Deze haai bouwt (aan iets moois?)

Mijn vijf meest opmerkelijke zaken van afgelopen week:

5. L’histoire se répète
Mij persoonlijk maakt het niet uit waar de bekerfinale gespeeld wordt, ik rij er wel heen. Maar de bekerfinale spelen op neutraal terrein is ooit om een reden afgeschaft. Namelijk dat er helemaal niet zoveel toeschouwers op afkwamen. 24 maart spelen Heroes en Landstede in Almere om de beker.

Van 2006 tot 2013 werd er al in Almere gespeeld, de laatste keer was toevalligerwijs ook het affiche Den Bosch tegen Zwolle. Mij staat niet bij dat het in die jaren daar ooit enigszins vol is geweest (helaas worden toeschouwersaantallen in Nederland nooit bijgehouden). Daarna was Zwolle nog drie jaar het neutrale terrein. Een veel kleinere hal dan in Almere en dus ook sneller vol (met een beter plaatje op tv).

Donar bracht op neutraal terrein veel fans met zich mee, zoals altijd (als het om de prijzen gaat), Leiden ook, en verder is het matigjes wat er meereist.

De afgelopen jaren werd geloot welk van de twee finalisten de finale organiseerde. Dat had als groot voordeel dat het ‘thuispubliek’ in ieder geval aanwezig was.

De kans is groot dat een finale tussen Den Bosch en Zwolle in Almere veel lege plekken gaat opleveren. In Zwolle is de supporterskern klein, zelfs bij thuiswedstrijden, en uit Den Bosch zullen er vast 500 a 600 man meereizen.

Dat worden dan veel vrijkaarten voor de inwoners van Almere.

4. Tweehonderdeenentwintig centimeter
Bondscoach Arik Shivek zal met genoegen de wedstrijd tussen Barcelona en het Nederlands getinte Palencia hebben bekeken. Matt Haarms was bij de bezoekers een van de beste spelers, een mooie opsteker voor de interlands over drie weken tegen Groot Brittannië en Griekenland.

In 17 minuten had Haarms 13p (6/9 FG), 6r(3+3) met een efficiency van 18. Hoewel hij iets minder speeltijd had dan gemiddeld waren zijn cijfers ruim boven zijn gemiddelde van 7p, 4r.

Keye van der Vust had in 25 minuten door 5 fouten: 8p, 11a.

Yannick Franke in 16 minuten: 9p.

3. EHBO
Het begint me op te vallen hoeveel spelers afwezig zijn en hoe klein de rotaties her en der aan het worden zijn.

ZZ Leiden kent twee zware blessures en speelde afgelopen weekend, zoals de afgelopen weken, met een 7-mans rotatie.

Bij Heroes is Van der Mars er lang uit (al is hij over de helft richting zijn herstel), maar ontbreken ook Helfrich en de vaak afwezige Moore. Akot stond tegen Feyenoord wel op het formulier, opnieuw speelde hij niet waardoor Den Bosch een 7-mans rotatie had.

Donar begon tegen Zwolle met een 8-mans rotatie, zonder de vaak geblesseerde Jordy Kuiper, en na het uitvallen van Meeks waren er nog 7 over. En als John dan door vijf persoonlijke fouten slechts 9 minuten in actie komt is het heel mager.

Yoast had een 7 mans rotatie, met 40 minuten speeltijd voor Roel van Overbeek, die wel te naïef (en/of vermoeid) voor een winnende lay-up ging tegen LWD Basket.

BAL speelde tegen ZZ Leiden eigenlijk ook met een 7-mans rotatie al lijken blessures daar niet de reden van.

Interessant om te zien of dit aanhoudt, straks tegen de Belgen zullen de spelers toch hard nodig zijn.

2. Afscheid
Verdomd jammer dit soort mededelingen: ‘Mike Schilder zet punt achter carrière.

Ik begrijp van Mike dat zijn ‘oude’ enkelblessure die in november weer opspeelde de doorslag heeft gegeven om te stoppen.

De pas 29-jarige Schilder noemt het kampioenschap met Landstede in 2019 (de eerste en vooralsnog enige in Zwolle) zijn hoogtepunt. In zijn jonge jaren werd hij met Den Bosch ook twee keer kampioen van Nederland en won hij twee keer de beker.

Het besluit van Schilder is een hele grote aderlating voor Yoast, voor de Nederlandse competitie verdwijnt een stukje herkenbaarheid, maar het is ook zwaar voor het basketbaldier dat Mike is. Hij kreeg thuis de sport met de paplepel ingegoten. Op het veld was hij niet altijd de beste, scoorde ook nooit veel, maar werkte hij altijd hard, een echte voorbeeld- en teamspeler.

In 14 seizoenen speelde hij bijna 400 wedstrijden met gemiddeld 17 minuten, 5 punten en 2 assists. Verdeeld over Den Bosch, Zwolle en Bemmel had hij zeker 115 verschillende ploeggenoten.

Ik een rol komt Mike Schilder nog wel terug op het basketbalveld. Voor nu gaat hij aan de slag met zijn maatschappelijke carrière die al aardig op gang is met een eigen kledinglijn en als zelfstandige helpt hij bedrijven met hun online identiteit.

1. Bouwen
Het meest aansprekende affiche van dit weekend was dat van Landstede tegen Donar met als inzet de derde plek. Het was zondagmiddag best fascinerend hoe dat ging.

Met 7.27 te gaan was het 50-52. Daarna deed Landstede wat het als team moest doen: goed verdedigen, lay-ups, dunks en vrije worpen maken. Donar raakte het spoor overduidelijk bijster met veel balverlies, rare schotkeuzes en weinig dreiging naar de ring. Met dus een 22-7 run naar het eindsignaal, 72-59.

Dit maakte de verhoudingen achter Heroes en ZZ Leiden duidelijk met Landstede als nummer 3. Zwolle heeft dit seizoen nog niet gewonnen van deze teams, maar het is pas januari en geen mei (of 24 maart).

Landstede van vier spelers in de dubbele cijfers met een double-double voor Dickerson 12p, 11r.

Bieshaar had 12r met 9p.

Opmerkelijk was dat Tim Hoeve met 2 punten in 26 minuten een positieve plus/minus had van +18.

Kortom er steekt niemand echt bovenuit en dat siert het team. De hand van coach Jean Marc Jaumin is daarin duidelijk. De bijna jarige Belg van 53 werkte in Nederland eerder in Den Helder (2012-2014) en Den Bosch (2019-2021). In Den Bosch werden titels van hem verwacht, maar daar zat het niet mee en werd hij na de verloren play-offfinale tegen ZZ Leiden -voortijdig- bedankt.

In zijn carrière als coach won Jaumin nog nooit een landstitel, maar in Zwitserland en België wel een beker. Om prijzen te pakken met dit Landstede moet er nog wel wat gebeuren, maar dat weet de oud-speler van onder andere Real Madrid zelf vast al te goed.

In ieder geval is hij Zwolle in een positie aan het manoeuvreren opdat er prijzen gepakt kunnen worden en dat maakt Jean Marc Jaumin mijn haai van de week.