Deze jonge haai deed zich gelden

De play-offs lonken en dan wordt alles, met nog één week te gaan, vanzelf een beetje belangrijker.

Deze week waren er 10 duels in de BNXT, alleen Heroes won. Het brengt de tussenstand op 21-61. Hiermee zijn de Nederlandse clubs na een aardige start weer aanbeland op het langjarig gemiddelde van één op vier.

Mijn vijf meest opmerkelijke zaken van afgelopen week:

5. Les
De FIBA Europe Cup, het niveau waar de Nederlandse clubs de afgelopen jaren op hebben geacteerd, is gewonnen door Niners Chemnitz. Dat ging ten koste van Bahcesehir College (een oude bekende van ZZ Leiden, twee jaar geleden in de halve finale van deze Europa Cup).

Toeval wil dat Chemnitz dit seizoen zowel tegen Heroes als tegen ZZ Leiden speelde.

In de eerste groepsfase was Den Bosch de tegenstander.

 • In Den Bosch: 66-77
 • In Chemnitz: 88-61

In de tweede groepsfase was Leiden de tegenstander.

 • In Leiden: 58-88
 • In Chemnitz: 78-57

De resultaten geven een indicatie hoever Nederlandse clubs afstaan van dit niveau. Chemnitz is de huidige nummer 3 van de Bundesliga, het land van de wereldkampioen.

Niners Chemnitz werd in 1999 opgericht en de ploeg kwam 18 jaar uit in de 2e Bundesliga totdat het in 2020 promoveerde. De ingezette lijn omhoog lijkt gestaag verder te worden uitgebouwd. En van de Nederlandse ploegen die dit seizoen in Chemnitz waren, hoorde ik dat ze flink onder de indruk waren van de faciliteiten.

Wat Chemnitz sterk maakt, en een les is voor Nederlandse teams, is de continuïteit in de organisatie. Aanvoerder Jonas Richter speelt er al sinds 2015. De Italiaans/Argentijnse trainer Rodrigo Pastore speelde in Europa en ging ook in 2015 bij Chemnitz aan de slag. General manager Steffen Herhold is sinds 2016 in dienst. In die tijd is de begroting gestegen van 870.000 euro naar 6 miljoen euro en voert de club een helder beleid, ook op de scouting, dat overduidelijk vruchten afwerpt.

Dit seizoen is de startende guard Kaza Kajami Keane, de Canadees die in 2019 met Landstede kampioen van Nederland werd. En deze week werd uitgeroepen tot MVP van de Europe Cup.

4. Verontrustend
Eerst was er de afgang thuis tegen Antwerpen, 52-103. Met een dramatische start van de wedstrijd, 11-20. Dit werd vervolgd met een pak slaag in Luik, 94-65. Met weer een dramatische start, 28-10.

Gezien de stabiliteit in Leiden van de afgelopen jaren zijn deze resultaten even verrassend als verontrustend. De ervaring leert namelijk dat als dit soort resultaten uit de lucht komen vallen er meestal iets in de groep van spelers en coach aan vooraf is gegaan. Dit past bij de geluiden die doorsijpelen en als er echt iets aan de hand is, komt het ook niet zomaar goed bij de titelverdediger.

3. NBA
Er was een tijd dat Tristan Enaruna hoog op de lijstjes van de NBA-scouts stond, in 2017 werd hij door ESPN al genoemd en ook in 2019 was het vizier van de NBA op hem gericht.

Op college liep het niet zoals gehoopt voor 22-jarige forward (2.03), maar na vijf jaar en drie verschillende scholen is het Enaruna gelukt om zichzelf weer in het sportlicht te zetten.

2. Sollicitatie
Voor 13.500 toeschouwers scoorde Coen Stolk 20 punten en was daarmee goed voor een derde van de Zwolse punten in het Sportpaleis, 69-59. In iets meer dan 30 minuten schoot Stolk 7/12 inclusief 4/7 driepunters, met nog 4 rebounds en 4 assists.

De 26-jarige Stolk is bezig aan het beste seizoen van zijn carrière en solliciteert met zijn spel naar een stap hogerop.

Het duel tussen Antwerpen en Landstede was verder apart. De eerste helft was de Zwolse formatie kansloos en teveel onder de indruk, 45-23. De tweede helft brachten ze Antwerpen aan het wankelen, 24-36. Overigens net als ik vorige week schreef, zonder door te drukken en zichzelf te belonen.

Het aantal fieldgoals is duidelijk over de aanval:

 • Antwerpen 26/65
 • Zwolle 18/52

En dan vooral in de paint:

 • Antwerpen 17/30
 • Zwolle 10/25

Wel lijkt de Zwolse verdediging op orde en met een aanstaand treffen met ZZ Leiden in het vooruitzicht in de halve finale van de play-offs, is dat voor mij een belangrijke graadmeter.

1. Voetballer
Ik heb de indruk dat er geen sprake is van een voorjaarsdip bij Heroes. Hoe pijnlijk de nederlaag vorige week thuis tegen Luik ook was (na een nederlaag bij Oostende waar iedereen verliest), de revanche in Hasselt was sterk. Zeker verdedigend, 66-82. Het lijkt erop dat de nederlagen nodig waren om de boel wakker te schudden.

Net als voorgaande duels waren er meerdere geblesseerden en speelden er een aantal niet geheel fitte spelers, maar dit keer kreeg de tegenstander geen kans. Hoewel Limburg United vooraf riep dat ze nog een eitje te pellen hadden.

Door de winst en de nederlaag van Leiden heeft Heroes nog één overwinning nodig in de resterende twee duels voor thuisvoordeel in de gehele play-offs. Geen must, maar ook niet onbelangrijk al was het maar voor de financiën.

Woensdag krijgt Heroes bezoek van Charleroi om daarna het reguliere seizoen af te sluiten bij Antwerpen. Tegen de Belgen staat Den Bosch nu op 4-4 en het zou voor het eerst in drie seizoenen BNXT niet met een negatief saldo hoeven te eindigen.

In de winst op Hasselt viel een aantal spelers op:

 • Moore met 28p, 8r, 6a, maar ook 5to
 • Akot met 19p, 8r in verreweg zijn beste wedstrijd voor Heroes
 • Beens met 9p

Vooral het optreden van Thijs Beens is opmerkelijk. Hij speelde exact 14 minuten en zijn 9 punten waren tegen 100% (3/3 tweepunters en 1/1 driepunters). Met een plus/minus van + 16 (precies de marge bij de eindstand).

Natuurlijk gaat het te ver om de winst op zijn conto te schrijven, maar een zeer duidelijke bijdrage had de 17-jarige guard (1.92m) uit Vlijmen zeker, totdat een Belg zijn knie in de buik van Beens stopte.

Nou zijn niet alleen zijn statistieken opmerkelijk, het feit dat Beens serieus speeltijd krijgt is al heel wat. Want zoveel kansen krijgt de jeugd in Den Bosch historisch gezien niet.

Enerzijds jammer, anderzijds wel begrijpelijk want in Den Bosch staat maar één ding centraal en dat is winnen. Opleiden en winnen gaan niet altijd samen, maar het kan wel. Al is het aantal talenten dat in Den Bosch is doorgebroken altijd klein geweest en eigenlijk krijgt jeugd in Nederland amper kansen, zeker geen 17-jarigen.

Omdat Thijs Beens zich zo manifesteerde tegen een Belgische subtopper, en niet tegen een Nederlands kleintje, is Thijs Beens mijn haai van de week. Ook als hart onder de riem voor alle Nederlandse talenten die kansen najagen.

Beens is bezig aan zijn eerste seizoen op het hoogste niveau in Nederland. Op de trainingen gaat het steeds een beetje beter en daarom kwamen de speelminuten in Hasselt niet helemaal uit de lucht vallen.

Hij begon op jonge leeftijd als voetballer in Vlijmen en haalde al snel het hoogte jeugdteam. Het voetballen ging best goed totdat Thijs werd teruggeworpen na een longontsteking. In die periode ging hij basketballen bij Vlijmscherp waar zijn vader trainer is en zijn twee jaar oudere broer al speelde.

Met zijn broer vocht Thijs stevige duels uit op het veldje achter het ouderlijk huis. Soms liepen de emoties zo hoog op dat pa tussenbeide moest komen.

In clubverband bleek dat Thijs al snel meekon bij Vlijmscherp en dat opende wat ogen. Op zijn elfde deed Thijs in Den Bosch mee met een ‘skills practice’ en dat ging leuk. Een try-out voor het onder 14 team van Heroes leverde later vraagtekens op. De toenmalige trainer twijfelde enorm over Beens, die op dat moment maar één keer in de week in de zaal trainde omdat hij ook nog voetbalde.

Beens is in november geboren en in zijn jaarlichting dus gewend om te knokken. In de onder 14 van Heroes was het eerste jaar niet overtuigend, maar het tweede jaar was al veel beter omdat hij groter en sterker werd en dat combineerde met zijn slimheid.   

In Den Bosch ging hij naar het onder 16 team en ook kwam hij in beeld bij Oranje. Op het EK begon Beens op de bank, maar ging het gestaag beter en werd hij belangrijker zodat hij in de laatste wedstrijd startte.

In zijn eerste seizoen bij de profs van Heroes begon de 17-jarige Beens voorzichtig. Maar hij heeft de handschoen opgepakt en coach Braal beloonde hem voorzichtig met minuutjes die langzaam werden uitgebouwd. Eerst in de minder belangrijke fases en afgelopen vrijdag dus serieuze minuten.

De mensen om Thijs Beens heen zien dat hij dit seizoen heel veel heeft geleerd van de coaches in Den Bosch. Bijvoorbeeld door in zijn acties naar de ring even de tijd te pakken en dan te versnellen. Ook is zijn driepunter stabieler geworden.

Beens zit in zijn VWO examenjaar en wil volgend jaar een tussenjaar nemen. Waarin full-time basketballen natuurlijk lonkt al is uiteindelijk een afgeronde opleiding voor elke Nederlandse basketballer cruciaal want vrijwel niemand loopt financieel binnen.

Het wordt ook interessant wat Heroes deze zomer doet op spelersgebied. Blijft Beens de 11e/12e man of schuift hij op? Hoe gaat hij om met tegenslagen? En natuurlijk betekent één zwaluw niet dat het zomer is, hij heeft nog een lange weg vol hindernissen te gaan. Maar om Thijs heen is er over zijn realiteitszin weinig twijfel en dat pleit voor hem.

Hij wordt omschreven als zelfkritisch, als iemand die bij zichzelf blijft en niet naar anderen wijst, maar juist naar zichzelf kijkt om dingen beter te doen.