10 assists.

Steven Post was zeer dominant aanwezig met 13 punten (55% inclusief 2/3 driepunters) en 14 rebounds, ruim boven zijn gemiddelde van 2.2p en 3.4r. 

Post is dit seizoen nieuw in Den Helder. Hij is geboren in Nijkerk en speelde in de jeugd van Landstede Zwolle. De afgelopen drie jaar kwam Post uit voor Saginaw Valley State University.

Over die jaren sprak hij de -bijna voorspelbare- woorden: “Het Amerikaanse avontuur is qua levenservaring een aanrader maar van het basketbal op zich had ik meer verwacht.”

Steven Post is mijn haai van de week, goed begin voor de profcarrière van de 21-jarige power forward.