Heroes overwint Donar in spannende halve finale: Lee Moore X-Factor in beslissende wedstrijd

Hopelijk wordt de finaleserie tussen Heroes en Zorg en Zekerheid Leiden net zo intens en interessant als de serie tussen Den Bosch en Donar. Dan zit iedereen op het puntje van zijn stoel zoals vrijdagavond in de beslissende halve finalewedstrijd.

De prestatie van Donar deze serie was fenomenaal. Gehavend bracht de ploeg welhaast een ongekende vechtlust en dat ging gepaard met een uitermate effectieve afronding, zeker bij de driepunters.

Heroes speelde in de ‘do or die-game’ een uitstekende eerste helft wat leidde tot een voorsprong van 20 punten, 55-35. De ene na de andere penetratie leverde een lay-up op en het percentage tweepunters was halverwege 85%, ongekend.

Donar is deze serie langzaam een groepje Galliërs geworden a la Astrix en Obelix. Sterk met elkaar tegen de boze buitenwereld en gesterkt door tegenslagen.

Welhaast vanzelfsprekend knokte de ploeg zich terug in de wedstrijd met een absolute hoofdrol voor Gabrovsek, wat een beest is hij en dat een dag nadat zijn neus voor de tweede werd gebroken om het weer goed recht te zetten. Het werd ook weer een wedstrijd omdat Heroes verviel in oude (en bekende) fouten door de aanval te laten stagneren, domme keuzes te maken en weer te gaan schieten van ver.

Bij 83-81 had Donar het momentum en leek Heroes op omvallen te staan. In het verleden heb ik genoeg teams gezien die zich in zo’n situatie niet staande konden houden, maar de vijf Heroes-spelers die de laatste minuten speelden (en niet gewisseld werden) bleven overeind doordat ze in de verdediging vochten voor wat ze waard waren. Het was Lee Moore die met een jumper (na geen aanval) twee minuten voor tijd eigenlijk de wedstrijd besliste.

Deze vijf zaken vielen mij op in wedstrijd vijf, 90-83:

 • Lee Moore was de onverwachte X-factor. Hij oogt bij vlagen met zijn gedachten ergens anders en dat geldt eigenlijk voor het hele seizoen. Al is de 29-jarige guard lang geblesseerd geweest dit seizoen en kostte het hem in de Gold League duidelijk moeite om zijn ritme te hervinden. Op het moment dat Heroes met de rug tegen de muur stond, kwam hij wel door met razendsnelle drives naar de ring:
  • 31 punten (FG 12/18)
  • 90% tweepunters (10/11)
  • 7 rebounds
  • op hem werden 6 fouten gemaakt
  • 5/6 vrije worpen
  • efficiency 30
  • in 28 minuten
  • Dit was zijn meest cruciale actie waar een verdedigende actie van Fenner op Meeks aan vooraf gaat en Moore de rebound pakt voordat hij scoort.
 • Heroes speelde eigenlijk voor hun doen onnatuurlijk. Het game-plan in de aanval was bijna ‘old-school’ met heel veel inside, waar Kok zeker de eerste helft opviel door snelle acties naar de ring, en (relatief) weinig driepunters. Voor wedstrijd 5 is heel veel video gekeken en het spel wat veranderd. Minder gericht op het lengte-overwicht, dat er zeker was maar niet benut werd in de serie tegen Donar, en meer ruimte in de aanval door het veld wat breder te maken. Hierdoor ontstond de ruimte voor de penetraties. En verdedigend werd werkelijk alles geswitcht. Het doel hiermee van coach Braal was vooral om Donar-motor Gabrovsek uit zijn ritme te krijgen.
 • Statistieken:
  • 2P% 70-53 (28/40-15/28)
  • 3P% 22-41 (6/27-13/31)
  • Rebounds 43-27
  • Aanvallend 15-6
  • Assists 14-21
  • Balverlies 10-11
  • Points in paint 48-30
 • Fenner speelde dus een rol in het stoppen van Meeks op een niet onbelangrijk moment. Opvallend was dat hij nul punten had met een seizoensgemiddelde van 11. Maar hij forceerde niet (0/4) en dat is welhaast wonderbaarlijk voor een Amerikaan. Wel bracht Fenner veel verdedigende arbeid en had hij zonder scores toch een plus/minus van +7 (zie eindstand).
 • Complimenten voor de jonge Nederlanders van Donar. Sander Hollanders met 18 punten in 33 minuten en Kjeld Zuidema 13 punten in 24 minuten hebben deze serie meerdere keren bewezen dat ze het niveau aankunnen als ze de kans maar krijgen. Hopelijk krijgen ze volgend seizoen de kans om door te groeien en belanden ze niet op de bank achter imports. Misschien een les voor meer Nederlandse ploegen.
 • Extra punt: De sfeer in de Maaspoort was heerlijk, maar de opkomst viel me toch wat tegen. Beide teams verdienden een uitverkochte hal en de wedstrijd was er zeker naar, maar er waren nog zeker 300 stoeltjes vrij. Overigens was dit duel en deze serie ook zeker televisiewaardig, maar goed dat is een ander verhaal.

De foto bij het artikel is van Christian Aarts