ZZ Leiden dendert over Heroes heen en staat op drempel van kampioenschap

Dit is wat sport zo mooi maakt. Zorg en Zekerheid Leiden stond het hele seizoen in de schaduw van Heroes. Nou ja op de ranglijst dan, voor wat het waard is in de BNXT-league. Maar als puntje bij paaltje komt blijkt de ‘underdog’, voor zover je daarvan mag spreken bij de titelverdediger, als team een heel stuk verder dan Den Bosch en staat Leiden op de drempel van de zesde landstitel.

ZZ Leiden won wedstrijd twee in een heerlijke ambiance en zoals je dat in het Amerikaans zo mooi zegt met ‘authority’. Even mocht Den Bosch meedoen en toen het aan hun kant niet meer lukte door de straffe Leidse verdediging, en dat moet gezegd worden door wat ballen die er net niet invielen, maar dat gebeurt in de situatie waarin zij zitten, was de thuisploeg weg om Heroes op de pijnbank te leggen.

Als het team optimaal functioneert, wat een dikke verdienste is van Doug Spradley, kunnen individuen uitblinken, zoals dit keer Brock Gardner. Toen de Amerikaan arriveerde leek het geen bijzondere speler, maar nu stijgt hij en zijn spel tot ongekende hoogtes. Niet alleen qua punten zeker ook met de intensiteit die hij brengt voor zijn ploeg.

Ik zie het eigenlijk niet meer misgaan voor ZZ Leiden en alles lijkt erop dat de ploeg zaterdagavond in Den Bosch de derde overwinning op rij gaat pakken. De uitslagen zijn duidelijk, het spel van Leiden is beter, maar belangrijker is dat Heroes donderdagavond mentaal werd geknakt. De lichaamstaal vertelde alles en het team viel uit elkaar, wat weer duidelijk werd door de harde woorden naar elkaar toe, tot schelden aan toe.

Nou zal er vrijdag vast en zeker een gesprek volgen in de Maaspoort binnen de groep van Heroes, en dat kan best een lang gesprek worden gezien de emoties. De vraag die opgeworpen zal worden is: willen wij als kanonnenvoer afgeserveerd worden?

ZZ Leiden speelt als een machine, kent heel weinig pieken en dalen en heeft met Ververs, maar ook met Schaftenaar twee enorme steunpilaren. Welhaast een garantie voor succes, maar het blijft sport.

Het is 2-0 in de serie en er zijn gekkere dingen gebeurd in de sport en zeker ook in het basketbal. Heroes kan het licht zien en de kans bestaat op individuele oplevingen, maar reëel is het niet. Want waar bij Leiden iedereen de verdedigende opdrachten kent en niet verrast wordt door wat er op het veld gebeurt, lopen er bij Heroes spelers rond die verdedigend bij vlagen acteren als een hert dat in de koplampen kijkt.

En, hoewel dat misschien vreemd klinkt, vond ik het probleem voor Heroes donderdag niet per se in de verdediging liggen, hoewel die duidelijk stabieler moet worden om een kans te maken. In het derde kwart lagen er mogelijkheden voor Heroes, maar de ploeg kreeg de bal niet door de ring. De Leidse verdediging stond natuurlijk goed, tegelijk leek het er soms op dat de Bossche spelers bang zijn. Bang om hun tegenstander en de ring met de volle overtuiging, zoals Gardner bijvoorbeeld doet, aan te vallen. De ervaren Price werd topscorer voor Heroes met 20 punten, maar na drie kwarten had hij er slechts 12 en werd hij ‘makkelijk’ aan banden gelegd door Jones.

Wat mij opviel in wedstrijd twee, 83-65:

  • Brock Gardner was de beste man op het veld. Hij speelde meer dan 38 minuten met 27 punten (11/15 inclusief 3/6 driepunters), 8 rebounds, 3 assists en een efficiency van 34. Verreweg zijn beste wedstrijd voor Leiden en ruim boven zijn gemiddeldes: 13p, 5r, 2a.
  • Marijn Ververs speelde ‘maar’ 28 minuten met 6 punten, 4 rebounds en 5 assists. Zijn vervanger was Maarten Bouwknecht die 11 punten had met een ‘game-high’ plus/minus van +20.
  • Het eerste kwart was gelijk opgaand, 20-20. Wat volgde was een 23-2 run van ZZ Leiden in de eerste zeven minuten van het tweede kwart. Gevolgd door een 0-11 run van Heroes.
  • Tweepunters
    • ZZ Leiden: 23/40 (57%)
    • Heroes: 15/40 (37%)
  • Bij de start van het 4e kwart werd de scheuring bij Heroes letterlijk zichtbaar. Van der Mars, Fenner, Price en Akot stonden bij coach Braal aan de zijlijn bij de Bossche bank. Moore, met zijn gezicht op onweer, stond helemaal alleen aan de overzijde van het veld te wachten op het beginsignaal.

Zaterdagavond is wedstrijd 3 in de serie in Den Bosch. Bij winst is Leiden kampioen.

Overigens snap ik niet dat dit duel tegelijk met de Champions League-finale is gepland. De hal zal best vol zitten, maar om de basketbalsport te verkopen, wat echt heel hard nodig is, had er op een ander moment gespeeld moeten worden.

Het hele seizoen er is door de landelijke media nauwelijks aandacht geweest voor het Nederlandse basketbal en door zaterdagavond te spelen zal dat niet beter worden. De Belgische competitie zit wat dat betreft gunstiger door vrijdag en zondag te spelen. Ik denk niet dat dat bewust is gebeurd, maar als er niet over nagedacht is, zegt dat ook wel wat.

De oplossing is niet zo moeilijk als je de Belgische finale niet tegelijk met de Nederlandse wil laten zijn, had er één op zondagmiddag en één op zondagavond gespeeld kunnen worden.

Maar goed regeren is vooruitzien en daarin blinkt de BNXT-league al drie jaar niet uit.

De foto bij het artikel is van: Marja Van Tilburg-de Lange