Spannende strijd om landskampioenschap tussen Heroes en ZZ Leiden

Voor mij zijn er redelijk wat vraagtekens bij de twee finalisten in de strijd om het kampioenschap. Ergens is het natuurlijk heel simpel want wie in drie van de hooguit vijf wedstrijden de meeste punten scoort is kampioen.

Alleen wie gaat dat zijn? En vooral: welk van de twee teams kan zijn stempel drukken en zijn wil aan de ander opleggen? Eigenlijk denk ik dat ze het beide in deze serie moeilijk kunnen en dus ligt de strijd redelijk open.

Natuurlijk is Heroes favoriet want de Bossche formatie heeft het hele seizoen bovenaan gestaan in Nederland. Heroes heeft thuisvoordeel, in de Maaspoort dit seizoen van nog geen enkel Nederlands team verloren en de diepste selectie doordat Heroes het hoogste budget heeft.

Maar Zorg en Zekerheid is de titelverdediger en de wil om die titel ten koste van alles te verdedigen telt zwaar, zeker bij Leiden dat een echt, hecht team is met karakter.

Key
Cruciaal in mijn ogen in de titelstrijd is de verdediging, ‘defense wins championships’.

En daar zit voor mij dilemma. De best verdedigende ploeg, zeker op dit moment, is ZZ Leiden. Daar heb ik geen enkele twijfel over.

Het vreemde is alleen dat Heroes tot aan de halve finale tegen Donar het hele seizoen ook best goed stond te verdedigen.

De vraag is dus of Heroes hun verdedigende ‘mojo’ kwijt is, of dat Donar zo goed was?

Zoals altijd zal de waarheid in het midden liggen. Het gehavende Donar speelde fenomenaal, maar wel vooral aanvallend. Want verdedigend konden ze Heroes niet echt stoppen. En andersom ook niet, op de laatste paar, zeker niet onbelangrijke, minuten van wedstrijd vijf na.

Teamkarakter
De plotselinge aanvalskracht van Donar was vooral gebaseerd op opportuun desperaat basketbal met heel veel rake driepunters. Niets mis mee gezien hun situatie, maar zo zit ZZ Leiden niet in elkaar.

De ploeg van Doug Spradley speelt rustig, gecontroleerd basketbal. Teambasketbal zonder fratsen. De meeste spelers zijn slim, ervaren en op elkaar ingespeeld. Ze weten in Leiden wat ze aan elkaar hebben en straffen kleine fouten van de tegenstander genadeloos af. Dat heeft Landstede in de halve finale gemerkt. Zwolle was drie keer dichtbij, maar verloor toch.

Die slimheid en ervaring heeft Heroes op zich wel in de selectie en Erik Braal is een coach die ook teambasketbal wil spelen. Dat hij in de serie tegen Donar refereerde aan het feit dat hij nu voor het eerst moet dealen met een volledige selectie nadat Heroes het hele seizoen heeft gekampt met blessures is in dit licht te begrijpen.

Kort door de bocht kenden de spelers in Den Bosch elkaar voor de halve finale niet goed genoeg. Natuurlijk wel als collega, maar in deze fase van het seizoen gaat het om details, want zo groot zijn de verschillen in Nederland nou eenmaal niet. Dan gaat het over timing, spacing en keuzes met elkaar maken op het veld, dingen die je leert door met elkaar te trainen en spelen.

Natuurlijk heeft ook ZZ Leiden blessures gehad en spelers erbij gekregen, maar de huidige groep heeft de Gold League met elkaar gespeeld en al een heel proces achter de rug.

Donar heeft door zo goed te spelen het uiterste gevraagd van Heroes en daarmee die ploeg ook praktijklessen gegeven. Zeg maar een spoedcursus samenspelen.

Euroleague
Zondagavond heb ik de finale eens goed bekeken. Panathinaikos won van favoriet Real Madrid in een heerlijke wedstrijd, 80-96. Na het eerste kwart zaten de Spanjaarden op rozen, 36-25. Halverwege leek het wel een schiettent, 54-49. Na de pauze ging de deur op slot, zeker bij de Grieken. Het verschil met de BNXT-league is lichtjaren en werd vooral duidelijk in het basketbal-IQ van de spelers, hun fysieke kracht, maar ook de snelheid op hun voeten en de snelheid van handelen.

Wat onderdelen die mij opvielen:

 • Panathinaikos heeft 10 van de 11 spelers serieuze speeltijd gegeven
 • Madrid gebruikte 11 van de 12 spelers
 • In het verloop van de tweede helft werd de rotatie pas kleiner
 • Madrid had 1 speler met 32 minuten
 • Panathinaikos had 2 spelers met 33 minuten
 • Alle andere spelers hadden 20 minuten of minder
 • Wat vooral opviel, aan beide teams trouwens, was het geduld in de aanval. Het was of een snelle score, of vaak pas laat in de schotklok.
 • In de eerste helft zag ik veel geforceerde schoten

Type spel
Omdat ZZ Leiden van nature een lager tempo speelt dan Donar recent, zou het voor Heroes ook makkelijker kunnen worden om de verdediging goed neer te zetten. Andersom geldt dat als Leiden het tempo kan bepalen, Den Bosch niet kan rennen en als de wedstrijden zich gaan afspelen in een half-court speelt dat Leiden in de kaart.

Aanvallend gezien heeft Heroes, met een voorliefde voor driepunters, meer potentie dan ZZ Leiden, al komt dat er niet altijd even goed uit, zeker niet in hun half-court aanval die nogal eens wil stagneren. Daarom worden verdedigende stops met vervolgens de mogelijkheid om tempo te maken heel belangrijk voor Heroes. Los hiervan kampt de ploeg als geheel met mentale dipjes, dus zeker weet je het met Den Bosch nooit.

Na een fase van goed spel, kan het bij Den Bosch even snel weer voorbij zijn door een reeks aan verkeerde keuzes op het veld, bijvoorbeeld door te lang te dribbelen en onnodige driepunters te schieten. Dat overkomt ZZ Leiden al een tijdje niet meer, al ben ik die paar plotselinge pakken slaag in de Gold League en de geluiden die ik toen hoorde niet vergeten.

Individuele kwaliteiten
Gabrovsek, Meeks, Tomsick, maar zeker ook Hollanders en Zuidema presteerden in de halve finale elke keer bijzonder voor Donar. Op dit individuele vlak verwacht ik bij ZZ Leiden, met een rotatie van 8 man, minder uitschieters.

Ververs is in vorm, Jones zou een uitschieter kunnen hebben, maar verder is het een beetje ‘what you see is what you get’. En Gross is helaas voor Leiden geen Rutherford waardoor er inside veel druk komt te liggen op de schouders van Schaftenaar.

Heroes heeft meer spelers, 11 als Braal wil, maar ook meer vraagtekens. Moore explodeerde tegen Donar in wedstrijd vijf, maar kan hij dat niveau volhouden in de finalereeks? Price, die er twee jaar geleden al bij was, bezit een dodelijke driepunter, maar kan evengoed aan als uit staan. Voor Stumbris, die met zijn vechtlust belangrijk is, geldt hetzelfde met de vraag erbij of hij zijn opvliegendheid in bedwang kan houden tegen Van Bree, die best stevig wil spelen en hopelijk fit is na een hamstringblessure in de halve finale. De week rust kan voor hem goed uitgepakt hebben, maar Leiden als team kan het ritme missen dat Heroes dan weer wel heeft.

Het verleden leert dat de teams in de finale naar elkaar toe kruipen qua niveau, spel en intensiteit en ik verwacht nu eigenlijk niets anders dan spannende wedstrijden. In feite zoals beide halve finales.

Doorslaggevend
Thuisvoordeel is belangrijk, überhaupt en zeker in de finale. Dat bleek vorig jaar toen Leiden in de vijfde beslissende wedstrijd thuis won van Donar en voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis kampioen werd. Toen wonnen de Groningers wel de eerste wedstrijd van die reeks in toen nog de Vijf Meihal.

Historisch gezien wordt in Nederland sinds 1977 de winnaar van wedstrijd één in de finalereeks in 87% van de gevallen uiteindelijk ook kampioen.

Ik denk dat dit een aardige graadmeter is voor de aanstaande serie tussen Heroes en Zorg en Zekerheid.

Heroes Aanv.Eff. Verd.Eff.
PO Semi 117.6 113.9
Crossborder 108.2 112.3
Seizoen 113.2 101.7

ZZ Leiden Aanv.Eff. Verd.Eff.
PO Semi 108.5 97.2
Crossborder 98.4 106.1
Seizoen 104.7 101.1

Historische feiten
Twee seizoenen geleden werd Heroes voor het laatst kampioen, de zeventiende titel. Toen ook in een serie tegen Leiden, nu de titelverdediger. Den Bosch won de eerste en uiteindelijk ook de laatste wedstrijd in Leiden.

In de geschiedenis van de play-offs heeft Den Bosch thuis na 189 duels een historisch winstpercentage van 78,8%. De ploeg speelde 16 keer thuis tegen Leiden:

 • Winst: 75%
 • Verlies: 25%

In de Nederlandse play-offhistorie speelde Leiden 86 thuisduels met een historisch winstpercentage van 66,3%. De ploeg speelde 17 keer thuis tegen Den Bosch:

 • Winst: 29,4%
 • Verlies: 70,6%

Den Bosch en Leiden speelden in het verleden 10 play-offseries tegen elkaar:

 • 78-79 finale: Den Bosch
 • 79-80 finale: Den Bosch
 • 80-81 finale: Den Bosch
 • 83-84 finale: Den Bosch
 • 84-85 finale: Den Bosch
 • 85-86 ½ finale: Den Bosch
 • 06-07 ¼ finale: Den Bosch
 • 11-12 finale: Den Bosch
 • 20-21 finale: Leiden
 • 21-22 finale: Den Bosch

De foto bij het artikel is van Christian Aarts.