Deze haai gaat door en geeft nooit op

Het zou niet onaardig zijn als Sinterklaas was leuks aflevert voor zijn verjaardag, want het hield niet over deze week. Mijn top 5:

5. Lekker spannend
Zo dat was spannend in de beker. Zeven wedstrijden en alle teams uit de BNXT-league zijn (relatief makkelijk) door ten koste van amateurs. Ieder jaar hetzelfde en ieder jaar stel ik dat het bekertoernooi in zijn huidige vorm afgeschaft moet worden.

Organiseer de beker alleen voor BNXT-teams, een week a la de HBW. Met wellicht een apart toernooi voor de amateurs en de winnaar mag het een seizoen later opnemen in een voorronde tegen de ‘profs’.

De achtste wedstrijd tussen Heroes en Suns wordt nog gespeeld.

4. Gefrustreerde reacties
Zo’n bekerweek voorkomt onnodige clashes tussen amateurs en profs. Want wat er zaterdag in Rijswijk gebeurde in het duel tussen Lokomotiv en Landstede sloeg natuurlijk helemaal nergens op. Wat een boel gefrustreerde reacties (klik op de foto om het filmpje te zien).

3. Knus
Ziet er best goed uit de nieuwe (oude) hal in Den Helder. Een mooi klein arenaatje. Misschien iets te klein, maar goed.

Wat ik niet lees en wel hoop is dat er bij duels van Suns (mannen en vrouwen) een losse parketvloer in komt zonder extra lijnen.

2. Waarom
De absolute slotfase van het duel tussen Donar en Zorg en Zekerheid heeft nog wel even door mijn hoofd gemaald. Na een zwakke start vocht Donar zich helemaal terug. Maar op het moment suprême ging het bij Donar -weer- mis. Maar bij wie eigenlijk? Luisteren de spelers niet naar de coach? Wist de coach niet wat verstandig was? Of bepalen de spelers eigenhandig wat er gebeurt?

13 seconden voor tijd is de stand: 70-72

De opportunistische gedachte is dan om met een driepunter op voorsprong te komen (heroball om te winnen).

De verstandige keus, nadat Donar de hele wedstrijd op achterstand heeft gestaan, is om naar de ring te gaan voor 2 punten (tegen een hoog percentage) met wellicht een bonus vrijeworp of anders überhaupt twee vrije worpen. En met het momentum de verlenging in gaan.

Uit de time-out gebeurt het volgende:

Ramanauskas, die wordt verdedigd door Van den Elzen, gaat wel richting de ring, maar gaat of durft niet omhoog en passt dan toch voor de driepunter die Babusis neemt en mist.

Na de misser is er toch balbezit voor Donar op de achterlijn en is er nog 3 seconden over. Genoeg tijd voor wat fatsoenlijks in de aanval en het besef dat 2 punten ook genoeg kunnen zijn. Donar krijgt nog extra tijd omdat de coach van Leiden challenged (en daarmee Donar een soort van time-out cadeau doet).

Wat volgt is weer een driepunter. Onder het bord verdedigt ZZ goed, maar Donar staat er ook behoorlijk passief. Dan komt de bal bij Meeks die na ontvangst een schijnbeweging maakt en na 1 seconde een driepunter schiet en mist.

Waarom niet de keus met nog 2 seconden op de klok en ruimte naar de ring om voor 2 punten te gaan?

1. Nooit opgeven
Ondertussen is Heroes Den Bosch na de openingsnederlaag bij Donar in Nederland bezig aan een reeks van acht overwinningen.

Dat is op zich logisch gezien de verhoudingen in Nederland, maar de ploeg kampt het hele seizoen al met blessures (nu: Van der Mars, Moore, Dorsey-Walker). Toch blijft de ploeg winnen en dat zegt wel iets.

Nu iedereen over de helft van de competitie in de domestic league is, kijk ik voorzichtig naar efficiencycijfers (per 100x balbezit). Dan blijkt Den Bosch aardig te presteren.

  Team Verd.Eff
1 Heroes Den Bosch 95.7
2 ZZ Leiden 96.1
3 Landstede Zwolle 97
4 Donar Groningen 99.1
5 Basketball Academie Limburg 102.1
6 LWD Basket 109.7
7 Feyenoord Rotterdam 110.3
8 Yoast United 113.7
9 Den Helder Suns 117.1

  Team Aanv.Eff
1 Heroes Den Bosch 117
2 Landstede Zwolle 115.9
3 ZZ Leiden 113.6
4 Donar Groningen 105.5
5 Basketball Academie Limburg 100.6
6 Feyenoord Rotterdam 98.5
7 LWD Basket 98.2
8 Den Helder Suns 98.2
9 Yoast United 96.2
  Team Saldo
1 Heroes Den Bosch 21.3
2 Landstede Zwolle 18.9
3 ZZ Leiden 17.5
4 Donar Groningen 6.4
5 Basketball Academie Limburg -1.5
6 LWD Basket -11.5
7 Feyenoord Rotterdam -11.8
8 Yoast United -17.5
9 Den Helder Suns -19

Wat verder opvalt is dat BAL toch echt wel de nummer 5 van Nederland is en de kans groot is dat zij de Gold league gaan halen. Hoewel LWD Basket weinig wedstrijden wint, doen de Friezen het beter op statistisch gebied.

Feit blijft dat het gaat om wedstrijden winnen en dat lukt Heroes ondanks de continue lijst aan afwezigen.

Terugkerend fenomeen in deze rubriek is al jaren Boy van Vliet. Dit seizoen begon hij duidelijk als de back-up pointguard en niet de derde keus zoals voorgaande jaren. Desalniettemin kwam Van Vliet ieder jaar vanzelf bovendrijven als redder in nood.

Zo ook dit seizoen. Na het wegsturen van Austin Luke (speelde dit weekend 29 minuten vanaf de bank voor FMP met 3p, 6a) werd Van Vliet starter. Nu Lukes vervanger Moore geblesseerd is, staat Van Vliet weer is de basis.

Vorige weekend bij Yoast had hij een double-double met 17 punten en 10 assists.

Afgelopen week tegen BAL, 80-55, had hij 18 punten, 5 assists, 3 rebounds, 4 steals en maar twee keer balverlies. Dit zorgde voor een plus/minus van plus 25 (marge eindstand) en een efficiency van 26.

Het gaat te ver om te stellen dat Boy van Vliet zijn ploeg eigenhandig naar overwinningen heeft geleid, maar een sprekend voorbeeld van ‘nooit opgeven’ is hij zeker en daarmee mijn haai van de week.