De ideale haai om naast je te hebben

Mijn vijf meest opvallende zaken van deze week.

5. Surprise
Nate Reuvers zou de surprise moeten worden bij Oranje. De Amerikaan is een procedure ingegaan om een Nederlands paspoort te krijgen. Schijnbaar hoopt de NBB hem al volgende maand in de EK-kwalificatie egen Groot Brittannië en Griekenland in te kunnen zetten.

De laatste die op deze manier in Oranje kwam, was Nicolas de Jong, die eind vorig seizoen een punt achter zijn carrière zette om vervolgens als assistent-coach aan de slag te gaan bij zijn club Boulazac op het tweede Franse niveau. De beresterkte De Jong speelde 36 interlands, onder andere op het EK in 2015.

Ik neem aan dat de procedure voor Reuvers al wat langer geleden begonnen is want anders krijg je alleen relatief snel een paspoort als je moeder de Nederlandse nationaliteit heeft. Nou klinkt Reuvers zeker Nederlands, maar wonderen bij de overheid bestaan niet.

Nate’s overgrootvader Anton emigreerde in 1897 naar de Verenigde Staten. Daar begon hij in Minnesota een boerderij. In 1967 kreeg hij een Amerikaans paspoort. Zijn zoon Donald nam later de boerderij over. Paul, de zoon van Donald en vader van Nate, is advocaat. Van Paul Reuvers heb ik begrepen dat de familie erg trots is op hun Nederlandse roots.

Nate Reuvers uit Lakeville Minnesota speelt nu bij Valencia in de ACB en ook in Euroleague. Dat zou hem meteen een unieke international maken want niemand speelt zo hoog. En dan hoop ik maar dat de agenda’s van de Euroleague en de FIBA elkaar niet gaan kruisen.

Reuvers is een 25-jarige power forward van 2.11m. Hij is na vier jaar studie op Wisconsin bezig aan zijn derde seizoen in Europa, Hij begon in Zagreb en vorig seizoen speelde hij bij Regio Emilia in Italië.

Dit seizoen speelde hij voor Valencia al 36 duels waarvan hij er 12 in de basis begon. Met gemiddeld:

 • 15 minuten
 • 5 punten
 • 1/3 driepunters
 • 2 rebounds

4. Auw
Zorg en Zekerheid en Landstede speelden midweeks Europees.

 • ZZ Leiden verloor in de FIBA Europe Cup kansloos van Chemnitz, 58-88
 • Landstede speelde in de NEBL in het Litouwse Utena tegen Juventus, 84-56

Ik snap de omstandigheden, zeker bij het door blessures geteisterde Leiden, maar toch. We hebben het niet over Euroleague, Eurocup of Champions League.

3. Nieuw
Den Helder Suns speelde voor het eerst in haar nieuwe onderkomen: Quelderduyn. Met 1200 toeschouwers was het vol. Hopelijk blijft de toestroom zo groot, dan kan Suns stappen maken. De winst was trouwens voor LWD Basket, 64-75.

2. Kip/ei
Tsja. Als je maar zes op punten scoort in het laatste kwart is het vrijwel onmogelijk om een wedstrijd te winnen. Zeker tegen een ploeg die eigenlijk een pak slaag verdient, maar wel de koploper is. En dus verloor BAL van Heroes, 60-65.

Een wedstrijd:

 • Waarin de Limburgers een maximale voorsprong hadden van 17 punten
 • 52-35 op 2.32 voor het einde van het 3e kwart
 • De wedstrijd eindigde met een 8-30 run voor Heroes
 • 8 minuten voor het einde was het nog: 55-39
 • Met nog 5.41 te gaan was het: 57-47
 • Daarna scoorde BAL geen veldscore meer, alleen 3 vrije worpen gingen nog raak. 5 schoten en 2 vrije worpen gingen mis en er was 2x balverlies
 • En deden 9 punten van Price in de slotfase BAL de das om
 • Ralf de Pagter was de man die voor Heroes het vuile werk opknapte en met 4 punten, 11 rebounds, geen balverlies en met een plus/minus van plus 15 verreweg de beste speler aan Bossche zijde was, zeker ook in het laatste kwart
 • Goss debuteerde voor BAL met 13p,15r
 • Crux: BAL 17x balverlies, scoorde Heroes 22 punten uit
 • Heroes 9x balverlies (opvallend laag), scoorde BAL 9 punten uit

1. Beter
Na twee Europese debacles konden Landstede en ZZ Leiden ten koste van elkaar iets goedmaken. Gezien de personele problemen leek de titelverdediger een moeilijke middag te gaan beleven.

Voor Landstede was het ook een uitgelezen kans om te laten zien dat het tegen de top 2 van Nederland wel degelijk kan winnen. Na twee nederlagen tegen Heroes en twee tegen ZZ Leiden (ook Supercup) lukte het Landstede weer niet.

Tot grote frustratie van coach Jaumin die in het AD niet mals was voor zijn spelers.

„Het gaat erom hoe je een wedstrijd benadert, de uitvoering. Je spreekt iets af, maar spelers gaan hun eigen gang. Ze moeten beter luisteren, want ik ben eindverantwoordelijk.”

Tsja. Gevalletje kip/ei denk ik.

Bieshaar spreekt in het AD van onderschatting, ik weet niet of dat het probleem is als je alles verliest van de teams die hoger staan.

Zorg en Zekerheid is gewoon een geduldige machine, zeker in Nederland. Er zijn nu twee schakels weg en de nieuwe wacht nog op een werkvergunning, maar geef deze ploeg een kans en dan pakken ze die met beide handen aan.

De start in Zwolle was gelijk voor Leiden (15-22) en de ploeg stond vervolgens vrijwel heel de wedstrijd op voorsprong, precies zoals ze het graag wil hebben.

Meest opmerkelijke statistiek in dit duel zegt misschien wel alles over beide teams:

 • FG Landstede: 25/62 (40%)
 • FG ZZ Leiden: 30/60 (50%)

Bij Leiden waren twee spelers met een double-double:

 • Schaftenaar 10p, 10r (in 20 minuten)
 • Ververs 10p, 14a (in de volledige 40 minuten)

Overigens had Leiden 4 spelers die 37 minuten of meer speelden. Ik snap dat door de blessures van Van den Elzen en Bouwknecht en omdat Gardner nog niet mag spelen, maar de kans op meer blessures wordt zo wel groter zeker omdat Leiden nog in de beker zit en Europees speelt.

Hoewel Luuk van Bree topscorer werd met 21 punten is Ververs mijn haai van de week.

In de drie duels in 2024 na het uitvallen van zijn twee ploeggenoten heeft Ververs nu respectievelijk: 13, 12 en 14 assists, ruim boven zijn gemiddelde van 6. Ook zijn zijn speelminuten omhooggegaan naar 34, 34 en 40 op een gemiddelde van 25.

Er wordt meer van de 25-jarige guard gevraagd en vooralsnog kan hij dat leveren.

Vorig jaar speelde Heroes thuis tegen Gaziantep waar toen Connor Frankamp speelde. De Amerikaan had 34 punten, 5 rebounds en 6 assists. Aart Dekker zat toen naast me en beaamde dat Frankamp zowel fysiek als qua spel heel erg leek op Marijn Ververs. Alleen leek Frankamp minder bescheiden. Aart en ik waren het eens dat Ververs de schroom van zich af zou moeten gooien. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we.

Frankamp die nu bij Palencia terecht is gekomen, inderdaad de ploeg van Franke, Haarms en Keye van der Vuurst de Vries. Palencia won afgelopen weekend bij Girona, 84-86. VDVDV maakte van de drie Nederlanders verreweg de meeste indruk met in 28 minuten 11p, 9a, 4r en een +/- van plus 2. Waarbij de gamewinner van Frankamp kwam, een driepunter, met VDVDV op het veld.

Enfin. Misschien moet Marijn Ververs zich ook eens goed gaan afvragen of hij in de Nederlandse competitie nog beter gaat worden. De potentie om nog beter te worden heeft hij zeker. Voor nu is hij mijn uitblinker van deze week.