Een lichtpuntje dat is deze haai

Genoeg opmerkelijke zaken deze week in het Nederlandse basketbal.

Acht duels in de BNXT deze week, alleen Yoast won. Dat brengt de tussenstand Nederland vs België op: 20-50.

Mijn vijf meest opmerkelijke punten:

5. Humor
Ik moest deze week even heel hard lachen. En eigenlijk hoef ik het antwoord op de vraag die ik zo ga stellen niet eens te weten.

Zijn ze me vergeten of ben ik geboycot?

De formulieren voor de BNXT-awards zijn schijnbaar verstuurd, onder andere aan basketbaljournalisten/schrijvers. En je raadt het al: ik heb die niet ontvangen.

Ik zie er de humor wel van in.

Want of ze zijn me gewoon vergeten, wat in mijn ogen het meest waarschijnlijk is en tegelijk alles zegt en een bevestiging is van wat ik al twee en een half seizoen schrijf.

Of ik ben op een zwarte lijst gekomen, vanwege opmerkingen over het beleid van de BNXT. Hoewel ik deze kans niet groot acht, sluit ik het ook niet uit.

Nou kan er ook nog een technische reden zijn, maar goed bij anderen is het stemformulier wel aangekomen en ik heb ook regelmatig andere mail van BNXT ontvangen en de afgelopen jaren ontving het formulier wel.

4. Voorjaarsdip
Ik was vrijdagavond aan het werk bij Omroep Brabant en was dus niet in de Maaspoort. Na het pak slaag in Oostende liep Heroes opnieuw tegen een zeperd aan.

Thuis tegen Luik, in een volle hal notabene, mag dat nooit op deze manier gebeuren, ook niet met een paar geblesseerde spelers, 72-88. Verliezen kan als de tegenstander beter is, dat is sport, maar dit was erg slecht en waar was de verdediging? Of het de welhaast traditionele voorjaarsdip van Heroes is, zal de komende weken blijken?

3. Gênant
Zaterdag was ik wel in Leiden om voor NOS Langs de Lijn verslag te doen van het duel tegen Antwerpen. Als de presentator op een gegeven moment vraagt wanneer de marge gênant wordt voor Leiden, dan is het pijnlijk.

Zo’n resultaat als zaterdag bij een duel met twee teams die (op papier) min of meer gelijkwaardig zijn, kan ik me niet heugen. Wat was dat bizar slecht. En vooral de verdediging, waar Leiden om bekend staat, was vanaf de eerste seconde een gatenkaas, zonder kaas dan eigenlijk.

Erg raar waren de laatste seconden van de wedstrijd. Coach Skelin gaf duidelijk aan naar zijn spelers om de laatste aanval maar te laten zitten, dribbel de tijd maar uit. Dat deed Antwerpen, alleen waren er nog een paar seconden verschil tussen de schotklok en de wedstrijdklok. Aan het einde van de schotklok gaf Van Cleemput de bal daarom aan Gardiner van Leiden, op de helft van ZZ. De Amerikaan vond het vervolgens nodig om, met nog vijf seconden te gaan, als een raket naar de Belgische basket te gaan. Onbegrijpelijk. Ik snap wel dat hij nog een enorme beuk kreeg onder de ring in het slotsignaal.

Waar ik vervolgens veel respect voor kan opbrengen is dat de spelers van Leiden na afloop (na opvallend lang in de kleedkamer te hebben gezeten, dat wel) op een normale manier de pers te woord staan.

Geen korte antwoorden, geen verwijten richting pers, niet alleen maar ja of nee, zoals in bepaalde andere balsporten. En dus sprak ik voor de NOS met Marijn Ververs.

2. Tijd
Landstede was eigenlijk het enige lichtpuntje deze week in de Gold League. De ploeg van Jean-Marc Jaumin speelde verdienstelijk tegen Oostende en creëerde in het vierde kwart een positie om te gaan stunten, zonder op voorsprong te komen. Maar die stunt kwam er niet.

Enerzijds omdat Oostende een paar klasbakken heeft, zoals Gillet die gewoon raakschiet als het moet. Maar zeker ook omdat Landstede-spelers verkeerde keuzes maken. Of blijven maken, want dat gebeurde ook in de verloren bekerfinale tegen Heroes.

Dan kun je goed spelen, maar echte wedstrijden winnen vergt wat extra’s zeker verdedigend. Maar Landstede heeft nog tijd (voordat de halve finale van de play-offs op het programma staat).

1. Lichtpuntje
Het meest opvallende resultaat van deze week werd genoteerd in Bemmel. Yoast versloeg Brussel, 89-83.

Veel was de danken aan:

  • Ike Nweke met in 38 minuten 25p, 5r
  • Roel van Overbeek in bijna 39 minuten 23p, 4r, 5a

Door de winst van Yoast is er in de strijd om de play-offtickets een bijzondere situatie ontstaan. Want Feyenoord, LWD Basket en Yoast staan nu op evenveel punten met nog drie duels te gaan. Bij een gelijke stand is doorslaggevend de eindstand van het nationale gedeelte. Daar was de volgorde: Feyenoord, LWD Basket, Yoast.

Overigens staan de vier Nederlandse ploegen in de ranglijst van de Silver League allemaal achter de vijf Belgische teams.

Maar goed, de strijd om de play-offplekken 6, 7 en 8 is nog boeiend.

Yoast, dat tussendoor Avea zag vertrekken en in de halproblemen verzeild raakte, maakt op het veld sportief gezien geen bijzonder jaar door, maar heeft tegen de Belgen nu wel drie kreeg gewonnen.

Aanvoerder Roel van Overbeek liet zich tegen Brussel van zijn beste kant zien. Zijn voornoemde cijfers en een plus/minus van +7 en efficiency van 20 betekenen dat dit zijn beste wedstrijd van dit seizoen is en daarmee is hij mijn haai van de week.

Foto: Christian Aarts

Extra haai
Ik heb zaterdag genoten bij de opname van de ZZ Leiden Basketbal podcast.

Inhoudelijk was het leuk en goed met een heerlijk nuchtere Sid Bruinsma en gastheer Diego Ouwerkerk heeft een aanstekelijk enthousiasme. Mooi.

Nou is Diego niet de enige podcastmaker in het Nederlandse basketbal, allemaal doen ze het uit liefde voor de sport.

Net zoals het blad Rebound geen cent oplevert. Ook mijn hart verzakte toen ik de voorpagina zag, maar het is zoals het is. Vrijwilligerswerk met weinig budget, niet dat dit fouten vergoelijkt, maar ik begrijp het wel.

Vrijwilligers zijn op alle niveaus in het ‘kleine’ Nederlandse basketbal noodzakelijk. Denk ze maar eens weg, de fotografen, veldleggers, kabeltrekkers (voor de radioverbinding dank nog), stewards enzovoort.

Zaterdag in Leiden werden de vrijwilligers nog geconfronteerd met een vrijwilliger die onwel werd. Sterkte van mijn kant. Een goed moment om alle vrijwilligers in het spotlicht te zetten.