Hoe reageren Landstede en Donar op de nederlaag in wedstrijd 1 van de halve finale play-offs?

Brock Gardner goed voor 18p, 3r en +/- +19 (Foto: Marja Van Tilburg-de Lange)

Twee thuisoverwinningen, de bal ligt nu in het kamp van de teams die vrijdagavond thuis spelen. Vooral omdat Landstede en Donar moeten winnen om de serie levend te houden. Business as usual, zou je zeggen. Maar er is altijd een maar.

Mijn vijf meest opvallende zaken van de eerste wedstrijden in de halve finales.

 • Luuk van Bree viel na 2 minuten uit met een hamstringblessure en kwam niet meer terug. Hopelijk is het preventief geweest, want het zag er na de simpele aanvallende rebound met score niet direct ernstig uit al vroeg hij wel gelijk om een wissel. Het is voor Leiden een enorme aderlating als het lang gaat duren en met een hamstringblessures is die kans aanzienlijk. Ik durf wel te stellen dat als hij definitief out is, het ook einde titelprolongatie is. Zulke blessures zijn vaak een gevolg van overbelasting en Van Bree heeft al heel veel minuten gemaakt dit seizoen (net als Ververs). Sinds de start van de Gold League meer dan 35 minuten gemiddeld.
 • Twee technische fouten voor Landstede (zonder de grieperige Stolk en de aan zijn pols geblesseerde Quisenberry) in de laatste minuut van een close game die weer (what’s new) verloren werd, 68-60. Pagenkopf werd boos, net als coach Jaumin. Of de calls nou terecht waren of niet is in de play-offs niet relevant. Om te winnen (zeker van een team als Leiden) is discipline nodig.
 • Heroes schoot 14 op 38 driepunters (36%). Ter vergelijking:
  • Donar 9/24
  • ZZ Leiden 6/19
  • Landstede 8/21
 • Heroes won comfortabel, 90-79. Goed spelend en met maar liefst 22 aanvallende rebounds had de thuisploeg lang geen kind aan Donar, 75-49. Uit het laatste kwart tankten de Groningers vertrouwen door enerzijds het eigen spel en anderzijds de (bekende) gemakzuchtige houding van Den Bosch, 15-28.
 • Het brok in de keel van clubeigenaar Bob van Oosterhout toen hij voor de wedstrijd het publiek in de Maaspoort toesprak over Rinus de Jong was veelzeggend. Na een applaus van het publiek om Bob een hart onder de riem te steken en met de foto van Rinus op de schermen zei Van Oosterhout: ”Zonder hem hadden wij hier vanavond niet gezeten”. Wat volgde was een hartverwarmend applaus van een minuut voor de overleden Godfather van het Nederlandse basketbal wiens uitvaart zaterdag in de Maaspoort is.
Foto: Dijks Media / Robert Verboon

De foto boven het artikel is van: Marja van Tilburg-de Lange