Wat een moment was dat! Mijn terugblik op 2023

Geen beter moment om terug te blikken op 2023 dan op de laatste dag van het jaar. Er zijn veel mooie momenten geweest, zeker weten. De vijf mooiste zet ik verderop op een rij waarbij mijn wekelijkse haai-verkiezing het uitgangspunt is.

In algemene zin heb ik sterk de indruk dat het basketbal in Nederland als geheel niet vooruit is gegaan in 2023. Ik ga geen hele lijst oplepelen, maar de aandacht is nog minder geworden, volgens mij zijn ook de toeschouwersaantallen minder geworden om over het niveau op de vloer nog maar niet te spreken. De BNXT-league heeft het momentum van de start niet gepakt en staat na drie jaar voor belangrijke keuzes over de toekomst.

Ik blijf erbij dat het vlaggenschip van de sport het nationale mannenteam is en die Oranjemannen zijn, laat ik het zo zeggen, zoekende en voor hen staat een cruciaal 2024 voor de deur. De Oranjevrouwen hebben het nog moeilijker.

Over 2024 gesproken, het kan het jaar worden dat er Oranje-basketballers op de Olympische Spelen in actie gaan komen. Zowel de vrouwen als de mannen (voor de 2e keer na Tokio) 3×3 hebben een reële kans om zich via een van de kwalificatietoernooien te plaatsen. Maar eerst zien dan geloven. Hoewel Olympische deelname een bijzonder succes zou zijn, geloof ik niet dat het de sport als geheel (inclusief 5×5) op een hoger plan brengt.

Mijn top 5 van 2023:

5. Donar
Wat een enorme soap was dat in de zomer. Donar, de kersverse verliezende finalist in de strijd om het kampioenschap, bleek een schuld te hebben, het werd een miljoenenschuld. De club was failliet en via een maas in de BNXT-wet kwam er een doorstart. Een welhaast ongelofelijk verhaal.

Het gereïncarneerde Donar begon het nieuwe seizoen sterk met thuiswinst op Heroes, maar haakte vervolgens af bij de top 3 in de BNXT-league.

4. Luuk van Bree
Je mag wel zeggen dat Luuk van Bree een stamgast is mijn haai-verkiezing. Regelmatig en opvallend vaak in belangrijke wedstrijden, ook Europese, staat hij op. Zijn meest bizarre prestatie was in wedstrijd vijf van de finale om het kampioenschap. In het zinderende laatste kwart scoorde hij al zijn 17 punten met 4/6 driepunters.

3. EK-titel
De Nederlandse 3×3-basketbalsters hebben geschiedenis geschreven door goud te winnen bij het Europees kampioenschap in Israël. In de spannende finale was Oranje met 21-18 te sterk voor Spanje.

Qua toekomst lijkt het ook wel goed te zitten aangezien de vrouwen onder 23 wereldkampioen werden.

De mannen kenden ook geen slecht seizoen met een World-Cup overwinning.

3×3 Amsterdam sloot het seizoen af met de tweede plek in de World Tour finals. In de finale was het Servische Ub te sterk, 15-21, Het leverde voor de tweede keer dit seizoen 40.000 dollar op.

Worthy de Jong kende een uitstekend seizoen in het 3×3, zijn eerste volledige seizoen. Gemiddeld had hij 9,3 punten en zijn wil om de Spelen te halen is enorm.

2. Toekomst
Zoals altijd heeft de jeugd de toekomst. Bij de vrouwen 3×3 lijkt die aanwas aanwezig. Bij het Oranje-vlaggenschip ook. Afgelopen zomer speelde de nieuwe bondscoach Arik Shivek eigenlijk voor het eerst met de nieuwe garde op het pré Olympisch kwalificatietoernooi (met winst op de Belgen en nederlagen tegen Kroatië en Zweden).

Aanwezig waren de collegegangers: Jesse Edwards, David N’Guessan, Tristan Enaruna en Rienk Mast. Quentin Post gaat ook nog een serieuze optie worden en Emanuel Nzekwesi was er afgelopen zomer ook weer bij. Yannick Kraag van Badalona is nog een talent dat bij deze groep hoort. En nu Keye van der Vuurst de Vries, Matt Haarms en Yannick Franke op het hoogste niveau in Spanje spelen gloort er alles bij elkaar een interessante toekomst voor Oranje.

Zeker omdat de meeste van de genoemde collegespelers na dit seizoen klaar zijn op school en hoogstwaarschijnlijk in Europe zullen gaan spelen. De window in februari en vooral het duel in Engeland wordt interessant met het oog op de EK-kansen.

1. Bizar einde
Het moment, voor mij, van 2023 was het laatste kwart van de play-offfinale om het landskampioenschap tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar. De Groningers leken op weg naar de titel totdat in de machtig intense Vijf Meihal (we gaan hem missen) in de laatste 161 seconden van de wedstrijd een oorsprong van 16 punten verdween en Leiden alsnog kampioen werd.