Deze haai liet zijn droom waarheid worden

Wat een mooie week was dit met knappe prestaties en Nederlands talent in de picture.

Midweeks waren er negen duels en ­­twee Nederlandse overwinningen. Donar versloeg Antwerpen en LWD Basket won van Aalst. In de laatste speelronde waren de resultaten hetzelfde. Dat brengt de totale stand van het grensoverschrijdende deel in de BNXT op (hoe is het mogelijk): 25-75.

Mijn top vijf (de laatste nu de play-offs gaan beginnen):

5. Bar slecht
Je hebt slecht en je hebt slecht. Maar de eerste helft van Heroes thuis tegen Charleroi in een vrijwel volle Maaspoort was het slechtste wat ik in jaren heb gezien, 18-43. Nog veel beroerder dan Leiden onlangs thuis tegen Antwerpen.

Mijn gedachten gingen ook gelijk naar hun situatie. Duidelijk is dat Heroes heel veel moeite heeft tegen fysiek sterke teams (zoals Luik en Charleroi), maar zulke teams komt die ploeg in Nederland niet tegen.

Opmerkelijk was het dan wel weer dan Heroes in de tweede helft de rug rechtte tegen het fysiek veel sterkere Charleroi. De wedstrijd kantelde en Heroes kwam onder leiding van Price nog tot op zes punten verschil. Verder liet het goed als team spelende Charleroi, met een beresterke Kuta die zich aardig in de picture speelde, het niet komen, 69-77.

Wat zegt dit? Nou dat titelkandidaat Heroes best kan ballen, maar als team ook een mentaal probleem heeft (zeker als het zich fysiek laat meeslepen).

4. NBA
Het is de tijd van het jaar dat de NBA-draft dichtbij komt en dan komen ook de talenten in beeld, dit jaar ook Nederlandse. In de 78-koppige lijst voor de NBA-draft combine staat één Nederlander: Quinten Post, de 24-jarige center (2.10) die zijn college-loopbaan erop heeft zitten.

Voor wie het niet weet, dit is wat de combine inhoud en het is zeker niet voor iedereen weggelegd:

At the combine, college basketball players are measured and take medical tests, are interviewed, perform various athletic tests and shooting drills, and play in five-on-five drills for an audience of National Basketball Association (NBA) coaches, general managers, and scouts. Athletes attend by invitation only.

Een soort van treetje lager is er het G-League Elite Camp, met de mogelijkheid om nog in de Combine (en dus in de NBA) terecht te komen. Daar staan ook Nederlanders op de lijst die ook klaar zijn op college: Tristan Enaruna, 22-jarige forward (2.05) en Jesse Edwards, 24-jarige center (2.11).

3. Bevestiging
Dat Yannick Kraag een groot talent is, werd deze week nog eens bevestigd. Hij werd in de ACB, de Spaanse hoogste divisie en na de NBA en de Euroleague de sterkste competitie ter wereld, gekozen in het meest talentvolle team. Dat overkomt een Nederlander nou niet elke dag. 

3a. Linker
In het verlengde van deze talenten deed het me pijn om te lezen dat Rienk Mast, ook een groot talent, weer een knieoperatie krijgt. Hij slaat daarom een jaar college over. Dat zal wel, maar op 22-jarige leeftijd al twee flinke operaties aan dezelfde knie achter de rug hebben is niet heel lekker (voor zijn carrière).

“As some people know, I played most of last season with a knee that wasn’t completely healthy,” he said. “Over these past couple weeks, I’ve spoken with multiple doctors about what we can do to get my knee healthy for the rest of my playing career and hopefully life. These have been some difficult conversations, but the best way forward for me is to undergo surgery.”

Opmerkelijk trouwens hoeveel Amerikaanse media het nieuws van Mast melden, kijk maar naar de resultaten vaan mijn google-news zoekopdracht. Evenzo opmerkelijk is dat niemand schrijft over de Nederlandse play-offs van 2019 toen Mast in het tweede duel van de finale een afgescheurde kruisband aan zijn linkerknie opliep.

2. Surprises
Gezien het verloop van het seizoen, en zeker de laatste tijd, zag ik niet aankomen dat mijn twee verwachte finalisten voor de finale van de play-offs om het landskampioenschap hun laatste wedstrijd zouden gaan winnen. Toch waren er twee surprises, notabene op Belgische bodem.

Heroes, nog zonder Stumbris en Dorsey-Walker, won de thriller bij Antwerpen onder andere door vijf driepunters meer raak te schieten, 76-77.

 • Moore: 14, 8r, 7a
 • Akot: 14p, +/- +11

Door de winst sluit Heroes het grensoverschrijdende deel van de BNXT af met vijf keer winst en vijf keer verlies. De afgelopen twee seizoenen waren er tegen de Belgen meer nederlagen dan overwinningen:

 • 2021-2022: 4-6
 • 2022-2023: 2-8

Zorg en Zekerheid kende de afgelopen twee jaar betere resultaten tegen de Belgen:

 • 2021-2022: 6-4
 • 2022-2023: 5-5

Na drie hele dikke nederlagen op rij, was de winst bij Charleroi een fikse opsteker met het oog op de play-offs, 65-71. Scherpte maakte het verschil want ZZ Leiden maakt 23 punten uit 20 keer balverlies van Charleroi. Andersom waren het 8 punten uit 9 keer balverlies.

 • Jones was topscorer met 19p, maar  +/- -3
 • Schaftenaar 14p, 11r
 • Bouwknecht 7p, 4a, en +/- + 11
 • Kruithof 12p, 4r, 6st, en +/- +15

Net als Heroes sluit ZZ Leiden het seizoen tegen de Belgen af met 5-5.

Hoewel Landstede aan de deur van de top 2 lijkt te rammelen krijgt die formatie het maar niet voor elkaar om winnend basketbal te spelen. Het is een terugkerende conclusie. Midweeks tegen ging Zwolle na verlenging onderuit tegen Luik, 86-91. Twee dagen later volgde in Hasselt een afgang, 91-57.

1. Dromen
Ik hou van sporters die hun dromen durven uitspreken. Als ze die dromen dan ook nog waarmaken, is dat bijzonder knap. En ben je mijn haai van de week.

Na een landstitel en een BNXT-titel met ZZ Leiden stopte Worthy de Jong in 2022 met vijf tegen vijf basketbal.

Hij was toen te gast bij Langs de Lijn en Omstreken en deed een profetische uitspraak:

“Ik denk dat ik bij 3×3 nog meer mooie dingen ga bereiken.”

Natuurlijk droomde Worthy toen al van de Olympische Spelen, het hoogste podium voor een sporter. Met vijf tegen vijf zou hij dat nooit halen, maar voor drie tegen drie lag de rode loper in feite voor hem klaar. Het type spel dat Worthy kan spelen, leek en lijkt voor hem gemaakt. Snel, explosief en aanvallend.

De afgelopen krap twee jaar is Worthy in het 3×3 uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Door de FIBA op handen gedragen en vorige week (voor de kwalificatie) uitgeroepen ook tot meest spectaculaire speler van 2023.

Het lijkt mij ook dat Worthy na het eerste en niet succesvolle Olympisch kwalificatietoernooi in het vliegtuig even goed heeft gesproken met bondscoach Aron Roye. Het zal zoiets zijn geweest van: dit was leuk, maar nu moet Arvin terug. Hem was eind maart verteld dat hij buiten de vier koppige selectie was gevallen.

Iedereen zag drie weken geleden dat Oranje net niet lekker in haar vel zat. En dus keerde afgelopen weekend ‘good old’ Arvin Slagter (Worthy’s compadre) terug in Oranje, ten koste van Bryan Alberts.

Hoewel 3×3 heel erg lijkt te gaan om aanvallen zijn deze twee mannen natuurlijk heel goed in staat om te verdedigen, zeker als het moet. En zo plaatste Oranje zich voor de tweede keer op rij voor de Olympische Spelen.

De vorige keer in Tokio werd Nederland vijfde. Ik zie komende zomer in Parijs een medaille aan de horizon gloren. Natuurlijk wordt het niet makkelijk, maar de persoonlijkheden Worthy de Jong en Arvin Slagter (bondscoach niet nog een keer een fout maken) kennende, kan het best mooi worden. Het zou de ultieme bekroning zijn. Ook voor Jan Driessen en Dimeo van der Horst.

Extra
Vandaag (maandag) maakte de BNXT haar seizoenprijzen bekend.

Dit is mijn All-Starteam van de Nederlandse velden (die door BNXT niet samengesteld is):

 1. Marijn Ververs
 2. Boy van Vliet
 3. Austin Price
 4. Luuk van Bree
 5. Jito Kok

Coach: Radenko Varagic

MVP: Luuk van Bree