Daar is ie weer, deze haai kennen we!

Wat mij betreft was de week van 2e kerstdag tot en met oudjaarsdag ideaal geweest voor het bekertoernooi en dan in een HBW-jasje gestoken. Maar goed, zover is het -nog- niet en dus was er weinig BNXT-basketbal en wel een aantal bekerwedstrijden. Dit viel mij afgelopen week op:

5. Keus
Nog steeds snap ik niet waarom Donar in de bekerreturn bij Landstede 46 seconden voor het einde al begon met het maken van fouten om de klok stil te zetten. De stand was op dat moment: 66-57.

Negen punten verschil in het voordeel van Zwolle terwijl Donar thuis met 7 had gewonnen. Kortom het verschil was 2 punten, één keer balbezit.

Na twee gemiste -pudding- vrije worpen van John maakt diezelfde John ogenschijnlijk bewust en rustig heel snel na de balinname een fout. Met nog 46.4 seconden te gaan leek het een opdracht.

Waarom niet gewoon verdedigen en uitgaan van eigen kracht? In een ‘gewone’ wedstrijd met 2 punten verschil, maakt toch niemand een fout om de klok stil te zetten met 46 seconden te spelen.

Nu kreeg Landstede twee kansen op makkelijke punten. Dickerson schoot er maar één raak, evenwel bleef Donar achter de feiten aanlopen. Met uitschakeling als uiteindelijk gevolg.

4. Live (niets)
Blijkbaar is het streamen van bekerwedstrijden afhankelijk van de grillen van de thuisspelende ploeg. De een doet het wel, de ander niet. Lekker professioneel.

Dit jaar, net als voorgaande, zijn er ook geen live statistieken te volgen. Dat heeft met de licentie te maken die de basketbalbond moet aanschaffen voor bekerwedstrijden. De afgelopen jaren is het ook bij bekerfinales steevast het geval dat de stats niet live te volgen zijn om deze reden. Lekker professioneel. En nog erger, het verandert dus niet.

3. Los
Keye van der Vuurst de Vries lijkt zijn aanvallende draai aardig gevonden te hebben in Spanje. Voor Palencia scoorde de startende pointguard dit weekend in 30 minuten 24 punten met 5 assists. Weliswaar in een thuisnederlaag tegen Zaragoza, 80-88. Daardoor blijft promovendus Palencia met één overwinning en 14 nederlagen laatste in de ACB.

Zijn 24 punten is het hoogste aantal van dit seizoen en überhaupt zijn hoogste score in het reguliere seizoen. Hieronder zijn top 5.

Pts LEAGUE SEASON DATE TEAM OPPONENT SCORE
24 Liga Endesa  23-24 Dec 17, 2023 Zunder Palencia Casademont Zaragoza 80 – 88 
20 Liga Endesa  23-24 Nov 25, 2023 Zunder Palencia Valencia Basket 77 – 101 
19 EuroMillions Basketball League  19-20 Dec 26, 2019 Filou Oostende Leuven Bears 95 – 82 
19 Liga Endesa  23-24 Oct 15, 2023 Zunder Palencia BAXI Manresa 92 – 91 
18 EuroMillions Basketball League  19-20 Oct 4, 2019 Filou Oostende Liege Basket 60 – 90 

Het persoonlijk record voor Van der Vuurst de Vries staat op 35 in de BNXT-play offwedstrijd tegen Leiden in juni 2022.

Overigens had de startende pointguard van Zaragoza 18 punten tegen 67%.

Palencia-ploeggenoot Yannick Franke had in 26 minuten 13p, 5r, 2a. Matt Haarms in 23 minuten 5p, 3r.

2. Opwaartse lijn
Ik moet toegeven dat ik bij aanvang van het seizoen mijn twijfels had over de twee nieuwe Amerikanen bij titelverdediger Zorg en Zekerheid Leiden. Maar, net als afgelopen seizoenen (dus ik had beter moeten weten), blijken ze redelijk wat in hun mars te hebben.

Vorig jaar ging het bij Rutherford (nu bij Neptunas in Litouwen) van helemaal niets tot heroïsch in de finale, om maar een voorbeeld te noemen.

Nu lijkt Taijon Jones een versnelling te hebben ingezet. Dat hebben de Italianen van Varese gevoeld in de FIBA Europe Cup-stunt van ZZ Leiden, 79-82.

Jones had 30 punten (9/14 van het veld met 6/7 driepunters), 3 rebounds en 2 assists.

1. Bijzonder
Wij kennen Luuk van Bree al langer en weten dat hij ‘gekke’ dingen kan doen op het basketbalveld. Dat hij uit een bijzonder hout is gesneden is duidelijk. Bizarre scores op cruciale momenten zijn hem niet vreemd. Denk aan de play-offfinale van afgelopen seizoen.

Potjandorie die driepunter in Varese was lekker. 77-79 werd 77-82 in de buzzer van de schotklok, 41 seconden voor het einde van de wedstrijd.

Het betekende in feite game-over. Stunt van jewelste. Natuurlijk was er sprake van een portie geluk, maar gezien het verleden is het veel te makkelijk om het alleen maar daarop te gooien.

Nee Luuk van Bree heeft iets in zijn DNA dat hem in staat stelt dit soort ballen te maken, bijzonder. En hoewel Jones meer scoorde is de nog altijd pas 27-jarige Van Bree met deze bal (van in totaal 19 punten, 7 rebounds en geen balverlies) mijn haai van de week. Zeker als je zo kijkt na zo’n belangrijke score!