Vakmanschap is haaimanschap

Mijn vijf meest opvallende zaken van deze week:

5. Pijnlijk
Gegokt en verloren. De ambities in Rotterdam waren duidelijk. Feyenoord moest Elite Gold halen dit seizoen. De start onder leiding van een jonge hoofdcoach was hoopgevend, maar het werd minder en minder. De ‘finale’ tegen BAL werd een fiasco voor de Rotterdammers, 57-83.

Bijna een jaar geleden kostten dit soort prestaties Toon van Helfteren zijn baan. Feit is dat de grootste stad in het Nederlandse basketbal de boot weer mist. Nou is topbasketbal spelen in de schaduw van de voetbalclub om diverse redenen lastig, maar vooruitgang is er niet te zien bij de basketbalclub. En dat is jammer want zowel qua stad als qua accommodatie zou Feyenoord structureel bij de beste vijf van Nederland moeten spelen.

4. Sterk
In krap 28 minuten speeltijd pakte Noah Dickerson 19 punten (9/13) en 17 rebounds (7 aanvallende). Ruim boven zijn gemiddelde van 14p, 9r.

Toch had Landstede meer moeite dan gedacht met LWD Basket, 79-71.

Voor Dickerson was het al derde keer dit seizoen dat hij 17 rebounds in een wedstrijd pakte. 17 is überhaupt het hoogste aantal dit seizoen. De Amerikaan had er ook al een keer 16. Dat deed Kai Edwards ook twee keer.

3. Iberisch schiereiland
Goed nieuws voor de bondscoach met het oog op de aanstaande EK-kwalificatieduels. De Nederlandse enclave in Palencia won overtuigend van nummer vier Gran Canaria, 82-58. Pas de vierde winstpartij, maar er is een soort van aansluiting met de andere degradatiekandidaten.

  • Keye van der Vuurst de Vries lijkt echt aangehaakt bij het Spaanse niveau. Als starter speelde hij 26 minuten met 7p, 10a en +/- van plus 20.
  • Franke had in 15 minuten 10p, 5r.
  • Haarms in 15 minuten 10p, 2r.

Met Porto plaatste Charlon Kloof zich voor de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. In de beslissende wedstrijd speelde Kloof 21 minuten met 5p.

Dit seizoen is Kloof vanaf de bank best belangrijk voor Porto met gemiddeld 27 minuten en 9p, 4r, 4a.

2. En nu?
In twee reguliere BNXT-seizoenen binnen Nederland heeft Heroes één wedstrijd verloren. Die ene nederlaag was op 23 september 2023, de eerste speeldag van dit seizoen in Groningen. De return was enorm eenzijdig, 92-68.

Bij vlagen was het spel van Heroes goed en gemiddeld goed genoeg om Donar, dat door blessures vier spelers miste, geen schijn van kans te geven. Toch zag ik nog best redelijk wat zwakke momenten van de Bossche formatie, zeker verdedigend. Dat heeft ook te maken met de afwezigen aan Bossche zijde en de rentree van geblesseerden.

Boy van Vliet straalt zoveel zelfvertrouwen uit dat hij de beste guard op Nederlandse bodem is op dit moment. Dorsey-Walker liet een aantal keren met kwikzilvere acties zien hoe goed hij kan zijn. Met de voorzichtige rentree van Thomas van der Mars heeft Heroes weer inside-dreiging straks tegen de Belgen (vanaf maart) wat het leven van de schutters ook weer makkelijker maakt.

De hamvraag is hoe het nu verder gaat met Heroes dit seizoen? De afgelopen twee jaar waren de resultaten tegen de Belgen ondermaats. Moore gaat snel weer aansluiten, Helfrich was ziek en Ralf de Pagter gaat vast verlengen en dan is Heroes bizar diep voor Nederlandse begrippen. Ik ben benieuwd of de breedte het antwoord is op de kwalitatief iets betere Belgen en of die breedte straks het verschil kan maken in de play-offs?

Binnen Nederland lijkt de ploeg onaantastbaar, maar dat was een jaar geleden ook in deze fase van het seizoen dus dat zegt weinig zeker zolang ZZ Leiden meedoet. Al staat er nu wel een betrouwbare guard in de persoon van Boy van Vliet.

Nog even over Donar. Wat mij vooral opviel was het gebrek aan teamdiscipline. Zo kun je niet elke call van de scheidsrechter van commentaar voorzien en door dit gebrek viel de ploeg naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer uit elkaar. Na tien duels tegen de Belgen volgt in de kwartfinale om het landskampioenschap een best-of-three tegen hoogstwaarschijnlijk BAL en dat is zeker een gedisciplineerd spelend team.

1. Vakmanschap
LWD Basket en Feyenoord waren voordat het seizoen begon op papier de grootste kanshebbers voor plek vijf. Yoast en BAL waren outsiders. Nu heeft BAL zich overtuigend over de rug van Feyenoord maar toch ook met opvallend gemak ten opzichte van de anderen als vijfde geplaatst voor de Elite Gold. Met nog één speelronde voor de ploeg heeft BAL zeven overwinningen, eentje minder dan Donar, dat nog steeds een veel hogere begroting heeft.

Tegen Feyenoord had BAL vier spelers in de dubbele cijfers, Goss had 15 rebounds. Bovenal was BAL een team dat haar zaakjes verdedigend voor elkaar had, een groot verschil met de vooraf gedachte concurrenten.

De credits zijn voor coach Radenko Varagic. De Nederlandse Serviër heeft van zijn jonge gezelschap een team gesmeed dat ook kan winnen, zeker tegen concurrenten. Voor aanvang van het seizoen zal niemand geld hebben gezet op BAL dat vijfde plek zou pakken. Deze prestatie maakt Radenko Varagic mijn haai van de week en ja hij mag het zeker delen met zijn team.

Foto: Tessa van Gameren

Vergelijken is moeilijk, maar het huidige BAL evenaart nog niet de statistieken van het team uit 2021 dat de beker won. Maar het is wel het op één na beste team onder leiding van Varagic. Afgaande op het saldo van aanvallende en verdedigende efficiency.

BAL Saldo Eff.
2023-2024 -1.8
2022-2023 -17.8
2021-2022 -9.7
2020-2021 7.1
2019-2020 -12.8
2018-2019 -23.7
2017-2018 -17.4
2016-2017 -14.7

Omdat het verschil met Donar zo klein is en omdat na het nationale gedeelte de punten gehalveerd worden, is het heel reëel dat er een mooie strijd gaat ontstaan tegen de Belgen tussen BAL en Groningen om thuisvoordeel in de kwartfinale van de play-offs. Het zou wat zijn.