Extra dimensie aan duel van Oranje tegen Grieken

De voorbereiding van Oranje op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland heeft twee extra facetten gekregen. Om te beginnen is Yannick Franke bedankt voor bewezen diensten door zijn Spaanse werkgever Palencia. En zaterdag werd duidelijk dat de Grieken met een veredeld B-team naar Den Haag komen.

Franke
Voor de wedstrijd van Oranje in Newcastle hoorde ik al dat Franke zou moeten vertrekken bij Palencia. De coach, de tweede van dit seizoen, wilde van hem af en een Amerikaan voor hem in de plaats. Zondag kwam de officiële mededeling.

Mooi dat zo’n club schrijft dat het in onderling overleg is. Koekoek, ik moet de eerste speler nog tegenkomen die op tweederde van het seizoen zomaar akkoord gaat. Nou heb als speler ook weinig te willen in zo’n situatie.

Door je club op straat worden gezet terwijl je afwezig bent door interlandverplichtingen is niet echt chique. Ik kan me goed voorstellen dat zoiets invloed heeft op je spel. De precieze ins en outs ken ik niet, wel het is zeker niet de eerste keer dat het Franke overkomt. In de afgelopen tien jaar heeft hij bij 16 clubs gespeeld.

Grieken
Toon van Helfteren zei ooit tegen mij in zijn tijd als bondscoach dat hij het zeer waardeerde dat grote landen tegen Oranje met hun sterkst mogelijke opstelling speelden. Hij noemde het een teken van respect. En dat is het in mijn ogen ook. Zo’n groot land ziet je voor vol aan en wil overduidelijk niet tegen een zeperd aanlopen.

Toen ik zaterdag las dat de Grieken vier spelers thuis zouden laten voor de reis naar Nederland en dat er één speler ook nog een MRI moest ondergaan, moest ik gelijk terugdenken aan de uitspraak van Van Helfteren.

Zo denken de Grieken dus over Oranje. Ook met hun reserves menen ze te kunnen winnen. Nou kan dat zeker zo zijn want er blijft voldoende kwaliteit over, maar ik neem aan dat deze houding olie op het vuur is bij Oranje.

En het zijn ook zeker niet de minsten, eigenlijk wel de beste, die zijn achtergebleven, vier starters en bij elkaar 54 van de 72 punten tegen Tsjechië.

vs Tsjechië Minuten Punten Overig
Costas Papanikolaou 32 16 8r, 8a
Dinos Mitoglou 27 22 7r
Thomas Walkup 32 16 8r, 8a
Giannoulis Larentzakis 15 0 1r
Giorgos Papagiannis 23 5 2r, 3a

Ik schreef gister, voordat ik het van de afwezige Grieken wist, al dat de groep met Oranje best een keer op z’n kop gezet kon worden als Oranje of de Britten zouden winnen van de Tsjechen of de Grieken.

Maandag is er voor Oranje een kans(je) en misschien wel een must. Want als de Grieken winnen zullen ze in het volgende window in november zeker niet met hun sterkste spelers aan het tweeluik met Groot-Brittannië beginnen.

Dat zou een enorm voordeel voor de Britten opleveren. Mocht Oranje maandag winnen, straft het niet alleen de houding van de Grieken af, het zorgt er ook voor dat de Grieken nog een paar wedstrijden serieus aan de bak moeten.

Ik ga zeker niet stellen dat Oranje moet winnen van deze Grieken daarvoor hebben de bezoekers nog steeds teveel kwaliteit, de ervaren Canadese Griekse pointguard Naz Mitrou Long van Olympiacos is er bijvoorbeeld bijgehaald.

Onderschatting en misschien gemakzucht ligt op de loer bij de Grieken. Tegen de Tsjechen had de ploeg aanvallend veel problemen. Nou had Oranje tegen de Britten lang grote verdedigende problemen. Maandag zullen we zien of het een incident was of niet.

Oorzaak zwakke start
Ik schreef gister dat ik de oorzaak van het spel de eerste 25 minuten niet goed kon duiden en hield het op een mentaal dingetje. Ik heb daar nog even over doorgedacht en doorgesproken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het een mentaal ding is, maar anders dan je zou denken.

Geen enkele Nederlander is bij zijn club de ‘go-to guy’, laat staan dat hij beslissingen mag nemen. Al is Keye van der Vuurst de Vries de startende pointguard bij Palencia en daarmee de uitzondering.

Omdat de Nederlanders bij hun club een dienende rol hebben, meestal achter -veel- Amerikanen, weten ze eigenlijk niet wat er moet gebeuren in zo’n situatie als in Newcastle als het niet loopt.

Daarom was Arvin Slagter zo enorm belangrijk in de wedergeboorte van Oranje na 2013, een periode ook waarin de clubs in de Nederlandse competitie hadden afgesproken om met minder buitenlanders te spelen. Slagter was de uitzondering, wist wel wat noodzakelijk is om te winnen en kon er ook naar handelen (niet onbelangrijk). Later werd die fakkel overgenomen door Worthy de Jong, die ook nog tegenstanders uit de wedstrijd kon praten.

Hierbij kwam ook nog dat er naast Slagter en De Jong spelers waren die oorlog konden maken. Op het EK van 2015 was Nicolas de Jong zo’n type. Mo Kherrazi kon je om een boodschap sturen. En Nick Oudendag was er niet voor niets bij onder Van Helfteren. Bijzondere gast, maar vechten voor Oranje deed hij zeker. Dit soort type spelers met gochme of in staat de grens van het toelaatbare op te zoeken zijn er niet of nauwelijks meer.

Natuurlijk is het spel veranderd, maar als Oranje er maandag een spannende partij van kan maken, zullen de Grieken het zeker weten niet nalaten om, de grenzen op te zoeken.

Bondscoach Shivek heeft zondag geen wijzigingen in zijn selectie aangebracht en voor het duel met de Grieken staan dezelfde 12 spelers op het formulier.