Bekerfinale tussen Heroes en Landstede kent opmerkelijke feiten en pikant randje

Foto: Christiaan Aarts

Er is één opmerkelijk en één toch wel pikant facet aan de bekerfinale van zondag tussen Heroes Den Bosch en Landstede Hammers. Opmerkelijk is dat er nog één speler meedoet die er in 2013 bij was toen Den Bosch en Zwolle ook de finale speelden. Het is geen verrassing dat dit Ralf de Pagter is.

De 34-jarige forward speelde in 2013 zijn eerste van vijf seizoenen in Den Bosch. Daarna speelde hij nog vijf jaar in Zwolle voordat De Pagter afgelopen zomer op niet zo’n nette manier door Landstede opzij werd gezet.

Hij ging toen met ‘basketbalpensioen’ maar Heroes haalde hem eind vorig jaar terug als vervanger van de toen geblesseerde Thomas van der Mars. Inmiddels heeft De Pagter een contract tot het einde van het seizoen.

Overigens kwam Heroes-speler Sherron Dorsey-Walker tussen 2017 en 2020 uit voor Landstede om daar de enige landstitel uit de Zwolse geschiedenis te behalen.

Pikant is dat Jean Marc Jaumin, de huidige coach van Landstede, tussen 2019 en 2021 twee seizoenen (coronajaren) coach in Den Bosch was, geen prijzen pakte en voortijdig werd bedankt.

Spanning
Sportief gezien hoop ik dat de bekerfinale tussen Heroes Den Bosch en Landstede Hammers een thriller wordt waar de vonken vanaf vliegen. Ik zou het heerlijk vinden voor mijn bijdrages bij Langs de Lijn op Radio 1, maar ik betwijfel of dat het geval gaat zijn zondag in Almere.

Heroes is ruimschoots favoriet en zowel gezien de sportieve als de financiële verhoudingen is dat logisch.

Nou gaat het zondag om één wedstrijd en de ervaring leert dat geld dan weinig verschil maakt, gelukkig ook maar. Underdogs hebben in het verleden vaak genoeg bewezen te kunnen stunten. Wat natuurlijk veel moeilijker is in een reeks van wedstrijden.

Beide ploegen hebben het verdedigend aardig voor elkaar en de startende vijftallen doen niet echt voor elkaar onder. Heroes is wel veel dieper en heeft meer aanvallende kwaliteit, ook individueel, in huis dan Landstede. Zwolle wil van nature wat rustiger spelen dan Heroes en als de ploeg van Jaumin het tempo kan bepalen, biedt dat kansen.

Eén feit zegt veel. Namelijk dat Zwolle al drie BNXT-seizoenen geen competitiewedstrijd van Den Bosch en coach Erik Braal heeft kunnen winnen. 

26-sep-21 49-65
6-feb-22 87-70
2-okt-22 63-80
18-feb-23 91-78
15-okt-23 71-75
9-dec-23 67-59

IJkpunt voor een leuke finale is Antwerpen Giants. Zowel Heroes als Landstede speelde recent thuis tegen deze Belgen. Het feit dat beide duels extreem spannend waren en werden gewonnen door de Nederlanders zegt iets over de huidige vorm.

  • 1 maart: Heroes – Antwerpen 78-76
  • 7 maart: Landstede – Antwerpen 72-69

Historie

  • Den Bosch won 7 keer de beker en verloor 4 finales
  • Zwolle won de beker nog nooit en verloor 5 finales

Zowel Heroes als Landstede verloren de laatste bekerfinale die zij speelde:

  • Den Bosch in 2022 (tegen Donar)
  • Zwolle in 2023 (tegen Leiden)

Een keer eerder troffen Den Bosch en Zwolle elkaar dus in een bekerfinale:

  • 24 maart 2013 EiffelTowers – Landstede 73-61

De NOS heeft een samenvatting van dat duel. Omroep Brabant maakte daar toen een reportage van het winnende Den Bosch. RTV Oost maakte een reportage over het verliezende Zwolle.

De artikelfoto van Ralf de Pagter is gemaakt door Christian Aarts