Op weg naar de finale: Heroes en ZZ Leiden favorieten, maar er liggen uitdagingen

Ik zie geen reden om een andere play-offfinale te verwachten dan Heroes tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Het zijn gewoon de twee beste ploegen in Nederland. Respectievelijk Donar en Landstede komen heel veel en te veel te kort.

Deze kan close zijn
De serie tussen titelverdediger Leiden en Zwolle heeft ingrediƫnten om het leuk te laten worden, al was het maar omdat ze een vergelijkbare manier van spelen hebben met de nadruk op de verdediging. Leiden is de iets beter verdedigende ploeg van de twee en Landstede de iets beter aanvallende.

Landstede is op zich een goede en uitgebalanceerde ploeg. Alleen lukt het ze dit seizoen niet om de spannende wedstrijden te winnen, dat is toch een vak apart en zeker cruciaal in de play-offs.

De bekerfinale werd na lang te hebben voorgestaan nipt verloren. In de Gold League werd thuis nipt gewonnen van Antwerpen, verder waren er geen winstpartijen. Wel vijf, voor mij typerende, nipte nederlagen (binnen 6 punten).

Leiden had als ploeg een enorme inzinking met (te) zware nederlagen aan het einde van de Gold League. Wat was er aan de hand en is het over? Maar de titelverdediger gaf een teken van leven door op de laatste speeldag te winnen in Charleroi en verder geen kind te hebben aan Feyenoord in de kwartfinale van de play-offs. Dat had Landstede ook niet met LWD Basket.

Duidelijk is dat Leiden een ploeg is die niet zomaar opgeeft en mentaal sterk is, typerend voor een titelverdediger. Van Bree, Ververs en zeker ook Schaftenaar weten natuurlijk precies wat er gevraagd wordt in de play-offs. Die spelers heeft Landstede niet.

De efficiencycijfers op een rij:

ZZ Leiden Aanv.eff. Verd.eff.
Crossborder 98.4 106.1
Seizoen 104.7 101.1

Landstede Aanv.eff. Verd.eff.
Crossborder 100.3 116.0
Seizoen 107.4 104.8

In deze serie zouden alle wedstrijden best weleens close kunnen zijn, maar Leiden gaat door.

Andere halve finale
De serie tussen Heroes, de gedoodverfde titelfavoriet, en Donar is een klassieker, die maandag een bijzondere wending heeft gekregen door het overlijden van Rinus de Jong.

Rinus de Jong was het fundament van het basketbal in Den Bosch en hoewel zijn contact met het team niet groot was, gaat zijn overlijden zeker invloed hebben. Iets meer dan een jaar geleden overleed de Bossche clubman Jan Korver. Toevallig moest Heroes de eerste wedstrijd na zijn overlijden voor de beker in Groningen spelen, wat een kansloze exercitie werd.

De schaduw van Rinus is natuurlijk veel groter, al was zijn de afstand tot de huidige spelersgroep ook veel groter. De oudere Nederlanders van Heroes zullen De Jong echt gekend hebben, de -vele- buitenlanders een stuk minder, maar zij gaan de impact wel ervaren.

Dit managen, na het overlijden op maandag, wordt voor Erik Braal een enorme uitdaging met wedstrijden deze week op woensdag, vrijdag en zondag en een uitvaart in de (volle, verwacht ik) Maaspoort op zaterdag (tussen 11.00 en 12.30). Hiervoor heeft de coach logischerwijs geen handboek. De enige vraag die overblijft is: hoeveel impact gaat het overlijden hebben op de selectie van Heroes?

Nou heeft Heroes wel een kleine meevaller want ik heb alle 120 minuten tussen Donar en BAL gezien en dat hebben Braal en zijn assistenten vast ook. De alarmbellen zullen bij Heroes niet bepaald zijn gaan rinkelen.

Er is helemaal niets af te dingen op de halve finaleplek van Donar, maar de ploeg is te gehavend en zelfs bij enkele medische wonderen nog te beperkt om Heroes in een serie te verslaan. Al was het wel Donar dat Heroes op de eerste speeldag van dit seizoen onverwacht de enige competitienederlaag bezorgde tegen een Nederlandse ploeg.

De zoneverdediging van Donar werkte redelijk goed in de kwartfinale tegen BAL, maar tegen Heroes is een zoneverdediging welhaast een recept voor zelfmoord met alle schutters die zij hebben en de voorliefde van het team om driepunters te schieten.

Het feit dat er tegen BAL voor de zoneverdediging werd gekozen zegt ook wel wat over de man tegen man verdediging, vrees ik.

Op hun beurt heeft Heroes de verdediging aardig op orde, dus het zal niet makkelijk worden voor Donar om tot een hoge score te komen. Aanvallend gezien heeft Den Bosch veel vuurkracht, het meeste op de Nederlandse velden.

Op het parket liggen er op een paar fronten kansjes voor de Groningers. Onbekend is de mate van impact van het overlijden van Rinus de Jong op de Bossche spelers. Wat doen vooral de omstandigheden tussen de wedstrijden in hun hoofden? Het is makkelijker gezegd dan gedaan om je af te sluiten.

Hoewel Donar er niet echt de spelers voor heeft (ook niet kwantitatief ivm mogelijke foutenlast) zouden ze er een fysiek gevecht van kunnen maken, daar houdt Den Bosch niet van. En Heroes lijdt, het hele seizoen al, -best veel- balverlies wat weer te maken heeft met het feit dat de ploeg mentaal nog wel eens door het ijs kan zakken, ook in fases van wedstrijden.

De efficiencycijfers op een rij:

Heroes Aanv.eff. Verd.eff.
Crossborder 108.2 112.3
Seizoen 113.2 101.7
Donar Aanv.eff. Verd.eff.
Crossborder 105.8 118.3
Seizoen 103.3 105.7

Het kunnen woensdag, vrijdag en zondag best een rare wedstrijden worden, maar ondanks de omstandigheden is het krachtverschil simpelweg te groot en is mijn verwachting dat het diepe Heroes relatief eenvoudig doorgaat naar de finale.