Zo zit dat met het gebruik van videobeelden tijdens BNXT-wedstrijden

Ik kreeg onlangs de vraag van een lezer van mijn blog of ik de regels kon uitleggen omtrent het gebruik van videobeelden door de scheidsrechters tijdens de wedstrijd. Omdat die vraag niet voor het eerst kwam en omdat ik coaches en spelers regelmatig zie ‘hannesen’ met het aanvragen van het Istant Replay System (IRS) heb ik de regels nagevraagd bij scheidsrechtersbaas Antio Sinterniklaas.

Wat mijn al lang bekend is. is dat scheidsrechters niet op alle momenten tijdens de wedstrijd zomaar voor elke situatie de beelden kunnen terugkijken. Daar zijn regels voor. Op onderstaand overzicht staat duidelijk op welk moment en in welke situatie het IRS gebruikt kan worden.

Uitgelegd: de spelregels voor het gebruik van videobeelden door scheidsrechters tijdens de wedstrijd.

Kortom midden in het derde kwart vragen om een videocorrectie omdat er sprake van goaltending zou zijn, kan dus niet. Om maar een voorbeeld te noemen.

Wel hebben beide coaches tijdens de wedstrijd één keer de mogelijkheid om een ‘challenge’ aan te vragen. “Eén keer per wedstrijd. Ongeacht of de HCC positief of negatief voor hem was”, laat de scheidsrechtersbaas weten.

Alle hoofdcoaches zouden de regels moeten kennen want ze hebben onderstaande presentatie van Antio Sinterniklaas gehad.