Een nieuwe haai (met een zware baan)

Wat verlaat omdat uw schrijver van dienst heerlijk op de latten stond. Bij terugkomst werd ik ijskoud met de feiten geconfronteerd.

5. Nul
Donar speelt dinsdagavond nog in Antwerpen en ik hoop dat ze verrassen. De voorgaande acht duels die de Nederlandse clubs deze speelronde in België afwerkten werden alle acht verloren.

De stand is tussen België en Nederland is daarom nu (terug op het tweejarig gemiddelde): 5-15.

4. Ruim van tevoren
Vorige week kwam het nieuwe format van de BNXT-league voor komend seizoen al naar buiten. De manier waarop blijft ik vreemd vinden, maar goed het was wel ruim van tevoren.

Nu is ook al het speelschema van de play-offs (van dit seizoen) bekend. Ook dat is weleens anders geweest. Opvallend is de dat de speeldagen van de finales om het kampioenschap van zowel België als Nederland zo gepland zijn dat het niet tegelijk is. Is ook een stapje vooruit.

3. Close
Hoewel het ook een nederlaag was, was het resultaat van Zorg en Zekerheid Leiden op bezoek in Oostende voor mij in het oog springend, 75-68.

Leiden begon het laatste kwart nog met een voorsprong, 57-60. Daarna zette de Belgisch kampioen een tandje bij, wat je vaker ziet bij topclubs, en daar had Leiden niet voldoende antwoord op, onder andere door gemiste schoten (driepunters) van Gardner, Ververs en Van Bree, 18-10.

Al zijn het uiteindelijk de fast-breakpoints van Oostende en daarmee de transition-defense van Leiden wat het verschil maakt: 12-4.

Ververs speelde 40 minuten met 12p, 8a.

Van Bree zat 19 seconden op de bank en had 17p.

Dat verklaart ook wel waarom er in de slotfase wat missers waren.

2. Bedankt
Na een paar maanden gaat Johan Roijakkers alweer weg bij Heroes. Hij was daar sinds kerst 2023 general manager. Volgend seizoen gaat Roijakkers aan de slag als coach van de Belgische opbouwploeg Kortrijk.

Na zijn bondscoachschap van Saudi-Arabië was Roijakkers ‘werkeloos’ en omdat Stefan Wessels in Den Bosch, niet onverstandig, afstand nam van het basketbal was er bij Heroes een vacature.

Wat er bij de aanstelling van Roijakkers niet werd gezegd is dat zijn contract voor een half jaar was. Het lijkt erop dat Roijakkers, die nog gewoon en vol goede moed aan het werk is in Den Bosch tot eind mei, kiest voor de zekerheid van een vierjarig contract voordat er bij Heroes gesproken is over een eventueel vervolg.

Laat onverlet dat het bij Heroes een aardig verloop is op kantoor. Al die wisselingen, de recente en die van de afgelopen jaren, hoeven geen gevolgen te hebben voor de werkvloer (het veld), maar dit helpt ook niet.

1. Mooi
Mooi en goed. Dat is mijn eerste indruk van het nieuws dat de 33-jarige Stefan Mladenovic de nieuwe general manager bij Donar is geworden. Als oud-speler en kind van de stad kent hij de club als geen ander. Überhaupt vind ik het een goede zaak als oud-spelers terugkeren in het basketbal.

Mladenovic, die commerciële economie en sport marketing & management heeft gestudeerd, is natuurlijk wel en een beginner die goed gecoacht moet worden door de Raad van Commissarisen. Hij is via de basketbalkampen ook een goede bekende van Drago Pasalic, de technische man.

De nieuwe Donar-baas speelde voor:

2007-09 Donar Groningen
2009-12 Feyenoord Rotterdam
2012-13 Bright Kings Den Helder
2013-14 Matrixx Magixx Wijchen
2014-15 Donar Groningen
2015-16 Feyenoord Rotterdam
2016-17 Donar Groningen
2017-18 Aris Leeuwarden
2018-19 Ohrid AV
2018-20  KK Rabotnicki AD Skipje

Mladenovic was in zijn carrière gemiddeld goed voor:

  • Pts 7.7
  • Reb 3.0
  • Ast 3.1
  • Stl 1.5

De guard (1.88m) speelde ook nog zeven keer voor Oranje. Hij debuteerde in 2013 onder Toon van Helfteren tegen Zwitserland.

Ik ben benieuwd of hij de Donar-trein weer op het spoor gaat krijgen na alle ellende van afgelopen zomer. Het is geen makkelijke club door de omgeving waarin ze opereert. Bovenal is het wel een grootmacht in Nederland en een mooie uitdaging voor mijn haai van de week.