Deze haai ontwikkelt zich goed en met hem zijn ploeg

Na twee weken kerstreces werd de competitie afgelopen weekend hervat. Vanwaar eigenlijk de rust? Het is niet dat het programma met slechts negen teams overladen is, nou misschien voor Leiden maar dat is een keus geweest. Juist de periode waarin heel Nederland vrij was en veelal op zoek naar leuke activiteiten was er geen basketbal. Tsja. Ideaal moment om het bekertoernooi in HBW-achtige omstandigheden te spelen, zou ik zeggen,

5. Spanning
Bij de hervatting van de competitie won vier keer het hoogst geplaatst team, geen verrassingen dus. De gemiddelde marge was meer dan 18 punten. Tot zover de spanning, waar het publiek toch voor komt. Overigens ligt de gemiddelde marge in dit hele seizoen tot nu toe op 14,4 punten.

Een makkelijke oplossing voor dit probleem of beter gezegd deze trend van de laatste jaren bestaat niet, aangezien de ‘kleintjes’ niet allemaal een grote zak geld cadeau gaan krijgen van een weldoener. Maar een spannende competitie is een aantrekkelijke competitie.

Over spanning gesproken. De Euroleague-wedstrijd tussen Real Madrid en Efes Istanbul werd vrijdag pas beslist na de vierde !!! verlenging, 130-126. Bij de Turken speelde Darius Thompson ex-ZZ Leiden 49 minuten met 21 punten en 5 rebounds.

4. Raar
Net voordat Yoast moest spelen tegen Donar maakte de club uit Bemmel bekend dat guard C.J. Keyser niet langer van de partij was. Met gemiddeld 31 minuten, 17 punten, 2 rebounds en 3 assists een belangrijke speler voor Yoast. We zullen wel zien waar hij opduikt, maar voor mijn gevoel is het een stukje competitievervalsing.

Over opduiken gesproken. Austin Luke (ex-Yoast en ex-Donar) die voor aanvang van het seizoen bij Den Bosch werd bedankt vanwege een blessure heeft –weer- een nieuwe club. Na 11 duels in Servië voor FMP speelt hij nu voor de Kroatische middenmoter KK Cedevita Junior Zagreb. Deze ploeg stond vroeger bekend als KK Botinec en later als Cedevita. Ze werden zelfs vijf keer kampioen van Kroatië. Sinds 2019 is het de opleidingsclubclub van Cedevita Ljubljana.

3. Problemen
Stan van den Elzen was al out met een zware knieblessure en nu is Maarten Bouwknecht uitgeschakeld met een gebroken botje in zijn voet. Hun gemis pijnlijk voor Zorg en Zekerheid dat al weinig spelers had omdat de verhuizing zoveel geld koste.

Duidelijk is dat er een Amerikaan bij zal komen. Dat is een in ieder geval een speler extra en het is niet laat in het seizoen, maar de ‘chemistry’ die in Leiden is ontstaan moet door de drie personele wisselingen wel opnieuw groeien en met een nieuweling erbij weet je nooit hoe het uitpakt.

Hoewel er op het oog geen verband is tussen de blessures van Van den Elzen en Bouwknecht zijn het wel twee spelers die vorige seizoen veel minuten hebben gemaakt in het succesvolle en lange seizoen van ZZ Leiden.

Feyenoord kon tegen het gehavende Leiden geen vuist maken, 78-58. Leiden blijft een machine met op dit moment wat minder radertjes, met tekenend vijf spelers in de dubbele cijfers. En Feyenoord lijkt  aardig in verval geraakt waardoor de Gold League uit het zicht raakt.

2. Slim
Dat Heroes Den Bosch een hele slimme advocaat aan haar zijde heeft, is al vele jaren bekend. Menig speler is er na een tuchtzaak relatief goed vanaf gekomen. Nu ook weer de Let Roberts Stumbris.

In de return voor de beker tegen Den Helder werd hij van het veld gestuurd en bleef hij opmerkingen maken naar de scheidsrechter. Het leek hem twee duels schorsing op te leveren, inclusief de BNXT-wedstrijd bij ZZ Leiden. Door een vormfout bij de bond kon hij toch spelen (winst Heroes).

Zijn schorsing bedroeg uiteindelijk één duel, afgelopen weekend tegen uitgerekend Den Helder. De schorsing geldt dus niet voor de bekerduels van Heroes tegen Leiden later deze maand.

Overigens kende Heroes zonder Stumbris, Van der Mars en Moore (drie starters) geen enkele moeite met Suns, 81-66. Opmerkelijk was wel dat Den Bosch 13 keer balverlies leed en dat Suns 11 aanvallende rebounds kon pakken  van de 33 afketsers onder de Bossche ring.

1. Ontwikkeling
Het gemak waarmee BAL won bij LWD Basket verbaasde me, 68-82. Nou is de ploeg uit Leeuwarden dit seizoen niet best, maar toch. Nieuweling Roddy Peters bleek nog niet speelgerechtigd.

Na weer eens een kapotte schotklok op de Nederlandse velden (hoe blijft het mogelijk en waarom is het ongeveer ieder half jaar prijs in het Kalverdijkje) en 40 minuten vertraging (leuk voor het publiek) waren het de Limburgers die de toon zetten, 10-25. En uiteindelijk hun vijfde plek op de ranglijst verstevigden.

Het vele balverlies van LWD strafte Bal redelijk hard af. Uit 19 keer Fries balverlies scoorde BAL 23 punten. Andersom had BAL 13 keer balverlies met 11 punten voor LWD, een verschil van 12 punten.

Inside was BAL beter, slimmer en deed het mede door het balverlies de Friezen veel pijn:

  • Tweepuntspercentage LWD: 48%
  • Tweepuntspercentage BAL: 62%
  • Aantal tweepunters LWD: 18/39
  • Aantal tweepunters BAL: 27/43

Elyjah Goss debuteerde bij BAL met in 24 minuten een double-double: 10p, 11r.

Topscorer was Filip Brankovic met 17p, 7r.

Mijn meest opvallende speller stond bijna 36 minuten op het veld met 9 punten, 5 assists en de hoogste plu/minus van iedereen +17, Oshean Brathwaite.

De guard (1.78m) was iets meer dan een jaar geleden ook al eens mijn uitblinker uiteindelijk werd hij verkozen tot talent van het jaar.

Mooi moment dus om eens naar de feiten te kijken.

  2022-2023 2023-2024
minuten 30.8 34.2
punten 8.08 7.31
assists 5.32 6.36
Ast/TO 1.99 3.5
TS% 0.516 0.436
eFG% 0.492 0.369
AamvEff 98.4 98.4
VerdEff 111.2 100
PER 10.31 11.92

Dan blijkt dat de 21-jarige Brathwaite iets minder scherp is gaan schieten, maar zich verder goed aan het ontwikkelen is, zeker verdedigend.

Deze ontwikkeling onder de bezielende leiding van Radenko Varagic is er zeker mede oorzaak van dat BAL een voor hun begrippen goed seizoen draait wat bekroond lijkt te gaan worden met de vijfde plek en dus Gold League. Daarin kan Brathwaite zich verder ontwikkelen.

Foto: BAL