Behoeve deze haai een intro? Plus een erehaai

Een relatief rustige week in het Nederlandse basketbal

Eerst de tussenstand Nederland tegen België.

  • Deze week: 2-3
  • Totaal: 5-7

Mijn vijf meest opvallende zaken:

5. Tussen neus en lippen door
Ik vind het bijzonder hoe de toekomst van de BNXT-league bekend wordt gemaakt. In de rust van de Belgische bekerfinale vertelt de general manager dat er vanaf volgend seizoen een ‘hele’ competitie is met 20 teams uit België en Nederland.

Hoe moet het basketbal ooit een professioneel aanzien krijgen als dit soort essentiële mededelingen in feite tussen neus en lippen door worden gedaan?

“We gaan naar een gewone competitie met 20 clubs waarin iedereen thuis en uit tegen elkaar speelt”, legt Van de Keere uit op Sporza.

“Volgend seizoen is dat met 20 clubs. In principe willen we het jaar daarna naar 18 gaan, omdat we 20 wat veel vinden. Maar we kunnen er nu geen 2 meer laten afvloeien.”

Een van de struikelblokken in het huidige format was dat de Belgisch-Nederlandse duels pas vanaf februari/maart op de agenda stonden. “In de hoofden van de mensen begint de BNXT League pas nu. In het nieuwe systeem gaan we naar een volledige integratie, met BENE-duels vanaf september.”

“Op sportief vlak zetten we naar transparantie een stap vooruit. Ook economisch denk ik dat we er een stap op vooruit zullen gaan. Nu zie je dat de media-aandacht bergaf vanaf de crossborderfase, zeker voor de Elite Silver.”

Het nieuwe competitieformat in een notendop

  • fase 1: 20 teams uit België en Nederland spelen 19 heen- en 19 terugmatchen
  • fase 2: op basis van de ranking spelen de ploegen play-offs per land
  • fase 3: de Belgische en Nederlandse kampioen spelen om de BNXT-titel

4. Bekerfinales
Er is een gezamenlijk competitie met de Belgen en hun mannen-bekerfinale was op 10 maart. De Nederlandse op 24 maart. Tsja dat oogt niet gestroomlijnd.

Gevolg is ook dat er dit weekend geen competitiewedstrijden in de BNXT waren. Leg dat maar eens uit aan de fans in Nederland die in het weekend vrije tijd hebben (voor hun club) en doordeweeks moeten werken en/of naar school moeten. De 24e zal het andersom ook wel zo zijn, of juist niet misschien?

Tamelijk onnozel dat het topaffiche tussen de nummers één Heroes en Oostende op woensdag werd gespeeld. Al begreep ik dat coach Gjergja vooral op woensdag wilde spelen terwijl de BNXT-leiding het duel in eerste aanleg op zaterdag had gepland.  

Overigens werden in veel Europese landen, zoals Duitsland, Italië, Turkije, Litouwen en Spanje, de bekerfinales gespeeld op 18 februari, het weekend voor de interlandbreak. Een idee?

Nathan Kuta verloor met Charleroi de finale van Limburg United, 58-70. Kuta had 7 punten.

3. Debuut
Een knap debuut van Nick Tomsick bij Donar in de winst op Luik, 81-75. De Kroatische Amerikaan was goed voor 25 punten in 25 minuten. Het aantal assists, wat voor mij bij een guard interessant is, was 3.

Mooi ook dat Sander Hollanders een teken van leven gaf met 22 punten, waaronder 7/8 driepunters.

2. Senior
Er zijn meerdere Nederlanders op college die in hun laatste jaar zitten (Jeroen Welten heeft een mooi overzicht gemaakt over hun status).

David N’Guessan is een van de spelers die in het laatste jaar zit. Er zijn mooie beelden van zijn ‘senior night’.

David N’Guessan kwam in de winst op Iowa State (65-58) voor 30 minuten van de bank en verzamelde 11 punten, 16 rebounds (7 aanv) en 2 geblokte schoten.

Jesse Edwards had bij WVU ook Senior Night en kreeg bezoek van Hall of Fame coach Bob Huggins. Dat ziet er na de wedstrijd van WVU (verlies tegen TCU, 83-81) met 36 punten van Edwards, zo uit:

Deze beelden van WVU en Kansas verklaren wel waarom Nederlanders de overstap naar Amerika maken in hun collegejaren en niet hier blijven (en hoe professioneel het ‘studentenbasketbal’ is).

1. Onopvallend opvallend
Misschien een beetje onder de radar is Landstede lekker bezig, al stipte ik dat in januari ook al aan in deze rubriek. De nummer drie van Nederland versloeg midweeks de nummer twee van België Antwerpen, 72-69.

Nadat Antwerpen vorige week nipt verloor in Den Bosch nu dus een nipte nederlaag in Zwolle. Ik denk dat het iets zegt over de verhoudingen in de top tussen Nederland en België, al is het vroeg voor conclusies.

Wel geeft dit resultaat aan dat de bekerfinale op 24 maart tussen Hroes en Landstede een leuk affiche is.

Tegen Antwerpen had Zwolle, dat speelde zonder de geblesseerde Dickerson, op de meeste onderdelen mindere statistieken. De rebounds waren verontrustend: 32-45 met 15 aanvallende voor Antwerpen. Maar dit Landstede kan verdedigen en hield Antwerpen op een percentage van 32% terwijl het zelf 45% raak schoot.

In de spannende slotfase scoorde Tim Hoeve een cruciale driepunter, 70-67.

Even later bepaalde Terrence Bieshaar met een lay-up een minuut voor tijd al de eindstand, 72-69. In die laatste minuut deed de Zwolse verdediging wat het moest doen en bleek Antwerpen, net als in Den Bosch, onder druk geen antwoorden te hebben wat leidde tot vreemde schoten.

De driepunter van Tim Hoeve bleek uiteindelijk beslissend. Dat maakt de 25-jarige guard mijn haai van de week.

De manier waarop hij het tegen Antwerpen deed, getuigt van (zelf)vertrouwen. Mooi zo’n Nederlander die dit seizoen gemiddeld 22 minuten speelt met 6 punten, 2 rebounds en 4 assists. Hoeve is bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière:

    aanv.eff. verd.eff. PER
2016-17  Donar  30.6 83.4 -6.93
2017-18 Donar 67.5 86.5 0.94
2018-19 Donar 91.3 97.1 7.16
2019-20  Aris 75.2 119.3 4.35
2020-21  Aris  78.8 107.4 4.93
2021-22  Aris 99.4 109.3 9.43
2022-23  Aris 97.6 114.7 9.14
2023-24  Landstede 101.1 103.1 10.79

Vorig jaar sprak ‘zijn’ Donar kort maar veelzeggend met Tim Hoeve.

Tim is een echte geboren en getogen Groningse jongen. Na zijn basisschool ging hij één jaar naar het Werkmancollege, om daarna naar het Dalton-college in de stad te gaan. Om toch ook een beroepsopleiding te volgen ging hij naar het Johan Cruyff College, een MBO-school waar hij marketing en communicatie volgde en afrondde. Dat combineerde hij met basketbal bij het RTC-Noord. In die tijd liep hij ook stage op het kantoor van Donar. Mooie combinatie was dat.

Vanaf zijn zesde startte hij met basketballen bij Celeritas-Donar. Daarnaast deed hij ook nog aan wedstrijdzwemmen, maar toen het basketballen steeds beter ging en bleek dat er sprake was van talent, maakte Tim uiteindelijk de keuze om zich helemaal en uitsluitend op basketbal te richten. Via het RTC kwam hij terecht bij de -18 van Donar.

In 2016 sloot hij aan bij de selectie van Donar. In die tijd heeft hij vooral op de trainingen heel veel geleerd. De manier waarop daar naar wedstrijden werd gekeken was uitermate leerzaam. De analyses van de tegenstanders, de video’s en de persoonlijke plannen van aanpak intrigeerden hem bijzonder. Maar waar al dat trainen toe moet leiden is het spelen van wedstrijden, om daarin ook een substantiële bijdrage te kunnen leveren. Daar mankeerde het bij Donar wel een beetje aan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij nu ergens anders zijn kunsten mag vertonen.

Erehaai

Deze week kreeg ik het nieuws dat Els de Groot was overleden. Veel mensen zullen haar niet gekend hebben, maar ik wel. Nadat de Eredivisieclubs in de jaren ’90 van de vorige eeuw uit de NBB stapten en zelfstandig verder gingen in de FEB (voorloper DBL wat weer de voorloper was van de BNXT) werd Els de Groot de secretaris. Ik die hoedanigheid heb ik veel contact met haar gehad. Ze nam altijd de telefoon op en we spraken altijd een tijdje met elkaar over basketbal en andere zaken. Toen kwam ik er ook achter dat zij op het veld net zo top was geweest. Jacob Bergsma schreef een mooi eerbetoon.

Els de Groot (wit) blokt als speelster van Blue Stars een speelster van Slavia Sofia in 1965 (Foto: dutchbasketballmemorylane.nl)