Voorbeschouwing op kwartfinales van de BNXT League play-offs: Kan BAL verrassen tegen Donar?

Na ruim zeven maanden voorspel, gaat het vanaf woensdag om het ‘echie’. Ik weet nog steeds niet wat het nut is om acht van de negen Nederlandse BNXT-teams in de play-offs te laten spelen, maar het is zoals het is.

De kans op vier keer 2-0 in de best-of-three kwartfinaleseries is groot. Heroes, Zorg en Zekerheid en Landstede zie ik simpelweg geen steek laten vallen tegen respectievelijk Yoast, Feyenoord en LWD Basket. Het verschil is gewoon te groot en anders moeten de ’grote 3’ zich schamen.

Opvallend trouwens hoe de plekken 6, 7 en 8 uiteindelijk uitgekristalliseerd zijn want de reisafstanden zijn eigenlijk minimaal, dat had ook anders kunnen zijn.

Mooiste affiche
De afstand tussen nummer 4 Donar en nummer 5 BAL is een boeiende. Natuurlijk is het een eind rijden van Groningen naar Weert en vice versa, maar op het veld ligt het een stuk dichter bij elkaar.

Donar is favoriet in deze serie, daar kan men in Groningen gezien de verhoudingen niet omheen. En drie overwinningen in het grensoverschrijdende gedeelte van de BNXT-league zijn niet onaardig. Landstede had maar één overwinning, net als BAL trouwens.

BAL is wel de ‘best of the rest’. Hun seizoen was in feite al geslaagd door deelname aan de Gold League. Er werd niet veel gewonnen, maar er waren close games en de ploeg heeft vast en zeker veel geleerd.

Feit is dat de verdedigingen van beide teams niet veel voor elkaar onder doen. Feit is ook dat Donar dit seizoen aanvallend gezien sterker is dan de Limburgers net als in de rebound.

Maar het zijn nu play-offs, dan wordt alles anders en ik heb kersvers coach van het jaar Radenko Varagic hoog zitten. Hij is in staat om met BAL tactisch te verrassen. In de play-offfinale vorig seizoen blonk zijn Groningse tegenstrever Andrej Stimac niet echt uit op dit facet.  

In de twee onderlinge duels dit seizoen won zowel BAL als Donar de uitwedstrijd, maar die wedstrijden zijn al lang geleden.

In december speelde Goss, de vervanger van Oladapo, nog niet voor BAL en was Tomsick nog niet de guard van Donar.

,,Het wordt zwaar vanavond. We zullen ons allerbeste spel moeten laten zien om te kunnen winnen. Vergeet niet dat Donar nog steeds het op een na hoogste budget in Nederland heeft. Daarmee beschikken ze over betere spelers dan wij”, zo blikte coach Radenko Varagic in december vooruit in de Limburger.

  • 28 oktober Donar-BAL: 70-73
  • 23 december BAL-Donar: 59-64 

Daarom heb ik ook de efficiencycijfers (per 100x balbezit) van de 10 duels in het grensoverschrijdende deel van de BNXT op een rij gezet. Dat geeft zicht op de ‘actuele’ vorm en het bevestigt vooral dat de verdedigingen min of meer gelijkwaardig zijn en Donar veel meer ‘firepower’ in huis heeft.

Ook heb ik de efficiencycijfers over het gehele seizoen erbij gezet, inclusief het domestic gedeelte. Het verschil tussen crossborder en seizoen geeft aan hoeveel moeilijker deze teams het hebben gehad tegen de Belgen, al is Donar wel iets beter gaan aanvallen naarmate het seizoen vorderde.

Donar Aanv.eff Verd.eff
Crossborder 105.8 118.3
Seizoen 103.3 105.7
BAL Aanv.eff Verd.eff
Crossborder 93.0 119.6
Seizoen 96.6 107.4

De hamvraag in de best-of-threeserie tussen Donar en BAL is of de verdediging van de Limburgers sterk en constant genoeg is om de aanval van Donar te beteugelen want zelf zullen ze niet gaan winnen door veel punten te scoren, daar zijn de Limburgers niet toe in staat.

Ik acht een verrassing in deze serie reëler dan in de ander drie, maar gelijkwaardig is het op papier zeker niet en Varagic zal iets bijzonders moeten bewerkstelligen om de halve finale met BAL te halen.