ZZ Leiden domineert bij Heroes in eerste finalewedstrijd: schotpercentage doorslaggevend

Wat een heerlijke machine is Zorg en Zekerheid toch. De ploeg deed in wedstrijd 1 van de finaleserie om het landskampioenschap eigenlijk niets bijzonders, althans lange tijd, en won dik verdiend op bezoek bij Heroes. De spelers van Leiden moeten zich in de matige gevulde Maaspoort gevoeld hebben als een vis in het water.

Nou klinkt niets bijzonders misschien wat denigrerend, maar dit Leiden functioneert optimaal gezien de mogelijkheden, weet exact wat het kan en niet kan en speelt lange aanvallen om de oplossingen te zoeken en te vinden. Zoals ik in mijn vooruitblik al schreef is de ploeg onder leiding van veldheer Marijn Ververs een team dat foutjes van de tegenstander ook nog eens genadeloos afstraft. Dit hele scenario was in de Maaspoort niet anders, op de vreemde laatste drieƫnhalve minuut na.

Heroes was, is en blijft een vreemd gezelschap. Een -groot- aantal spelers leek niet doordrongen van het belang van de wedstrijd en de meesten waren veel te soft. Nou scheelt het dat de zieke Stumbris en de geblesseerde Fenner (schouder) met hun agressie er niet bij waren, zeker verdedigend. Maar de overblijvers hadden zoals zo vaak de laatste weken een -mentale- dip en opnieuw leek het bij vlagen verdedigend nergens op. En als de ploeg zo blijft verdedigen is deze serie snel voorbij.

Wat mij opviel in wedstrijd 1, 89-96:

 • Statistisch waren de verschillen klein op de meeste onderdelen.
  • Maar de cruciale schotpercentages van Leiden waren uitstekend, zeker inside:
   • 2P: 72%
   • 3P: 47%
  • Nou schoot Heroes niet slecht, daar lag het probleem niet (echt):
   • 2P: 59%
   • 3P: 52%
  • Points in the paint:
   • Heroes: 32
   • ZZ Leiden: 44
 • ZZ Leiden besliste de wedstrijd direct na rust, 40-47. De ploeg ging gelijk op 100% verder en bij Heroes dachten ze rustig te beginnen. Leiden zette haar tanden in de prooi en voordat de thuisploeg in de gaten had wat er aan de hand was, was de wedstrijd over 42-61. Heroes was weer eens de weg kwijt, opnieuw nam niemand op het veld het initiatief en de ene na de andere domme beslissing was kat in het bakkie voor Leiden.
 • Hoewel deze fase beslissend was, lag Heroes voor de rust al in de touwen. Leiden scoorde 47 punten met 20 punten van Schaftenaar en Gardner samen tegen 82% (9/11).
 • Ververs speelde 38 minuten en 23 seconden met 16 punten (8/11), 5 rebounds, 7 assists, maar ook nog 5 keer balverlies.
 • Het maximale verschil dit duel was 20 punten, 3.24 voor het einde was het 71-90. Heroes maakte de wedstrijd af met op het veld: Van Vliet (10a), Helfrich, De Pagter, Van der Mars en Moore die carte blanche kreeg (31p, 4r, 7a, 5to). Ineens speelde dit vijftal wel fysiek en werd er met enige agressie en fysiek verdedigd. Het in slaap gesuste Leiden raakte vreemd genoeg de weg kwijt met een aantal domme fouten en keuzes waardoor Heroes urgentie begon te voelen. De wedstrijd werd bijna nog interessant 54 seconden voor tijd, 87-92. Maar een voor deze wedstrijd typerende ongehinderde lay-up van Van Bree, die verder vrij onzichtbaar was, dwars door het midden (omdat Ververs De Pagter meenam na een switch) bezegelde het lot.

Donderdag is wedstrijd 2 in deze best-of-fiveserie in Leiden.

De foto boven het artikel, waar de passie vanaf druipt, is van Robert Verboon.