Buzzerbeater of niet, protest, discussie, op zich is reuring goed voor het basketbal, maar deze is onnodig en zo simpel te voorkomen

Het is wrang dat het ZZ Leiden weer overkomt; controverse over de schotklok. Weer tegen Den Bosch, net als in de bekerfinale van 2016. Toen stond er een prijs op het spel. Donderdagavond was het in De Maaspoort vooral een spannende wedstrijd, maar wel gewoon een competitiewedstrijd zonder verstrekkende gevolgen.

Het gezonde verstand zegt dat een basketballer in een halve seconde niet de bal kan vangen, een schijnbeweging maken, een voorwaartse beweging kan doen en nog schieten. Dus zonder hulpmiddelen kan ik het besluit van Arnoud van Bochove en zijn collega’s goed begrijpen. Om het ook feitelijk te bekijken heb ik mijn videobewerkingsprogramma ingezet op het laatste schot van de verlenging door LaChance (in the heat of the moment had ik Ververs getypt, foutje excuses).

En ik vind het nog knap dat LaChance dit allemaal voor elkaar krijgt binnen een seconde.

Direct na afloop heeft Leiden protest aangetekend tegen de uitslag. Van mij mag alles, maar er is geen grond. Ik heb het ook nog even gecheckt bij een grote spelregelkenner. Protest kan alleen gehonoreerd worden als er administratieve fouten zijn gemaakt, bijvoorbeeld een score die verkeerd genoteerd is. Een beslissing van de scheidsrechter op het veld, in dit geval het besluit dat het laatste schot te laat los was, kan niet aangevochten worden.

Het hek is ook van de dam als alle foutjes van de scheidsrechters tot behandelingen zouden gaan leiden. Dan blijven we bezig. En scheidsrechters maken fouten, zoals Den Bosch en Leiden ook heel vaak deden (in lege hallen kun je coaches heel goed horen: voorzeggen, boos zijn, etc). In dit geval zal het antwoord op het protest iets worden als: niet ontvankelijk. Overigens vond ik het mooi dat beide teams elkaar na afloop van zo’n zinderende slot keurig bedankten. Of het coronatechnisch zo slim was, is een andere vraag.

Systeem

Terug naar die schotklok. De discussie is simpel te voorkomen, het kost de clubs alleen geld. Dat is zoals zo vaak een dingetje natuurlijk. Er bestaat een systeem dat speciaal zorgt voor beelden die scheidsrechters terug kunnen kijken, zoals bij FIBA-duels of in de NBA, of, en dat is interessant, in België.

Aangezien na de zomer de Beneliga van start gaat, zal er in Nederland wat moeten gebeuren. Het kan tenslotte niet zo zijn dat duels in België wel een systeem hebben met beelden speciaal voor scheidsrechters en duels in Nederland niet. Dat wordt nog wat, al zou je zeggen dat het eigenlijk geen discussie mag zijn.

In de Nederlandse play-offs gaat het in mei spannend worden dat voorspel ik alvast en waarschijnlijk ook al in de Elite A. De bovenste clubs zijn zo aan elkaar gewaagd dat het vast en zeker om details gaat. Dan wil je als clubs dit soort schotklokdiscussies, maar ook de zwaarte van fouten en twijfelballen, toch uitsluiten door gebruik te maken van objectieve beelden? Clubbstreams zijn leuk en aardig, maar lang niet altijd evengoed van kwaliteit.

Zoals gezegd het was spannend in De Maaspoort, ik heb zeker goede dingen gezien niet in het minst het karakter van beide teams. Maar ik heb ze ook veel rare dingen zien doen, brrrrrr. Verkeerde keuzes, vreemde passes (ook bij balinname), schieten met de ring in zicht in plaats van een fatsoenlijke aanval, het leek soms maar door te gaan. Kleine marges verdwenen daardoor als sneeuw voor de zon. Evenwel werd het er wel leuk door.

Bijvoorbeeld door twee nagenoeg buzzerbeaters.

Eerst aan het einde van de reguliere speeltijd met een dunk van Mayfield op 0.04 seconde van het eind.

Daarna aan het einde van de verlenging een achterwaartse (achteraf winnende) score van Herndon op, zoals bekend, 0.05 seconde van het eindsignaal.

In Rotterdam was ook al zo’n nagelbijter en onlangs werd het duel tussen Heroes en Donar in de Europe Cup ook al na verlenging beslist. Mooi, want spanning is noodzakelijk voor een sport die attractief voor het grote publiek wil zijn.

Craig Osaikhwuwuomwam werkeloos en de efficiencycijfers van de basketbal Eredivisie DBL vertellen het verhaal

Het nieuws van de dag is dat Craig Osaikhwuwuomwam geen speler meer is van Aris. Na een schorsing van een maand gaat men niet met elkaar verder. Een zeer opvallende mededeling. Nog nooit heb ik meegemaakt dat een club gedurende het seizoen afscheid nam van haar aanvoerder. Beide partijen willen officieel niets zeggen. Ook goed. Mij maakt het niets uit, maar ik kan me voorstellen dat de fans en sponsors van Aris wel wat vragen hebben. Niet in het minst omdat er sportieve gevolgen zijn, best grote zelfs.

Waar ik Aris bij de herstart van het seizoen nog schaarde onder de ploegen die wellicht de Elite A konden halen, zijn de Friezen nu gedwongen tot de strijd om plek acht. Dat zou kunnen betekenen dat er geen play-offs gespeeld gaan worden en dat in een regio waar de basketballiefde toch al niet heel groot is en het geld nog veel minder. Overigens had Aris in de afgelopen tien jaar maar één seizoen waarin er meer wedstrijden werden gewonnen dan verloren (2012-2013: 25-21, in totaal: 101-207).

Met Craig Osaikhwuwuomwam speelde Aris vier duels waarvan er twee werden gewonnen. Sinds zijn schorsing verloor Aris alle vijf haar duels. De ploeg staat er in de efficiencycijfers ook slecht voor.

De 30-jarige power forward/center gaat nu op zoek naar een andere club. Misschien dat er nog een Eredivisieclub is, wellicht een met titelaspiraties waar al wat spelersmutaties zijn geweest, die nog wat versterking van de bank kan gebruiken.

Cijfervergelijking

Ik gebruik dit moment om zicht te krijgen op de efficiencycijfers (vergelijking van alle teams op basis van 100x balbezit) tot nu toe. Ook omdat het een beeld geeft van de Elite-indeling die over een week definitief wordt. Voor wie het was ontgaan; na een halve competitie wordt de ranglijst in tweeën gesplitst. De bovenste zes gaan onderling verder in de Elite A, de onderste zes in de Elite B.

Eerst een blik op de aanval waar Leiden met kop en schouders boven iedereen uitsteekt.

TeamAanv.Eff.
1ZZ Leiden133.2
2Donar 115.7
3Heroes115.4
4Landstede 113.8
5Yoast United109.0
6Den Helder Suns108.7
7Feyenoord 108.2
8BAL100.4
9Apollo91.3
10Almere Sailors89.8
11Aris87.0
12The Hague Royals77.6

Dan de verdedigende cijfers (voor mij een belangrijke graadmeter want defense wins championships), met een opvallend lage plek voor de ongeslagen koploper.

TeamVerd.Eff.
1Feyenoord 89.1
2Landstede 91.0
3Donar 95.0
4Heroes99.7
5ZZ Leiden102.1
6Den Helder Suns104.0
7Aris105.5
8Yoast United106.1
9BAL107.7
10The Hague Royals110.2
11Almere Sailors115.0
12Apollo115.7

Tot het saldo en dat geeft voor mij een aardige indruk van de teams die Elite A en B gaan spelen.

TeamSaldo
1ZZ Leiden31.1
2Landstede 22.8
3Donar 20.7
4Feyenoord 19.1
5Heroes15.8
6Den Helder Suns4.7
7Yoast United2.9
8BAL-7.4
9Aris-18.5
10Apollo-24.4
11Almere Sailors-25.1
12The Hague Royals-32.6

En nogmaals deze cijfers zijn vooral verklarend niet zozeer voorspellend.

Basketballers Heroes en Max Verstappen worden familie van elkaar onder de hoede van Red Bull

Red Bull is een nieuwe sponsor van het basketbal in Den Bosch. Het klinkt als een klapper en het is ook best een grote vis, maar Red Bull wordt niet de clubnaam en dat geeft de grootte van de deal wel aan. Het Oostenrijkse energiedrankje wordt een partner en zal zeker prominent aanwezig zijn in de Maaspoort.

Red Bull is als sponsor natuurlijk bekend van de Formule 1-wagen van Max Verstappen. Het bedrijf heeft een omzet van ruim 6 miljard euro en sponsort veel sporten en sporters. Er zitten voetbalclubs bij, maar meer richt de maker van het energiedrankje zich op de ‘urban’ sports die volop in trek zijn bij jongeren.

Voor drie jaar heeft het Oostenrijkse bedrijf zich verbonden aan de club van Bob van Oosterhout. Om welke bedragen het gaat, is niet bekend. Aangezien het bedrijf geen naamsponsor wordt zullen de bedragen wel meevallen. Heroes heeft nu een begroting van ruim 1,5 miljoen euro.

In Amerika sponsort Red Bull de nationale basketbalbond en daarmee hun 3×3 teams. De stap naar het basketbal is niet onlogisch. Tot nu toe was Red Bull in Nederland nog maar amper actief in de teamsporten, wel is het bedrijf betrokken als innovatiepartner bij de Jumbo Visma schaats- en wielerploeg. Op dit front kan het basketbal (in Nederland) best nog wat stappen zetten natuurlijk.

Historie

Ruim anderhalf jaar geleden toen er geen nieuwe grote hoofdsponsor in Den Bosch kwam, zei Van Oosterhout, die de club in 2016 in overnam, tegen me dat er in de naam die voortaan gedragen zou worden in Den Bosch ook niet snel meer iets zou veranderen. Heroes werd het.

Met één klein voorbehoud; als hij een klapper kon maken met een echte grote sponsor dan kon er natuurlijk over de naam gepraat worden. Je bent tenslotte commercieel of niet. Daar is nu geen sprake van, al wordt er niets uitgesloten voor wat betreft de toekomst.

Bob van Oosterhout voegt hier nog aan toe dat de naamskoppeljng met een hoofdsponsor denkbaar is (mits passend & meerjarig), maar dat het altijd in combinatie zal zijn zijn met naam, huisstijl en kleuren Heroes.

Voor nu is het een prima opsteker voor het basketbal in Den Bosch, zeker met het oog op de Beneliga die komend seizoen start (en wat vast ook een katalysator is geweest). Zo’n sponsor als Red Bull aan de haak slaan heeft natuurlijk alles te maken met Bob van Oosterhout de marketeer. Misschien maakt het ook wat los bij (en voor?) andere clubs wat goed zou zijn voor het Nederlandse basketbal als geheel.

Sponsornamen van het Bossche basketbal:

 1. 1974-‘77 Sperry Remington
 2. 1977-‘78 Falcon Jeans
 3. 1978-‘79 EBBC (geen sponsornaam)
 4. 1979-‘91 Nashua Den Bosch
 5. 1991-‘92 Pro-Specs Den Bosch
 6. 1992-‘95 Canoe Jeans Den Bosch
 7. 1995-‘96 America Today
 8. 1996-‘97 Libertel Den Bosch
 9. 1997-‘99 Libertel Dolphins Den Bosch
 10. 1999-‘01 Canoe Jeans Den Bosch
 11. 2001-’03 EBBC (geen sponsornaam)
 12. 2003-‘05 Tulip
 13. 2005-‘13 EiffelTowers Den Bosch
 14. 2013-‘16 SPM Shoeters Den Bosch
 15. 2016-‘19 New Heroes Den Bosch
 16. 2019- nu Heroes (geen sponsornaam)

Een listig weekend voor de Haai van de Week, de uitblinker in de Eredivisie basketbal

Geen verrassende uitslagen na de interlandbreak. Nee, voor mij was het ook niet verrassend dat Feyenoord won in Bemmel. Simpelweg omdat de Rotterdammers verdedigend beter in elkaar zitten. Belangrijke winst ook voor de ploeg van Toon van Helfteren met oog op Elite A.

De splitsing is na volgende week donderdagavond een feit. Den Helder Suns en Yoast strijden om plek 6, al zie ik nog een rol voor BAL weggelegd en in dat geval zijn Feyenoord en Heroes ook nog niet zeker.

5. Gelukkig komt de Elite eraan want het verschil tussen groot en klein blijft gigantisch groot.

 • 124-79
 • 97-47
 • 67-95

Op zulke enorme uitslagen zit toch niemand te wachten. Individuele prestatie zoals die van Payne met 32p voor Heroes en 26p van Dunn voor Landstede zijn aardig, maar geen echte graadmeters. Net als dat ZZ Leiden maar liefst 7 spelers in de dubbele cijfers had.

4. Leuke ontknoping eerste deel DBL

Het is een beetje schijn bedriegt qua stand. Je zou zeggen dat Suns en Yoast om de laatste Elite plekken strijden. Omdat het slechts een enkele competitie is, heeft het speelschema best veel invloed.

Zo is het resterende programma van Suns relatief makkelijk, net als van BAL. Dat van Yoast en Feyenoord is een stuk lastiger.

Laat ik van onderaf beginnen, eerst BAL dat nu drie overwinningen heeft.

 • Donderdag bij Suns
 • Zondag is Den Haag
 • Volgende week bij Feyenoord

Die zouden ze alle drie kunnen winnen zonder dat daar een wonder voor nodig is. Duidelijk is dat het eerste duel van groot belang is. De Limburgers kunnen op 6 overwinningen komen.

Dan Suns dat nu 4 overwinningen heeft.

 • Donderdag thuis tegen BAL
 • Zaterdag bij Apollo
 • Volgende week thuis tegen Aris

Je mag aannemen dat Den Helder er zeker twee wint en misschien wel drie. Die eindigen dan op 6 of 7 overwinningen

Yoast heeft nu 5 overwinningen

 • Donderdag bij Almere
 • Zondag tegen Leiden
 • Volgende week bij Den Bosch

Dat moet zeker één overwinning zijn en voor wat betreft de laatste twee duels is het niet raar als ze die verliezen. Dan eindigt de ploeg uit Bemmel ook op 6 overwinningen.

Feyenoord heeft nu 5 winstpartijen en een zwaar programma voor de boeg:

 • Donderdag Zwolle thuis
 • Zaterdag Donar uit
 • Volgende week thuis tegen BAL

Ja zeg het maar, de kans dat de Rotterdammers ook op 6 overwinningen eindigen is aanzienlijk.

Heroes Den Bosch staat ook op vijf overwinningen:

 • Donderdag thuis tegen Leiden
 • Zaterdag naar Aris
 • Volgende week thuis tegen Yoast

Dit worden normaal gesproken minstens zes overwinningen, maar de Bossche formatie moet het vooral thuis waarmaken anders kunnen ook zij zomaar op 6 overwinningen eindigen.

Het zou wat zijn vijf teams met allemaal zes overwinningen. Om de stand op te maken tellen dan alleen de onderlinge resultaten van deze vijf teams. Met dan eerst een ranglijst op basis van winst en verlies en dan het doelsaldo. Het gaat me te ver om dat nu uit te rekenen, maar het is geen ondenkbeeldig scenario.

3. Heroes Den Bosch blijft een doorgeefluik qua spelers. Wordt het daar nog rustig op spelersfront, zou je je kunnen afvragen? Nu komt Jonathon Williams (terug). Een type speler dat de ploeg heel hard nodig heeft. Evenwel heeft hij anderhalf seizoen niet gespeeld! Na een voor hem best succesvol seizoen in Den Bosch koos hij in 2019 voor zijn familie. Heroes krijgt er een hand van om spelers met een deuk(je) op te pikken en een tweede kans te geven. Het kan ook een keer goed uitpakken natuurlijk, Williams heeft de potentie in ieder geval.

2. Sander Hollanders heeft een goed seizoen en had een heerlijke avond met BAL tegen Aris. Zaterdag was het in Weert nooit een wedstrijd (81-58), mede omdat Hollanders acht op twaalf driepunters raakschoot. Lekker zeg.  

1. Feyenoord won dus een best belangrijke wedstrijd bij Yoast (69-78) met vijf spelers in de dubbele cijfers. Feyenoord had een fieldgoalpercentage van 48%, Yoast 38% en dat verschil werd niet goed gemaakt in het aantal genomen schoten.

Aanvoerder Jeroen van der List was de ‘grote’ man met 24p tegen 81% en nog 10r tegen efficiency van 30. En hierbij krijgt de 32-jarige Van der list voor de tweede keer (na anderhalf jaar) de eretitel van Haai van de Week.

Van der List die dit seizoen sterk bezig is.

Met 16,5 punten gemiddeld is hij de meest scorende center in de DBL en is hij op vier na überhaupt de gemiddeld meest scorende speler.

Gemiddeld aantal punten alle spelersTeamPPG
1Emmanuel NzekwesiZZL23.8
2Miha LapornikHER21.7
3Dante LombardiALM18.1
4Arunas MikalauskasFEY16.9
5Jeroen van der ListFEY16.5
6Boyd van der Vuurst de VriesSUN16.5
7Jhonathan DunnLAN16.2
8Kaleb WarnerYOA16.0
9Sander HollandersBAL15.9
10Jarred Ogungbemi-JacksonDON15.6

Met 8,2 rebounds gemiddeld staat Van der List derde onder de centers en zesde in het algemeen.

PlayerGemiddeld aantal rebounds alle spelersTeamRPG
1Emmanuel NzekwesiZZL9.5
2Andres IbarguenYOA9.4
3Juan Davis, Jr.FEY9.2
4Yarick BrussenSUN9.1
5Thomas Van Der MarsHER8.7
6Jeroen van der ListFEY8.2
7Eric KibiHAG8.1
8Jean-Victor MukamaARI7.8
9Giannis DimakopoulosARI7.7
10Quatarrius WilsonBAL7.6

Wat een wedstrijd! Oranje naar EK na weergaloze tweede helft tegen Kroatië

Het was vanuit de studio in Hilversum heerlijk werken. Een moeilijke eerste helft werd gevolgd door een grandioze tweede helft tegen Kroatië waarmee Oranje zich met nog één duel te gaan al plaatste voor het EK. Weer eens wat anders dan rekenen tot de laatste seconde zoals in 2014.

Verder even geen woorden, maar beelden. Omdat het zo mooi is.

Foto’s: FIBA

Wat moeten de Oranje basketballers doen om het EK te halen, bondscoach Buscaglia weet het

Blije Oranje basketballers

Met nog twee duels te gaan heeft Oranje zaterdag en maandag alles in eigen hand om het Europees Kampioenschap te bereiken. De eerste contouren van de twee cruciale wedstrijden tegen Kroatië en Zweden schetste ik gisteren, vandaag ga ik verder. Met ook het tweede deel van mijn gesprek met bondscoach Buscaglia.

Kroatiëkenner

Drago Pasalic, oud-speler van Donar en ZZ Leiden, denkt dat Oranje een goede kans heeft om ‘zijn’ Kroatië te verslaan. “De nieuwelingen zullen zichzelf willen bewijzen, maar het is eigenlijk een nieuw team dat van elkaar niet weet hoe ze reageren. Nederland is een goed ingespeeld team.” Pasalic gelooft niet in cadeautjes. “Maar Kroaten denken wel vooruit en als Turkije het EK niet haalt betekent dat voor hen dat er op het eindtoernooi alvast één minder sterke tegenstander aanwezig is.”

Overigens gaat het goed met Drago Pasalic na zijn plotselinge hartaanval en coma van eind september. “Ik ben weer helemaal de oude, alleen weet geen dokter wat er nou gebeurd is.” Hij werkt tegenwoordig als scout voor de LA Clippers, op dit moment door corona van huis uit, maar de bedoeling is dat hij als corona achter de rug is op pad gaat.

Scenario’s maandag

Winnen de Turken zaterdag van Zweden en wint Nederland niet van Kroatië dan kunnen de rekenmachines waarschijnlijk van stal worden gehaald, zoals in 2014 toen ik in de Vijf Meihal tijdens de wedstrijd tegen Montenegro als een gek aan het rekenen was en vanaf mijn plekje de teammanager en de bondscoach op de hoogte hield.

Dat laatste is nu onmogelijk want door corona ben ik niet in Istanboel en misschien is het rekenen ook niet nodig.

Bijvoorbeeld als Nederland van Zweden wint (maandag 15u), want dan liggen de Scandinaviërs eruit.  

Eerst even de rekenkundig makkelijkste.

De Turken verslaan Kroatië (maandag 18u) en komen na winst op Zweden op drie overwinningen, beide zijn dan door. Nederland en Zweden vechten dan om één ticket. Oranje won het eerste treffen nipt (78-76). Dit is dan verder simpel.

Het kan ook zo zijn dat Turkije verliest van Kroatië en Zweden wint van Nederland. Dan ontstaat de situatie dat drie teams op twee overwinningen eindigen. In deze situatie wordt er een stand opgemaakt op basis van de onderlinge wedstrijden.

Dan hebben Nederland, Zweden en Turkije één keer van elkaar gewonnen (want Zweden won eerder al van de Turken) en één keer van elkaar verloren. Kortom het komt dan aan op doelsaldo. Die verschillen zijn nu nog minimaal, maar het duel van zaterdagmiddag is nog van invloed. Dus mocht Turkije winnen van Zweden dan is het voor Oranje gunstig als dat met een grote marge gebeurt.

Zweden

De Zweden hebben trouwens een bijzondere selectie. Voor het eerst sinds 2013 ex-NBA’er Jonas Jerebko er weer bij, met hem zijn nog wat Spanjegangers terug en weg. Jerebko is clubloos nadat hij is opgestapt bij de Russische topploeg Khimki en schijnbaar is in Zweden wel geld voor zijn verzekering waar Oranje Nicolas de Jong om die reden moet missen.

De Zweden missen:

 • Nick Spires geblesseerd (center Sevilla ACB)
 • Marcus Eriksson (forward niet vrijgegeven door Alba Berlijn)
 • Ludde Håkanson geblesseerd (de guard was dodelijk tegen Turkije)

Terug van weggeweest:

 • Jonas Jerebko (center)
 • Simon Birgander (center Badalona)
 • Erik Rush (ervaren Zweeds Amerikaanse schutter)
 • Will Magarity (center in ACB bij San Sebastian)

Verwachtingen tegen Kroatië

Zweden is pas van latere zorg, eerst zijn de pijlen gericht op Kroatië. Ongeacht de aanwezige spelers is hun spelletje wel bekend. Fysiek sterk, relatief laag tempo, niet gaan voor aanvallende rebounds om snel terug te zijn in defense en daarmee zullen ze Nederland, net zoals in de voorgaande onderlinge duels de afgelopen jaren, dwingen tot een half-court offense.

Daar heeft Oranje moeite mee omdat er vaak (te) veel balverlies geleden wordt, Oranje teert op de fast-break en omdat de passing game die nodig is tegen de Kroaten nogal wisselvallig is dreigt er een probleem. Plus, de Kroaten weten natuurlijk ook dat de inside spelers van Oranje verdedigend dik in orde zijn, maar aanvallend een stuk minder.

Oranje guards

Door het ontbreken van die dreiging komt er veel druk te liggen op de guards, die Kroatië één tegen één verdedigt of soms in een zone. De grote vraag is dan of het bij de Kroaten met de nieuwelingen net zo goed georganiseerd is als bijvoorbeeld de laatste keer in Almere. Toen verdedigde Oranje zoals altijd best goed, men werkte hard, probeerde veel, maar aanvallend was er te weinig dreiging. Pasalic ziet hier kansen en ik zie die ook.

Dat treffen in Almere was het duel waarin Charlon Kloof zwaar geblesseerd uitviel, hij is nu fit. Daarbij komt dat Yannick Franke tegenwoordig speelt bij de Poolse nummer vier Wikana Start S.A. Lublin, dat ook nog Champions League speelde en daar vast veel opgestoken heeft.

Nou was Franke altijd al erg belangrijk in scorende zin bij Oranje, soms zelfs weergaloos. Tegen Kroatië zal er in de aanval veel neerkomen op zijn schouders en die van Charlon Kloof.

Noodzakelijk is eigenlijk dat een van de lange mannen ook een serieuze bijdrage levert, zoals Roeland Schaftenaar dat deed tegen Turkije. Misschien is er zelfs een mooie rol weggelegd voor Emmanuel Nzekwesi die in de DBL zo sterk is dat hij min of meer kan doen wat hij wil.

Tegen de Kroaten wordt het voor hem en eigenlijk voor heel Nederland een examen, waar ik zeker kansen zie op een goed resultaat. Want op een do-or-die-wedstrijd tegen de Zweden, die er beter uitzien dan in het laatste treffen, zit niemand te wachten.

Nederlandse basketballers willen naar EK en maken zich op voor cruciaal weekend, een gesprek met bondscaoch Buscaglia

Maurizio Buscaglia, bondscoach Oranje

Het wordt een belangrijk en misschien wel cruciaal weekend voor het Nederlandse basketbal. Oranje kan zich in Istanboel, ja weer in Turkije, plaatsen voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar.

De ploeg van Maurizio Buscaglia heeft alles in eigen hand en zelfs de ontsnappingsroutes lijken in het voordeel van Oranje. Winnen van Kroatië of Zweden en EK-deelname is een feit want met drie overwinningen is Oranje niet meer door twee poulegenoten te achterhalen. De vierde ploeg in de groep, waarvan er drie naar het EK gaan, is Turkije.

Morgen deel 2 met Maurizio Buscaglia dan blikken we vooruit.

De Turken, een topbasketballand in Europa, zitten in grote problemen. Ze moeten hoe dan ook winnen van Zweden. Die wedstrijd is zaterdag om 15u. Om 18u speelt Oranje in de intieme speelhal van Besiktas tegen Kroatië.

Scenario 1 zaterdag

Verliezen de Turken van Zweden dan is Nederland zeker van een EK-ticket, ook als er onverhoopt twee keer wordt verloren. Oranje staat nu op twee overwinningen. In het scenario dat de Turken verliezen van Zweden kunnen zij, met een wedstrijd tegen Kroatië in het verschiet, hooguit op twee overwinningen komen net als Nederland. Oranje is dan de betere van Turkije op basis van het onderlinge resultaat op doelsaldo (winst 72-65 en verlies 71-73).

Winnen de Turken, je zou het toch verwachten als je cruciale duels in eigen land kunt spelen, dan is er voor Oranje nog steeds weinig aan de hand.

Scenario 2 zaterdag

Want Nederland speelt zelf tegen het al geplaatste Kroatië. De Kroaten die bepaald niet met hun sterkste spelers naar Istanboel zijn afgereisd. Niet alleen missen ze zoals zoveel landen hun NBA-spelers, er zijn er veel meer niet:

 • Rogic is geblesseerd
 • Ramljak is geblesseerd
 • Ukic heeft afspraak om niet opgeroepen te worden
 • Een van hun vervangers heeft corona
 • En met Cibona Zagreb is afgesproken dat er maar twee spelers opgeroepen worden

Natuurlijk is het gemiddelde niveau in Kroatië best goed, maar het hoeft niet slecht te zijn voor Oranje dat de huidige Kroatische spelersgroep, met één debutant, eigenlijk nooit met elkaar heeft gespeeld. De kans is groot dat de verse krachten zichzelf willen laten gelden met het oog op het Olympisch kwalificatietoernooi later dit jaar dat Kroatië zelf organiseert en ook met het oog op het EK volgend jaar.

De kern van Oranje is al jaren bij elkaar en is goed op elkaar ingespeeld geraakt, dat kan het verschil maken. Al gold dat min of meer ook voor de thuiswedstrijd tegen Kroatië (59-69).

Ik geloof niet dat de Kroaten iets cadeau zullen doen (ten koste van Turkije), daarvoor is het land en zijn de spelers te eerzuchtig. Of zij echt alles zullen geven om Nederland van een overwinning af te houden, is een andere vraag.

De kans bestaat dat het een wedstrijd wordt zoals de laatste op het EK van 2015. Griekenland was toen de tegenstander van Oranje, dat bij winst de volgende ronde had bereikt. Spanoulis was in burger en de rest, inclusief Antetokounmpo van de Bucks, liep erbij met een houding: als jullie ons verslaan best, maar dan moet je wel je best doen. Dat lukte toen niet.

Morgen het vervolg met ook deel 2 van het gesprek met bondscoach Buscaglia.

Deze haai van de week is alweer uitblinker en moet deze week de eer van basketballend Nederland verdedigen

Het Nederlandse basketbal maakt zich op voor een heel belangrijk weekend. Oranje moet zich in Istanboel zaterdag via Kroatië of maandag ten koste van Zweden zien te plaatsen voor het EK. Dit is heel belangrijk voor het aanzien van het basketbal in de Nederlandse sportwereld en richting fans en sponsoren. En hopelijk kan de haai van de week een duit in het zakje doen, dat zou ook wat aangeven voor wat betreft de kracht van de DBL.

5. Op dit moment iets over de helft van de bepalende halve competitie staat debutant Yoast op een Elite A-plek. De ploeg rekende vakkundig af met Den Helder Suns (87-74) en won moeizaam bij Royals (68-73). Bemmel heeft nu vijf overwinningen op rij. Hun buitenlanders renderen goed en spelverdeler Austin Luke leidt zijn ploeg zoals dat hoort met een gemiddelde van 14p en 10a.

Hun resterende programma is niet makkelijk met: Feyenoord (T), Almere (U), Leiden (T), Den Bosch (U).

4. Wat een wedstrijd was dat afgelopen dinsdag. Een goed spelend BAL dat Heroes op een pak slaag leek te gaan trakteren. Uiteindelijk won Den Bosch na verlenging (88-89). Hierdoor sneeuwde de beresterke prestatie van Roel van Overbeek een beetje onder; 23p, 6r, 7a in 42 minuten.

De wedstrijd kende twee buzzerbeaters. Aan het eind van de reguliere speeltijd was het uitblinker Boy van Vliet (21p tegen 90%) die de rebound pakte na een misser van Lapornik en met een soort fade-away een verlenging uit het vuur sleept.

Aan het eind van de verlenging was het Lapornik met een driepunter (via het bord en dus met wat geluk) in de buzzer die Weert een kater bezorgde.

Spannend natuurlijk, maar de stand bij rust was natuurlijk ridicuul (40-20). Heel knap van BAL, maar het rood van de shirts van Heroes moet ook na drie kwarten nog op de kaken van de Bosschenaren gestaan hebben (57-37). Financieel is het gat tussen de twee zo groot dat dit echt niet kan. Verliezen in een spannende wedstrijd is één, dit was schandalig. Ik dacht zelfs even aan muiterij. 37 punten in het laatste kwart tekent de veerkracht van de Heroes en BAL liet daar toch een forse steek vallen.

Incidenteel, zoals de Europe Cup-wedstrijd tegen Donar, kan dit Heroes, en dan metname de kern van 5 à 6 man, boven zichzelf uitstijgen, maar structureel (in een play-offreeks) zie ik ze dit seizoen niet wedijveren met Donar, Landstede en ZZ Leiden.

3. Ik kan me niet heugen dat een speler in de Nederlandse Eredivisie ooit voor de rest van een maand is geschorst. Het overkwam Craig Osaikhwuwuomwan, notabene de aanvoerder van Aris. Bij elkaar mist hij vijf duels om disciplinaire redenen. Niemand wil nu praten, maar opmerkelijk is het wel.

2. Heeft iemand Landstede in de gaten? De ploeg won zaterdag zonder moeite bij Den Helder (71-81). Dat het niet opvalt is de afgelopen jaren typerend voor Zwolle geworden. Geen individuele uitblinkers, maar wel gewoon winnen. Hoewel Dahlman lekker bezig was bij Suns; 18p, 9r en efficiency van 26. Vergeet niet dat Landstede nog steeds de titelverdediger is en die moet je nooit onderschatten.

1. ZZ Leiden krijgt langzaam maar zeker kenmerken van een serieuze kampioenskandidaat, de nipte winst, maar wel winst, bij Feyenoord is een teken (84-87). Worthy de Jong flirtte in in meer dan 38 minuten met een triple-double 10p, 8r, 7a. Toch is voor mij Emmanuel Nzekwesi the key-factor. Nu 24p, 12r. Zijn seizoensgemiddelde is 23p (topscorer) en 10r tegen een gemiddelde efficiency van 32. Ongekend! Voor nu is Nzekwesi mijn haai van de week, alweer voor de tweede keer dit prille seizoen.

Foto: Luka de Kruijf

Blijft Nzekwesi zo dominant spelen, dan kan Leiden gaan dromen. Zover is het nog niet, ik hoop ook niet dat de laatste nieuweling Nick King veel van zijn minuten gaat afsnoepen. Ik hoop ook dat Nzekwesi dit ook met Oranje komend weekend tegen Kroatië en zeker tegen Zweden kan laten zien, zou heel mooi en welkom zijn.

Na de interlandbreak heeft Leiden nog een opwarmertje tegen Almere voordat er duels volgen tegen Heroes (U), Yoast (U) en Landstede (T).

Geen geld voor verzekering dus kan Nicolas de Jong niet meedoen in beslissende EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje basketballers

Nicolas de Jong

Hmmm raar, dacht ik toen ik de 14-koppige selectie van bondscoach Buscaglia zag voor de twee aanstaande en beslissende EK-kwalificatieduels. Geen Nicolas de Jong, hoezo niet? En waarom meldt de basketbalbond niets hierover in hun bekendmaking van de selectie, aangezien hij wel in de voorlopige selectie zat.

De Jong (2.10m) komt in Frankrijk uit voor Pau-Orthez in de Pro A en speelde alle drie de duels sinds begin januari. Daarvoor lag de 32-jarige center er maanden uit met een kapotte meniscus. Een probleem dat in oktober opspeelde net na zijn rentree nadat hij er een jaar uit was geweest na een afgescheurde kruisband (de tweede in zijn carrière).

En dus contact gezocht met Nico. Hij vertelde mij dat hij te horen heeft gekregen dat hij niet is geselecteerd voor de duels tegen Kroatië en Zweden omdat de Nederlandse Basketbalbond geen geld heeft om hem te verzekeren. En dat doet hem veel pijn.

“Ik ben er kapot van dat ik niet bij het Nederlands team kan zijn. De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt ook om weer bij Oranje te komen. Ik verheugde me er echt op om dat Oranjeshirt weer aan te trekken. Ik snap het geldprobleem wel, helaas gaat het altijd om geld. Het is voor mij hartverscheurend.”

Verzekeringskosten

De verzekering van zo’n speler, die in Frankrijk een bedrag verdient dat eindigt op …ton, is met zijn (recente) blessuregeschiedenis niet mis, maar ook niet onoverkomelijk; denk aan 10.000 euro. Omdat hij recent geblesseerd is geweest valt De Jong niet onder de standaard verzekering van de FIBA.

Technisch directeur Okke te Velde van de NBB noemt het besluit over Nicolas de Jong enorm lastig.

“Het is een groot dilemma. De kosten zijn zo hoog, nog meer dan jij stelt, dat we een afweging hebben moeten maken tussen het geld en de speler. Daarbij van invloed is zijn fitheid geweest. Kan hij in korte tijd wel twee wedstrijden spelen? Door corona hebben we als bond veel extra kosten en dit kon er niet bij.”

Ergens snap ik wel dat de NBB dit bedrag niet zomaar kan ophoesten, aan de andere kant zijn de Oranjemannen wel het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal. Het bereiken van het EK is heel belangrijk voor de toekomst van het Nederlandse basketbal, zeker met het debacle van de vrouwen nog vers in het geheugen.

In dit soort gevallen gebeuren er bij clubs vaak mooie dingen in de businessclub. De belangrijkste leden worden bij elkaar gehaald en samen wordt zo’n bedrag (meestal voor een extra speler aan het eind van het seizoen) opgehoest. Probleem opgelost. Dit is (schijnbaar) niet mogelijk bij Oranje en dat is jammer, heel erg jammer.

Nicolas de Jong voor zijn kruisbandblessure met zijn club op bezoek bij de latere Champions League-winnaar Burgos.

Nicolas de Jong is nou net het type speler dat Oranje mist. Opgeleid en gehard in Frankrijk en een seizoen Spanje, een fysiek sterke insidespeler die weet hoe het spel gespeeld wordt en met ook nog een driepunter in huis. Misschien nog niet helemaal op niveau gezien zijn afgelopen jaar, maar heel goed bruikbaar volgende week in Istanboel.

Niet gezegd dat Oranje zich niet kwalificeert, dat zou de anderen tekort doen en Nicolas de Jong was er tenslotte tot nu toe in de kwalificatie ook niet bij, maar met de gelouterde De Jong erbij zou de kans op succes (één overwinning is waarschijnlijk nodig) tegen Kroatië en Zweden wel (een stuk) groter zijn.

 

‘Een voor allen, allen voor de DBL’ nou ja als het uitkomt dan, blijkt uit een week Nederlandse basketbal Eredivisie

Opvallende zaken deze week, zonder opvallende uitslagen.

5. Den Haag Royals heeft, na mede competitiedebutant Almere, ook haar eerste overwinningen in de Eredivisie binnen. Niet geheel onverwachts tegen Almere Sailors (85-78). Ook in dit geval geldt: mooi, je kunt ‘m maar binnen hebben. Kumelis was topscorer met 21 punten in bijna 37 minuten, aanvoerder Eric Kibi had een double-double met 18p, 12r.

4. Donar maakte midden vorige week gehakt van Heroes (87-70) in het competitietreffen nadat Den Bosch de Groningers in de Europe Cup had verslagen. Op veel plekken las ik: revanche. Nou dat is maar relatief want Heroes speelt nog Europees en Donar, waar Europees basketbal een hoge prioriteit heeft, niet.

Evenwel deelde een goed spelend Donar een forse tik uit aan Heroes, dat chronisch problemen begint te krijgen met het goed starten van belangrijke competitiewedstrijden.

3. Overigens was de winst van Heroes op Feyenoord (73-71) zaterdag ontzettend belangrijk in de strijd om een plek in de Elite A. Stel dat Feyenoord had gewonnen, dan had Den Bosch een serieus probleem gehad.

Zoals ik het nu inschat vechten Feyenoord, Heroes en Yoast om twee plekken in de Elite A. Helaas Aris, als je mee had willen tellen had je in het Kalverdijkje geen pak slaag moeten krijgen van de ploeg uit Bemmel (60-89).

Om de onderlinge strijd van de drie in de gaten te houden:

 • Alle drie spelen ze nog thuis tegen ZZ Leiden
 • 28 februari Yoast – Feyenoord
 • 11 maart Heroes – Yoast (laatste speelronde)

2. ZZ Leiden blijft als enige ongeslagen in de Eredivisie. Op bezoek bij, de toen nog mede ongeslagen Suns, werden in de tweede helft de puntjes op de i gezet (85-93). Suns leidde bij rust (53-46), maar ZZ won het tweede deel ruim (32-47).

Worthy de Jong speelde bijna 39 minuten met 15p, 10a en nog 6r. Emmanuel Nzekwesi was topscorer met 27p. Marijn Ververs continueert zijn goede reeks met 40 minuten speeltijd en 20p tegen 100%!

Opvallend is verder dat Leiden maar 5 driepunters raak schoot (op 11 pogingen) en Suns 12 rake driepunters had (op 26). Met als logisch gevolg een groot inside verschil. Suns 38p in de paint en Leiden maar liefst 62. Weten we gelijk iets meer over sterktes en zwaktes.

Overigens ontvangt Suns zaterdag Landstede en heeft de ploeg in een halve competitie die alles bepalend is thuisgespeeld tegen: Heroes, Feyenoord, ZZ Leiden en Landstede. Goed geregeld zou ik zeggen.

1. De eensgezindheid binnen de Dutch Basketball League, uch uch.

Het advies was om zaterdagavond niet de weg op te gaan. Het DBL-bestuur adviseerde aan iedereen om de duels te vervroegen. Alle duels gingen naar de middag, behalve die in Weert. De Limburgers wilden per se om 20u spelen. Donar had de mogelijkheid tot zaterdag 12u om af te zeggen. De Groningers wilden spelen en hadden in geval van nood op de terugweg een hotel gepakt. Uiteindelijk kwam iedereen veilig thuis.

Ik vraag me toch af waarom BAL zo nodig ‘s avonds wilde spelen? Zouden er ‘s avonds meer Groningers naar de betaalde stream kijken dan ‘s middags. En ik snap ook niet echt waarom Donar het risico nam gezien de verwachte ijzel en sneeuw.

Maar goed het meest opvallende aan dit geval is dat er geen sprake is van eenduidig beleid. Het poldermodel van de DBL-clubs is leuk en aardig, maar heeft wel vaak een vrije interpretatie of uitgang. Bij de totstandkoming van de Beneliga moesten na tig keren vergaderen op het laatste moment nog wat DBL-clubs overgehaald worden. Bij de streams en de tarieven is het ieder voor zich. Dit speelweekend vulden BAL en ook Donar naar eigen inzicht in.

Een harde hand om zaken af te dwingen, zoals de commissioner in de NBA, ontbreekt binnen de DBL omdat de clubs dat zo niet hebben afgesproken. Ik ben benieuwd wat er dit seizoen nog meer gaat gebeuren (coronaproblemen) en of de Beneliga, met de Belgen erbij, verandering brengt in dit poldermodeldenken?