Enorme verschillen bij start play-offs om landstitel

Heel verrassend was de eerste speelronde van de play-offs niet. Maar dat had ik ook niet verwacht. Alle vier de thuisspelende en favoriete teams wonnen (ruim).

Deze vijf zaken vielen mij het meest op:

  • Het gemiddelde verschil bij de eindstand was maar liefst: 24,3 punten
    • In het 1e BNXT-seizoen was het gemiddelde verschil in de kwartfinale: 10,3
    • In het 2e BNXT-seizoen was het gemiddelde verschil in de kwartfinale: 9,1
  • Donar won vooral van BAL omdat het vijf driepunters meer raak schoot en die kwamen op het conto van de lange mannen Gabrovsek (3/7) en Quinn (2/2)
  • Debuut van Sam van Oostrum bij Donar na lange revalidatie door schouderoperatie: 22 min met 4p, 3r, 1a.
  • Dimitri Maconda had 18p, 4r, 3a en 0to voor LWD Basket
  • Kai Edwards en Terence Bieshaar hebben geroken aan Oranje, maar hadden in hun play-offdebuut voor hun werkgever respectievelijk 2 en 11 punten

De foto bij dit artikel is van Gerrie van der Boom.

Tot slot hoorde ik vandaag (donderdag) dat Steve Bravard in Amerika is overleden. Hij is 73 jaar geworden. Bravard was een van de eerste Amerikanen die in Den Bosch ging spelen. De forward (2.01m) speelde vijf seizoenen voor Sperry Remmington, zoals de ploeg toen heette, en kon scoren.

In het NRC van 3 oktober 1976 (toen er nog structurele landelijke aandacht was voor basketbal) vond ik nog een artikel waarin Bravard werd genoemd, toen ging het (ook) al tussen Den Bosch en Donar.

Door onze basketbalmedewerker DEN BOSCH, 3 okt! — In sporthal De Vinkenkamp te Den Bosch heeft Sperry Remington gisteravond de wedstrijd voor de basketbalcompetitie tegen Nationale-Nederlanden Donar uit Groningen met 89-85 gewonnen. Bij rust was de voorsprong van Sperry negen punten: 49-40.

Sperry behaalde de overwinning onder meer omdat het zich net iets beter dan Donar wist te beheersen tegenover de beide scheidsrechters, hoewel John van Vliet (Sperry) al in de vijfde minuut bij 14—12 een technische fout kreeg vanwege ongepast woordgebruik tegenover arbiter Woudstram. Maar daar bleef het bij. Bij Donar maakt/e coach Ron Mulder vlak voor de rust een technische fout door van de bank te lopen en tegen scheidsrechter Leegwater schreeuwend te protesteren. Volgens Mulder had hij moeten fluiten voor goal-tending van een van de Sperry spelers. Maar of de bal nu aangeraakt werd voordat hij de ring raakte of erna, was door de vele lange armen nauwelijks waarneembaar. In de tweede helft werden er bij Donar nog technische fouten toegekend aan Steve Miller en aan een van de spelers op de batjk. De overtreding van John van Vliet had overigens nauwelijks betekenis in het verloop van de wedstrijd. HSj werd direct vervangen door Bernard van der Molen en Sperry bouwde de twee punten voorsprong verder uit tot tien punten bij 30—20 halverwege de eerste helft. De technische fouten bij Donar hadden meer invloed. Het betekende driemaal onnodig balverlies en extra punten tegen. Vooral de fout op de spelersbank kwam op een ongunstig tijdstip voor Donar. Na vijf minuten in de tweede helft was de achterstand ingelopen tot drie punten, 53—50. Het verschil werd nu direct weer groter door de benutte vrije worp en de twee’ punten, die Sperry maakte uit de navolgende aanval. Andere oorzaak van het verlies was het slechte schieten van de Groningse ploeg. 86 pogingen, die 36 doelpunten opleverden, dat is slechts 42 procent. Ook de andere cijfers benadrukten de slechte kwaliteit van het duel. Sptrry leed 29 keer balverlies en Donar 25 keer. Ron Mulder liet zijn ploeg de eerste helft voornamelijk zone spelen. Tegenover zo’n verdediging voelt Tyronne Marioneaux van Sperry zich het prettigst. De 2.12 nieter lange Amerikaan,

die zijn lange kroeshaar in verschillende strengetjes heeft gevlochten, kreeg zo de gelegenheid om goede passes af te leveren en ook zelf te scoren. Na rust ging Donar over op pressing man-ito-man (bij een press zoeken de verdedigers zo snel mogelijk hun man op). Marioneaux bracht er door de mandekkirig weinig meer van terecht en zag zijn schotpercentage van een goede 50 procent dalen tot 38 procent. Hij maakte in totaal 14 punten. Veel beter bracht Steve Bravard het ervan af bij Sperry. Hij was topscorer’ van de ploeg met 26 punten tege-n het zeer hoge percentage van 88 procent, daarbij pakte hij ook nog tien rebounds. Ron Mulder is nu enkele maanden in Groningen. In korte tijd leerde hij de Groningers op ©en meer moderne Amerikaanse manier spelen. Er wordt nu ook meer getraind: viermaal in de week twee uur inplaats van een uur. Daarbij passen volgens speler Jos Timmer de Amerikanen Steve Miller en Will Madkins goed in het jonge team. Steve Miller stimuleert de ploeg enorm in de aanval en de verdediging en geeft zelf het voorbeeld. Hij is meestal goed voor meer dan 25 punten per wedstrijd. Tegen Sperry kwam hij echter niet verder dan tot 19 punten. Knock-out Hij werd zo zwaar verdedigd, en niet altijd reglementair, dat hij bij een doelpoging door een Sperryverdediger onderuit werd gelopen en even knock-out ging. Ron Mulder haalde hem naar de bank maar toen hij terugkwam waren zijn schoten onzuiver en moest hij het scoren overlaten aan onder meer Madkins,, die topscorer werd met 26 punten. Madkins heeft de bij basketbal weinig aangetroffen gewoonte om na een hem gelukte doelpoging onder het terugrennen even zijn arm juichend op te heffen. De duidelijke inbreng van de Amerikanen zorgt er voor dat Donar, ondanks het verlies tegen de koploper, meetelt in de subtop van de eredivisie. De wedstrijd tegen Burtoni uit Haarlem aanstaande zaterdag moet dat verder bewijzen.