Donar verbluft met zoneverdediging en dwingt beslissende wedstrijd af tegen Heroes

Door de goed werkende zoneverdediging van Donar woensdag in wedstrijd 4 moest ik terugdenken aan het affiche tussen Donar en Heroes twee seizoenen geleden. Toen waren de rollen vrijwel exact omgedraaid en als ik mijn voorbeschouwing van toen teruglees is het bijna bizar als je de teamnamen omdraait.

De Groningers waren in 2022 op papier favoriet en het door blessures geteisterde Den Bosch greep terug op de zoneverdediging om te redden wat er te redden viel. Dat werkte toen wonderwel, Heroes zag het licht en werd uiteindelijk kampioen.

In vergelijking met de huidige serie is er wel (of nog) één groot verschil namelijk dat Heroes toen de eerste de beste uitwedstrijd in de serie won. Die kans krijgt Donar vrijdag (voor de 3e keer). Heroes heeft dan één groot voordeel en dat is dat de ploeg speelt in de eigen Maaspoort (die de laatste duels opvallend vol zit) en waar dit seizoen nog geen Nederlandse ploeg heeft gewonnen.

Duidelijk is dat in de lopende serie Donar boven verwachting presteert en dat zag niemand echt aankomen na een matig seizoen, al schreef ik al dat Donar geen slechte Gold League heeft gespeeld.

In mijn ogen hebben juist de blessures in combinatie met de underdogrol het team tot elkaar gebracht en knokken ze nu voor elke bal, zonder nou echt briljant te spelen.

Want laten we wel zijn, hoewel Donar dik verdiend won woensdag smolt de ruime voorsprong van 15 punten in het vierde kwart als sneeuw voor de zon en als de driepunter van Price door de ring was gerold bij 77-72 in plaats van eruit, had ik het nog willen zien.

Maar de bal ging niet door de ring en dat was een typerend moment voor Heroes. Pieken en dalen wisselen elkaar bij de ploeg af en als de driepunter niet valt, wordt het harken.

Dit is mij woensdag in wedstrijd 4 het meest opgevallen, 88-80:

 • Meeks trok de kar en was topscorer met 25 punten en 9 rebounds. Maar de X-factor, en daarmee de man die Heroes de das omdeed, was Sander Hollanders. Hij had 24 punten (9/14 FG, 2/6 driepunters) in meer dan 37 minuten en met vooral een aantal sterke drives naar de ring. De 22-jarige Hollanders speelde zijn beste wedstrijd voor Donar met zowel qua minuten als qua score het hoogste aantal in twee seizoenen. Duidelijk is dat zijn vertrouwen (hard) is gegroeid en dan helpt het dat hij eigenlijk niet gewisseld kan worden door de personele problemen.
 • Veelzeggend zijn de assists:
  • Donar 20
  • Heroes 8
 • Inherent hieraan is de Groningse zoneverdediging (3-2). Heroes weet er geen raad mee. Als het niet lukt om snel de ring aan te vallen is het gevolg dat er te vaak in de aanval lang gedribbeld wordt. Dan gaat de bal niet of nauwelijks rond, waarna er aan het eind van de schotklok een pass volgt en dan rest er weinig anders dan een geforceerd schot van buiten de driepuntslijn. Probleem hier is voor Heroes dat de Kok en Van der Mars niet de beste passers zijn, vandaar dat De Pagter relatief veel speelde, maar hij heeft weinig dreiging naar de ring en in de verdediging zijn Meeks en Gabrovsek te snel.
 • Driepunters:
  • Donar 10/29
  • Heroes 6/29
 • De verdediging van Heroes is ‘missing in action’ deze serie met terugwerkend 88, 90, 82 en 79 gescoorde punten door Donar. Ruim boven het gemiddelde aantal punten tegen van Heroes dit seizoen dat ligt op 73 punten. Ook in wedstrijd 4 bleek Heroes niet in staat om Donar echt te stoppen als de eigen aanval niet draait. Ook niet halverwege het vierde kwart toen er mogelijkheden lagen. Daar ligt misschien nog wel een veel groter probleem voor Heroes dan bij de driepunters. Want die zullen thuis best vallen, maar als Donar ook naar hartenlust kan scoren ligt een thriller in het verschiet en dan denk ik dat de Groningers zich lekker zullen voelen.

Donar zit al lang in de fase van niet denken, maar doen om te overleven. Heroes komt nu ook, voor het eerst, in die fase en anders is het seizoen voor de Bosschenaren, voor het tweede seizoen op rij voortijdig, voorbij. Al geldt dat laatste ook voor Donar.

De foto boven het artikel is van Gerrie van der Boom