BNXT-League: Nederlandse teams staan voor grote uitdaging tegen Belgen

Na een voorspel van vijf maanden begint de competitie voor de Nederlandse clubs nu echt met de strijd tegen de Belgen. Niet iedere Nederlandse club (bestuurder en fan) zal het hier mee eens zijn, maar je kunt niet zeggen dat het de afgelopen maanden echt spannend, verrassend of opwindend is geweest.

Of de strijd tussen de Belgen en de Nederlanders, die vrijdagavond begint met het duel tussen Heroes en Antwerpen, zo spannend en verrassend gaat worden is maar de vraag? De resultaten uit het verleden laten zien dat de Belgen gemiddeld drie van de vier duels wonnen. Verfrissend, uitdagend en anders vind ik de wedstrijden tegen de Belgen nog steeds.

Dit seizoen ligt er een extra lading op alle duels van de Nederlandse clubs. Want de BNXT-league had een opzet voor drie seizoenen en dit is het derde seizoen. Er zal geëvalueerd worden, althans dat is gezegd in 2021, en er zullen conclusies volgen met aanpassingen, lijkt me.

Wat door blijft sijpelen is dat de Belgen niet echt op alle Nederlandse clubs zitten te wachten, daarom zou het met het oog op de toekomst goed zijn als de resultaten van de Nederlandse clubs de komende weken beter zijn dan de afgelopen jaren. Fifty fifty zou het moeten zijn, maar dat acht ik niet reëel.

Opzet
De crossborder-opzet vind ik dit jaar vreemd. Niet de crossborder competitiefase, want dat zijn gewoon tien wedstrijden.

Maar daarna houdt het voor op één na alle Nederlandse clubs op. Want alleen de uiteindelijke kampioen van Nederland gaat nog tegen de Belgische kampioen spelen om de BNXT-titel. Veel uitgekleder dan dit kan een gezamenlijke competitie niet zijn, eigenlijk is het belachelijk.

Nou hadden de gezamenlijke play-offs een onnavolgbare bijna wiskundige opzet, maar nu is het wel het andere uiterste geworden.

De oplossing is in mijn ogen ook niet zo moeilijk.

Gooi de Belgische en Nederlandse competitie op één hoop zodat er echt sprake is van een gezamenlijke competitie. Dan zijn er nu 19 teams, maar naar verluidt zijn ze in Amsterdam vergevorderd en ook Den Haag heeft plannen en een schitterende hal.

Dus ik ga uit van 20 teams. Een competitie waarbij iedereen uit en thuis tegen elkaar speelt, is met 38 wedstrijden wat veel.

Daarom zou ik twee groepen van tien maken, met clubs uit beide landen, die een hele competitie spelen. Je kunt de eindstand van dit seizoen als uitgangspunt nemen, met eventueel aanpassingen als de voorbereiding begint.

Bijvoorbeeld:

De Willy Steveniers-groep met: de nummers 1, 3, 5, 7, 9 van België en de nummers 2, 4, 6, 8 en 10 van Nederland.

De Ton Boot-groep met: de nummers 1, 3, 5, 7, 9 van Nederland en de nummers 2, 4, 6, 8 en 10 van België.

Na 18 duels gaan de bovenste vijf van zowel de Willy Steveniers- als van de Ton Boot-groep naar de Gold-league, waarna zij spelen om de gezamenlijke BNXT-titel en een mooi Europees ticket. De clubs behouden de punten van het onderling resultaten in de Steveniers of Boot-groep en spelen nog vijf keer uit en thuis tegen de teams uit de andere groep.

De onderste vijf gaan naar de Silver league en doen hetzelfde. Niet voor de BNXT-titel, maar voor de rangschikking van de nationale play-offs.

De nationale play-offs kunnen dan gespeeld worden door de acht hoogst gerangschikte teams van het land na 28 duels (18+10) op basis van de Gold en Silver league.

Gezien de -financiële- verhoudingen zou het inderdaad best zo kunnen zijn dat er maar twee of drie Nederlandse clubs in de Gold League komen (met zeven of acht Belgische) en kunnen strijden om de gezamenlijke titel. So be it. Dan ligt er in ieder geval een uitdaging om beter te worden de komende jaren.

BNXT-leiding en Hypercube jullie mogen me bellen!

Verhoudingen
Om nog even terug te komen op de verhoudingen, met in het achterhoofd dat Zorg en Zekerheid Leiden twee keer de gezamenlijke titel won, het winstpercentage van de Nederlandse clubs:

  • 2021-2022: 25%
  • 2022-2023: 28%

De feiten van twee reguliere seizoenen crossborder tegen de Belgen:

Team Winst 2021-2022 Winst 2022-2023 Totaal (van 20 duels) Winst%
Heroes 4 gold 2 gold 6 30%
ZZ Leiden 6 gold 5 gold 11 55%
Landstede 0 gold 3 gold 3 15%
Donar 5 gold 6 gold 11 55%
BAL 5 silver 3 silver 8 40%
Feyenoord 0 gold 2 silver 2 10%
LWD Basket 5 silver 0 gold 5 25%
Suns 2 silver 2 silver 4 20%
Yoast 1 silver 3 silver 4 20%
Den Haag* 0 silver nvt 0  
Amsterdam* 2 silver 1 silver 3 15%

* dit seizoen niet in de competitie

Heroes Den Bosch steekt er dit seizoen in Nederland qua resultaten met kop en schouders bovenuit met alleen een nederlaag op de eerste speeldag in Groningen en daarna 15 overwinningen op rij.

Een jaar geleden had Heroes in Nederland alle wedstrijden gewonnen en pakte de crossborderfase dramatisch uit. Het jaar daarvoor was beter, maar gezien de ambities van de club ondermaats.

Interessant is de vraag of de club met de hoogste begroting van Nederland (2,2 miljoen euro) dit seizoen op z’n minst de helft van de wedstrijden tegen de Belgen kan winnen? Adel verplicht, zou ik zeggen.

Van ZZ Leiden, de titelverdediger, verwacht ik, ondanks twee zwaar geblesseerden, ook aardige prestaties tegen de Belgen. Minimaal vijftig procent, zeg maar.

Donar heeft het de afgelopen twee jaar alleraardigst gedaan, maar dit seizoen is het een kwakkelende ploeg en ik verwacht niet dat zij de 50% gaan halen. Van Landstede, met een optreden in de Night of the Giants, mag verwacht worden dat ze het beter gaan doen dan afgelopen twee jaar. BAL is als nummer vijf de verrassing van dit seizoen en ik ben benieuwd of zij het beter doen dan Feyenoord en Leeuwarden, die ook als nummer vijf aan de Gold League begonnen en geen enkel duel wisten te winnen.

Voor de Nederlandse Silver league teams liggen mijn verwachtingen nog minder hoog helaas, maar ik zou het niet erg vinden als ik het mis heb.