Wie houdt er niet van haaien waar de emotie vanaf spat?

Er zijn mooie en opvallende dingen gebeurd afgelopen week in het Nederlandse basketbal. Eerst even de strijd tussen Nederland en België in de BNXT. 3-9 deze week in het voordeel van de Belgen.

Bangala met 24p, 10r was de uitblinker in de winst van Feyenoord op Kortrijk, 91-87. LWD Basket schoot Brussels aan flarden door vijf driepunters meer raak te schieten, 80-61. ZZ Leiden was de tweede Nederlandse ploeg in de Gold League die een duel in België won door Hasselt te verslaan, 66-75, op de schouders van Roeland Schaftenaar 7p, 8r, 7a. +/- van +21.

Het brengt de tussenstand op 19-43.

Ik zie nog steeds geen reden om in Nederland een andere play-offfinale te verwachten dan Heroes tegen ZZ Leiden. Maar wie er thuisvoordeel gaat krijgen is een zeer interessante vraag. Door de winst van Leiden in Hasselt staan beide teams gelijk met nog twee thuis- en twee uitwedstrijden.

Bij een gelijke eindstand op de ranglijst heeft Den Bosch het voordeel ten opzichte van Leiden omdat het beide onderlinge duels won.

Enfin dit komt nog, hier volgen mijn vijf meest opvallende zaken van afgelopen week:

5. Geld op het veld
In snap de keuze in Groningen om Pasalic onbetaald technisch directeur te maken. Het is niet raar om het geld op het veld te zetten.

En laten we wel zijn, het echte werk van de technisch directeur (of hoe je de functie ook omschrijft) zit ‘m in de periode tussen het einde van het seizoen en de start van het nieuwe. Sparringpartner van de coach kun je ook onbetaald zijn.

In een ideale wereld, ik blijf dromen, zou een technisch directeur fulltime in dienst zijn en de technische lijn (clubfilosofie) door alle geledingen van alle teams (inclusief jeugd) uitstippelen en bewaken, maar dat is helaas bij geen enkele Nederlandse BNXT-organisatie het geval.

De kans bestaat natuurlijk dat Pasalic weggaat, als een andere club hem wel wil betalen.

4. Wie?
Ik knipperde even met mijn ogen toen ik de mededeling van de bond zag:

Atradius Collections wordt shirtsponsor van de Nederlandse nationale basketbalteams

Atradius is voor mij, en ik denk voor de meeste mensen, een totaal onbekende naam. Het is een incassobureau en doet aan kredietverzekeringen. Het werkt in 50 landen met vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro en een winst van 372 miljoen euro.  

Welkom, zou ik zeggen. Al is er niets bekend gemaakt over de financiële bijdrage aan de bond en ik denk ook niet dat het om tonnen gaat.

Deze zin in het persbericht van de basketbalbond over de nieuwe shirtsponsor vond ik creatief:

‘Op recente EK’s en WK’s werden in totaal 11 elf medailles behaald.’

3. Jammer
In het persbericht van Atradius werd aangehaald dat de 3×3 teams op de drempel van de Olympische Spelen staan. Afgelopen weekend is dat niet gelukt op het eerste OKT in Hong Kong.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd de finale niet gehaald. Ik heb een aantal wedstrijden gezien en het verschil was niet per sé groot, maar of de balans helemaal in orde is vraag ik me af.

Letland bij de mannen (als 3e geplaatst, Oranje als 1e) en Azerbeidzjan (als 3e geplaatst, Oranje als 2e) bij de vrouwen veroverden het ticket. De Oranjeteams werden beide derde.

De Oranje 3×3-vrouwen hebben de eerst volgende kans op kwalificatie voor de Olympisch Spelen in het Japanse Utsunomiya van 3 tot 5 mei. Tegenstanders zijn dan: Kenia, Brazilië, Australië, Japan, Duitsland, Canada, Oostenrijk.

De vrouwen krijgen dan als het nodig is nog één kans en voor de mannen is dat ook de laatste kans van 16-19 mei in het Hongaarse Debrecen. Maar dan doen er 16 in plaats van 8 landen mee.

2. Hoogste
Laura Cornelius en Emese Hof stonden afgelopen weekend met hun teams op het hoogste niveau in Europa. Ze verloren beide de halve finale van de Euroleague. Het gevolg was dat Cornelius en Hof tegenover elkaar stonden in de strijd om het brons.

Hof won met Praag van het Mersin van Cornelius, 67-95.

  • Hof speelde 18 minuten met 5p, 5r.
  • Cornelius speelde 7 minuten met 0p, 2a.

1. Spelen
Eigenlijk verdien je de titel haai van de week alleen al met zo’n foto:

De Oranje-rolstoelbasketballers gaan dus naar Parijs. Ze wonnen vandaag (maandag) de beslissende wedstrijd tegen Colombia overtuigend, 60-39.

“Er valt een last van onze schouders”, reageerde Van Rootselaar meteen na afloop bij de NOS. “We hebben altijd gezegd: 15 april moet het gebeuren. De eerste drie duels in Antibes dienden om een toptegenstander te vermijden. Dat is gelukt. We hebben vier duels geweldig verdedigd en houden Colombia vandaag op 39 punten. De kans dat je dan wint, is groot. Dat bleek.”

Naast de mannen zijn ook de Nederlandse vrouwen komende zomer actief in Parijs. Zij zijn regerend paralympisch, wereld- en Europees kampioen.

Foto’s: IWBF