Een onverwachte X-factor in de BNXT-league

Een week met opmerkelijke uitslagen. Dit zijn de voor mij 5 meest opvallende zaken:

5. Fans terug

In België mogen vanaf vrijdag de fans terug de hal in. Er is al uitgelekt dat dinsdagavond bekend wordt dat dit ook in Nederland gaat mogen. Wanneer precies (woensdag?) en de mate waarin is nog onduidelijk. Indoor 1/3 met een maximum van 1250 zou het kunnen zijn. Nou ja het is een begin want sport is tenslotte voor de fans en ik vond (neem alvast een voorschot) er geen reet aan zonder publiek. Nog een voordeel, en geen onbelangrijke, is dat dan ook het grensoverschrijdende deel van de BNXT-league kan doorgaan.

4. Yoast

Het valt op die rare ranglijst van de BNXT-league niet op, maar de ploeg uit Bemmel staat er best goed voor. Van de laatste 5 duels zijn er 4 gewonnen. De ploeg van Paul Vervaeck heeft nu 7 overwinningen, eentje minder dan nummer 6 Aris.

Van de resterende vijf duels kan de ploeg er zeker 3 winnen voor een goede uitgangspositie in de Silver League.

 • Thuis BAL
 • Uit Aris
 • Uit Apollo
 • Thuis Landstede
 • Thuis Leiden

Niet geheel onmogelijk, maar de kans is klein, zou een reeks van 5 overwinningen kunnen zijn. In dat geval komt plek 5 van Feyenoord nog binnen bereik.

Yoast kan op 12 overwinningen komen, Feyenoord staat nu op 9. Eindigen ze beide op 11 overwinningen dan hebben de Rotterdammers op doelsaldo in de 2 onderlinge duels het voordeel.

3. Donar toont teken van leven

Eén zwaluw maakt geen zomer, maar winnen in Leiden is niet elke ploeg gegeven (69-71). Het scheelt wel een flinke slok op een borrel dat Worthy de Jong en Marijn Ververs vanwege coronaperikelen er niet bij waren.

Leiden had 5 man in de dubbele cijfers. Willem Brandwiijk had voor Donar net geen double-double met 9p en 13r.

2. Jonkies

Voor Landstede maakte de 21-jarige Jerom Oude Aarninkhof zijn debuut in de basis. In 28 minuten was de guard, in de overtime winst op Sun (99-98), goed voor 10p.

Voor Suns was de eveneens 21-jarige Stan van den Elzen (een bekende in deze rubriek) goed voor 35 punten (met 8/16 driepunters). Ik denk dat het lang geleden is (if ever) dat een 21-jarige Nederlander zoveel punten heeft gescoord in een Eredivisieduel.

Met ook de 20-jarige Sander Hollanders van BAL is dit toch een leuk stel vergelijkbare talenten. Die allemaal min of meer op de positie spelen.

Het wordt interessant om de komende jaren hun ontwikkeling te zien. Waarbij Oude Aarninkhof al in de vaderlandse top speelt en die druk ook kent. Van den Elzen speelde voor Heroes en het stapje terug heeft hem goed gedaan. Voor hem geldt nu net als voor Hollanders dat zij goed moeten nadenken over de volgende stap. Sportief gezien is dat vooral stabieler worden en een breder aanvallend repertoire ontwikkelen. Zwolle en Feyenoord zouden een goede stap omhoog zijn. De kans dat ze op jonge leeftijd ondersneeuwen in Den Bosch, Groningen of Leiden is groot. Maar ik snap de verleiding.

1. Interessante week Feyenoord

De winnaar van dit speelweekend is Feyenoord. Zelf pakte de ploeg de (bonus)winst op Heroes. Omdat Aris verloor bij Yoast, staan de Rotterdammers in pole-position om in de Gold Group te gaan spelen als nummer 5 van Nederland. Dat zou voor de club goed nieuws zijn om van daaruit verder te groeien, wat simpelweg goed is voor het Nederlandse basketbal.

 • Feyenoord: 16 gespeeld 9 winst, 7 verlies
 • Aris: 17 gespeeld 8 winst, 9 verlies

Het schema voor de Friezen is niet echt gunstig.

 • Thuis Yoast
 • Uit Donar
 • Thuis ZZ Leiden

Het schema van Feyenoord (dat de 2 onderlinge duels met Aris won) is lichter, maar de ploeg staat vanaf nu wel onder druk om er minstens 2 te winnen

 • Thuis Donar
 • Uit Suns
 • Uit Apollo
 • Uit Heroes

Op de winst van Feyenoord op Heroes (87-72) was niets aan te merken. De Rotterdammers waren gewoon beter. Dat de belangrijke Carlson vanwege een knieblessure niet meedeed is vervelend voor Den Bosch, maar het verklaart niet de slappe mentaliteit waarmee de Bosschenaren op het veld stonden. Erik Braal zal het zijn selectie onder de neus wrijven. De vraag is hoe zij dit oppikken.

Overigens is het ronduit goed dat ‘kleinere’ ploegen in de competitie winnen van de ‘grotere’, het was lang en eigenlijk nog steeds veel te voorspelbaar allemaal. Dit resultaat is goed voor de competitie.

Het was pas de eerste winst van de Rotterdammers op een top 4-ploeg. Nou is het aan Toon van Helfteren wel gegeven om teams beter te maken gedurende het seizoen. Zeker verdedigend klopte het tegen Heroes lang goed. Zo was de tussenstand van het 2e en 3e kwart samen 46-27.

Wat opvalt is dat de Amerikanen goed presteren. Rhodes had 21 punten. Vanaf de bank, en dat maakt het extra opvallend, was Collins goed voor 7 assists en CJ (Cairon) Jones had in 28 minuten 26 punten met 5/10 driepunters (Heroes had 7 rake). Voor Jones was dat bijna een verdubbeling van zijn seizoensgemiddelde van 14.8p.

Met zijn 26 punten was Jones de X-factor tegen de koploper en dat maakt hem tot mijn haai van deze week.

CJ Jones werd 23 jaar geleden geboren in Birmingham Alabama. Zijn vader, Chad, speelde in Birmingham collegebasketbal voor de Blazers. CJ’s voorbeeld is Devon Booker en zijn favoriete boek is de bijbel. Hij geloofde na afgelopen seizoen dat hij de NBA kon halen. Hij liet zijn laatste jaar studie aan Middel Tennessee State (daarvoor zat hij 2 jaar in Arkansas) voor wat het is en stelde zich beschikbaar voor de draft. Nu zit hij dus in Rotterdam waar hij veel leert van de ervaren Van Helfteren en Gert Jan van der Linden.

CJ Jones Feyenoord (Foto: Luka de Kruijf)
Foto: Luka de Kruijf

Squalo della settimana, het klinkt alleen al goed om deze week uit te blinken

De voor mij vijf meest opvallende zaken van afgelopen week:

5. NBB Beker

Hou op met deze onzin. Voor wie heeft dit zin? En dan ook nog uit en thuis. Ik val in herhaling maar organiseer een bekerweek.

Opmerkelijk en tekenend is dat organisator NBB in de aanloop geen aandacht aan de kwartfinales besteedde en dat de resultaten maandag nog niet te zien waren.

Over NBB gesproken.

Er is een nieuwe directeur: Maarten Hoffer. Bij zijn aanstelling zei hij het volgende over zijn doelen:

“Het vergroten van de basketbalgemeenschap naar 500.000 enthousiastelingen. Het is een visie die past bij een moderne bond. Aan mij is de taak om dat ook financieel te gaan bewerkstelligen, zodat een zo groot en inclusief mogelijke groep Nederlanders van basketball kan genieten. Het is een enorme eer om daar mijn steentje aan bij te mogen dragen.”

 • 500.000 is een fors getal. Waar moet dat concreet aan afgemeten worden? Internetkliks? Social media volgers? Ter info: nu zijn er om en nabij 40.000 leden, waarvan niet iedereen spelend lid is.
 • Enthousiastelingen. Wanneer ben je een enthousiasteling? En wat heb je als sportbond concreet aan enthousiastelingen
 • Wat is een moderne bond? Het Mullier-instituut hanteert de volgende beschrijving voor een sportbond: Sportbonden organiseren niet alleen competitie, kampioenschappen en opleidingen maar adviseren en ondersteunen ook de verenigingen.
 • Zo groot mogelijk en inclusief mogelijk. Wat betekent dat concreet?

Ik wens Maarten Hoffer alle goeds, maar in mijn ogen behoort het bij de NBB te gaan om de core-business. Andere partijen moeten de extra’s maar voor hun rekening nemen.

4. Titelkandidaat Heroes?

Ahum. Donderdag was de ruststand BAL vs Heroes 50-39. Uiteindelijk won Den Bosch wel (77-87), maar zo’n eerste helft geeft toch te denken.

Het verschil met de afgelopen jaren onder leiding van de buitenlandse coaches is dat het toen meestal verkeerd afliep voor Den Bosch. Nu kreeg Braal de boel weer aan de praat. Nou is een seizoen een proces (van ups en downs) en in juni gaat het pas om het kampioenschap. Dan hoort dit er misschien bij.

3. Apollo

Apollo – Donar 0-20.

In Amsterdam was een speler met corona waarna het hele team in quarantaine ging. Voor zover ik weet, is dat voor het eerst. Er zijn in de Nederlandse sportwereld wedstrijden niet doorgegaan omdat te veel spelers besmet waren, maar dat is anders.

Nou zijn er meer teams geweest met besmette spelers, BAL speelde tegen Heroes met maar 7 man. Schijnbaar was bij de andere teams met coronagevallen de situatie anders. Daar zijn de spelers niet langdurig bij elkaar in de buurt geweest en in Amsterdam wel. Ik kan die verschillen niet verklaren, maar goed het is zoals het is en Apollo had toch niet gewonnen van Donar.

Later spelen was geen optie omdat de BNXT-leiding daar niet aan wil. Ruimte is er theoretisch omdat het gezamenlijk deel is opgeschoven naar maart. BNXT stelt dat de regels duidelijk zijn en dat daardoor ook geen gezeur komt (over wel of niet voldoende beschikbare spelers met verklaringen etc.).  

Uit het coronaprotocol van de BNXT: Planning van wedstrijden

Om continuïteit van de competitie te garanderen, wordt afgeweken van de covid-lijst en worden volgende maatregelen genomen:

– alle wedstrijden worden gespeeld zoals gepland;

– minimum aantal beschikbare spelers op het wedstrijdblad wordt op 5 vastgelegd (zowel prof als niet-profspelers) (FIBA Official Basketball Rules art. 9.3).

Indien een ploeg de wedstrijd niet kan aanvatten met het minimum aantal spelers vastgelegd in FIBA Official Basketball Rules art. 9.3, wordt de wedstrijd verloren verklaard met dien verstande dat 1 punt wordt toegekend aan de verliezende club.

Omwille covid-gerelateerde afwezigheden kan afgeweken worden van de reglementaire verplichting om minimum 10 spelers op een wedstrijdblad in te schrijven en in die zin ook af te wijken van het quotum voor home-grown players.

2. ZZ Leiden

De overwinning van de Nederlandse kampioen in Perm (88-91) is een bijzondere. Dat BC Parma is gewoon een hele sterke duurbetaalde ploeg (begroting +/- 4,5 miljoen euro) en speelde vorig seizoen final four van de FIBA Europe Cup. Omdat Leiden ook won in Bayreuth, heeft de ploeg het bereiken van de knock-outfase volledig in eigen handen.

Ook omdat deze twee ploegen nog naar de Vijf Mei-hal komen. Heel zuur dat daar hoogstwaarschijnlijk geen publiek bij mag zijn. Want die intimiderende schuur (met alle respect) zou het verschil kunnen maken tussen doorgaan of niet.

Niet in het minst is het de verdienste van coach Geert Hammink. Na zijn debuut van driekwart seizoen in Dordrecht werd hij in zijn tweede jaar als Eredivisiecoach kampioen met Leiden. Nu presteert hij weer goed en het feit dat het in Europa ook goed gaat, is ook lekker voor zijn cv. Met deze prestaties en gezien zijn achtergrond als speler en ook gezien zijn contacten uit zijn carrière als spelersmakelaar kan het niet anders dan dat coach Hammink een mooie stap in Europa gaat maken. Een kwestie van tijd, lijkt me.

1. Johan Roijakkers

Hij blijft een redelijk onbekende in Nederland, maar de 41-jarige Roijakkers is nu de hoofdcoach van legendarische basketbalclub Varese. 10 keer kampioen van Italië en in het bezit van 7 Europa Cups, waarvan vijf keer de Europa Cup 1. Maar ja, de realiteit is dat de ploeg gedeeld laatste staat in de Serie A.

Roijakkers vroeg mij tussen neus en lippen door of ik wist dat Scola daar de baas was. Ik wist wel dat de Argentijn, die als speler zeer succesvol was (in de NBA, in Europa en in het bezit van goud en brons op de Olympische Spelen) als general manager aan de slag was gegaan, maar eerlijk gezegd was ik kwijt dat het Varese was.

Roijakkers kreeg op oudejaarsavond een telefoontje van Chris Finch, de hoofdcoach van HUBO Limburg toen Roijakkers daar zijn assistent was. Finch is nu hoofdcoach van NBA-ploeg Minnesota Timberwolves. Hij vroeg Roijakkers of hij geïnteresseerd was in Varese. Via een tussenpersoon zat Roijakkers nog voor middernacht op Whatsapp met Luis Scola. Daarna werd het contact intensiever met een contract als resultaat.

Op de persconferentie waar Roijakkers werd voorgesteld (toch even anders dan hier, jammer genoeg) zei hij trots te zijn op zijn aanstelling. “Ik ben erg blij dat ik dit team met een grote traditie en bekendheid in heel Europa mag coachen. Het is een zeer belangrijke mijlpaal voor een buitenlandse coach om in Italië te werken, vooral voor iemand die uit Nederland komt, een land waar vooral het voetbal telt. Geloof ik in handhaving? Als ik het niet geloofde, zou ik hier niet zijn.”

Roijakkers, die eind november werd bedankt door Bamberg, kreeg in Varese de voorkeur boven onder andere (bondscoach) Maurizio Buscaglia, die begin dit jaar werd ontslagen door Hapoel Holon.

Bij zijn debuut won Johan Roijakkers met Varese afgelopen zaterdag van middenmoter Venezia (76-68). De toon is gezet en dit verdient de eretitel: Haai van de Week.

Een eenmanssloopkogel in de BNXT-league

Vijf duels op één speeldag, ook weer eens wat anders. Dit viel mij het meest op:

5. Stront aan de knikker

Ik heb het al eerder gehad over ‘trouble in paradise’. Nu las ik dat de Belgische clubs die in de silver league van de BNXT moeten gaan spelen daar in de huidige corona-omstandigheden geen zin in hebben. Aangezien we voorlopig nog wel even opgescheept zitten met het coronavirus ben ik benieuwd hoe het allemaal verder moet.

4. Zwolse twin-towertjes

Allereerst alle beterschap voor Nigel van Oostrum. Bij hem is een goedaardige tumor achter zijn oog gevonden. Ik kan me voorstellen dat de schrik enorm was en is. Logischerwijs gaat gezondheid altijd voor. Succes met de operatie en met het herstel.

Tegen Feyenoord (85-70) werd Landstede gedragen door Ralf de Pagter en Noah Dahlman, wie anders eigenlijk.

De Pagter had 22p, 7r, 5a en een efficiency van 32

Dahlman had 23p, 11r en ook een efficiency van 32.

3. The Hague Royals

Ook ik viel vorig week van mijn stoel (figuurlijk dan) bij het zien van de uitslag tegen Leiden: 27-88. Slaat natuurlijk nergens op. Maar een week later zit ik naar de eerste helft van Donar tegen Den Haag te kijken en in Martiniplaza staan de gasten ‘gewoon’ op voorsprong tot 30-32. Überhaupt had de ploeg na 13 minuten de score van 27 tegen Leiden al geëvenaard. Dat Donar uiteindelijk toch ruim won (85-58), mag gezien hun selectie geen verrassing heten.

Wat het zegt? Nou dat Den Haag niet zo slecht is als die dag tegen Leiden, al moet de club wel dringend stappen gaan maken. Beter gezegd: geld binnenhalen voor meer kwaliteit volgend seizoen. En over Donar is al veel gezegd, op z’n zachtst gezegd gaat het daar niet goed en deze wedstrijd was typerend.

2. Heroes

Het siert coach Erik Braal dat hij zich niet verschool achter excuses na de nederlaag in Leiden (85-70). Van der Mars en in mindere mate Stilma werden gemist omdat ze vanwege corona thuis waren gebleven. Shane Hammink mag zich natuurlijk nooit laten gaan na 6 minuten en tegen twee technische fouten aanlopen. Aan de andere kant had dit door de scheidsrechter, die feitelijk gelijk zal hebben, ook anders opgelost kunnen worden. Ik kwam deze foto tegen, waar woorden in plaats van straffen het probleem oplosten.

Los hiervan blijven mij twee zaken opvallen aan het spel van Heroes, wat ze achtervolgde in alle verloren wedstrijden (Europese + Leiden) dit seizoen:

 1. Ze geven flink wat/teveel rebounds weg
 2. Er ontbreekt een speler die een actie naar de ring heeft en wat kan creëren/forceren tegen een verdediging, zeg maar een Worthy de Jong of DeMario Mayfield.

Maar goed het seizoen is nog lang en de transferdeadline is nog open.

1. Eenmanssloopkogel

Ik had het gevoel al wat langer, maar omdat de Eredivisie alleen bij onderlinge topwedstrijden (top 4 of toch top 2, ik twijfel) een graadmeter is en rest van de duels er eigenlijk niet toe doet, concludeer ik nu dat ZZ Leiden op dit moment (los van de ranglijst) de beste ploeg van Nederland is. De ploeg steekt goed in elkaar, getuige ook de resultaten in Europa. De titelverdediger oogt in balans, zowel qua spelers als karakters en de winst op Heroes komt daarom niet onverwacht.

Een van de meest waardevolle spelers is Einaras Tubutis, zeker in het topaffiche tegen Heroes was de Litouwer een eenmanssloopkogel met 17p, 16r en efficiency van 32. Belangrijker nog was zijn verdedigende arbeid en concreet het aan banden leggen van Carlson, die zijn stempel niet op de wedstrijd kon drukken. Al met al een duidelijke haai-prestatie.

Waar Tubutis in het begin van het seizoen redelijk onopvallend was, lijkt het er nu op dat hij steeds beter wordt. Niet vreemd want de 23-jarige Tubutis speelde tot dit seizoen alleen in Litouwen. Natuurlijk moet je dan wennen in een ander land. De 2.07m lange forward heeft niet alleen zijn lengte mee, hij is ook behoorlijk atletisch.

Tubutis werd geboren in Klaipėda en genoot zijn basketbalopleiding bij Lytuvs Rytas. In die jeugdteams was hij vaak een van de meest efficiënte spelers. Hij speelde onder meer in de jeugdcompetitie van de Eurosleague tegen U18-teams van Real Madrid, Alba Berlijn en Rode Ster Belgrado. De forward debuteerde vorig seizoen op het hoogste Litouwse niveau voor Prienai. Hij speelde in de nationale jeugdteams van basketbalgrootmacht Litouwen. Donderdag speelt hij met Leiden in en tegen het Russische BC Parma de ploeg waar Kazys Maksvytis coach is. Hij is ook de bondscoach van Litouwen.

Einaras Tubutis in Litouwen (Foto: Roko Lukoševičiaus)

Deze uitblinker in de BNXT-league is ‘red hot’

De laatste speelweek van het kalenderjaar werd opvallend afgesloten, zeer opvallend. Mijn top 5 van deze week:

5. Corona

Het gezamenlijke deel van de BNXT-league begint een maand later, in maart. Zeker niet onlogisch. Al blijft het coronaspook boven de competitie hangen. De vraag is natuurlijk of er in maart wel publiek (in België) aanwezig mag zijn.

Wat ik gek vind is dat eerst de clubs gaan communiceren dat hun speelschema is aangepast en dat de officiële mededeling van de BNXT-leiding pas later kwam. Ik schaar het maar even onder de -nogal wat- kinderziektes van het eerste jaar.

Overigens is verder uitstel dan maart amper haalbaar qua tijd. Dus als corona roet in het eten blijft gooien, ben ik benieuwd hoe het verder gaat. En dan blijft het jammer dat er geen competitievorm is gekozen waarin Belgische en Nederlandse ploegen van begin af aan tegen elkaar zouden spelen.

Natuurlijk is er nog voldoende tijd, maar ik zie de kans steeds groter worden dat het uitdraait op een BNXT-titelgevecht tussen de kampioen van België en de kampioen van Nederland, zonder extra grensoverschrijdende wedstrijden en play-offs.

4. Debutanten Heroes

Met een reeks van 14 overwinningen en geen enkele nederlaag in de competitie loopt het bij Den Bosch op rolletjes. Zozeer dat twee jeugdspelers op bezoek in Den Haag (54-97) konden debuteren.

Laurens van Heesch en Luuk Schellen. Ik ben dan vooral benieuwd hoe hun carrière er over 5 jaar uitziet.

Overigens hervat Heroes de competitie op 9 januari met een bezoek aan ZZ Leiden.

3. Dubbele cijfers

Op een doordeweekse avond kende ZZ Leiden geen genade met Aris (114-68). Leiden had maar liefst zeven spelers in de dubbele cijfers. Worthy de Jong had ook nog 11 assists.

2. Yoast

De ploeg van Paul Vervaeck deed in Groningen wat het onlangs in Den Bosch verzuimde, namelijk winnen (84-85). Eerlijk gezegd had ik dit seizoen meer verwacht van de ploeg uit Bemmel, maar winnen bij het aangeslagen Donar zal de ploeg vertrouwen geven.

Met vijf spelers in de dubbele cijfers is het een uitstekende teamprestatie, al was de rotatie ook amper groter.

Opmerkelijk is dat Donar 47 rebounds pakte tegenover 30 voor Yoast. Dat werd gecompenseerd door de 19 assists tegenover slechts 10 voor Donar. 10 rake driepunters van Yoast (op 23) maakten ook een verschil omdat Donar er in eigen huis slechts vijf raakschoot (op 21).  

1. Den Helder Suns

Excuses van mijn kant zijn gepast. Onlangs constateerde ik dat het verschil tussen ‘groot’ en ‘klein’ aan de Nederlandse kant van de BNXT-league niet kleiner werd naarmate het seizoen vorderde. Gelukkig krijg ik de deksel deze week op mijn neus uit Bemmel en uit Den Helder.

Het feit dat het vrijwel compleet Nederlandse (op Kovac na) en erg jonge Suns van Landstede won is een absoluut lichtpuntje (77-74). Het is bovendien de derde overwinning van Suns op rij wat betekent dat de ploeg bezig is met een heuse streak. Sterker nog, na de streak van Heroes (14-0) is die van Suns (3-0) de langstlopende.

Hoewel coach Peter van Noord (die toch wel veel spelers beter maakt) blij is met de rust voor zijn jonkies, niet in het minst omdat Nick Thran met een ogenschijnlijk zware knieblessure het veld af moest, zal men het ergens wel jammer vinden dat er een kerstreces is.

Yarick Brussen had met 15 rebounds een opvallende rol tegen Zwolle.

Sam Huurman had 23 punten. De powerfoward heeft in de laatste drie gewonnen duels gemiddeld 19,7 punten, ruim boven zijn seizoensgemiddelde van 10,0.

Sam Huurman begon zijn carrière in Nederland bij BV Hoofddorp. Via Harlemlakers ging hij in 2017 naar de jeugdopleiding van Oostende. Vorig seizoen speelde hij voor het Belgische Limburg United. Hij zit al jaren bij de Nederlandse jeugdselecties.

Nu kies ik hem voor het eerst tot haai van de week.

Sam Huurman (Foto: Patrick Visschraper)

Winnen als je moet winnen, een karaktertrek van de uitblinker van deze week

Een week met voldoende wedstrijden zonder publiek door de coronamaatregelen. Iets wat nog wel even zo zal blijven. Wat mij opviel deze week:

5. Roger Moute A Bidias

De Kameroener in dienst van Apollo had zijn dag tegen Den Haag Royals (70-103). Moute A Bidias was bijna letterlijk het verschil met 31 punten (tegen 66%) en 11 rebounds in 32 minuten.

4. Double overtime

Vorige week constateerde ik nog de voorspelbaarheid als ‘groot’ en ‘klein’ tegen elkaar spelen. In het treffen tussen Suns en BAL was er zeker geen sprake van voorspelbaarheid. Twee verlengingen (72-72 en 87-87) en een miniem verschil bij de eindstand (98-97) is wat basketbal zo leuk maakt. Dat er ook veel misging schaar ik voor het gemak even onder de noemer: onvoorspelbaarheid.

Sam Huurman startte en had in 38 minuten 21p, 6r.

Overigens is Weert, zeker vergeleken met vorig seizoen, aan het kwakkelen geslagen. Ziekte en blessures volgen elkaar op. Nu Roel van Overbeek de ziekte van Pfeiffer heeft, heeft BAL een enorm probleem en kan het alleen maar hopen dat hij snel herstelt anders is het snel klaar in Limburg dit seizoen.

3. Donar

Aan het begin van het seizoen schreef ik al dat Matthew Otten de tijd moet krijgen. Intussen is er veel veranderd in Groningen en begint het te schuren. Uitgeschakeld in Europa, een ruime achterstand op de top 2 op de ranglijst en al relatief veel nieuwe spelers.

De selectie herbergt veel spelers die de bal in hun handen willen hebben. Dat werkt niet, zou Donar geleerd moeten hebben van de afgelopen jaren.

De wedstrijd, nou ja (63-92) tegen ZZ Leiden was niet om aan te zien zo eenzijdig, kende voor mij een typerende opmerkelijkheid. De nieuwe pointguard Gavin was de topscorer met 15 punten en had slechts 3 assists. Dit lijkt de verkeerde man op de verkeerde plek. De ploeg heeft olie nodig geen scorers. Laat gewoon Leon Williams 35 minuten spelen die in ieder geval zorgt voor olie in de machine.

2. ZZ Leiden guards

Dat Midgaart voor de meeste Nederlandse ploegen een probleem is, is bekend. In het streven naar een repeat van het kampioenschap is er meer nodig. Worthy de Jong is een van de, zoniet de beste speler op de Nederlandse velden, getuige ook weer zijn midweekse Europese prestatie; 32p, 8r, 8a en efficiency van maar liefst 42.

Ververs is een zekerheidje, maar als Maarten Bouwknecht kan blijven spelen zoals tegen Donar dan wordt Leiden een moeilijk te kloppen ploeg; 26 punten tegen 100%.

1. Feyenoord

De belangrijkste wedstrijd van het seizoen winnen, dat telt. Feyenoord gaat geen kampioen worden en Aris ook niet. Maar een plek bij de beste 5 en dus deelname aan de BNXT Gold-groep is een mooie prestatie en dat stond op het spel vrijdagavond. Belangrijk ook voor het aanzien van de club en om de basketbalsport te verkopen aan de achterban, wat ze beide hard nodig hebben.

De winst van Feyenoord bij Aris (76-81) was voor de Rotterdammers een must en hoewel die overwinning nog geen garantie biedt op de vijfde plek, moet het wel heel raar lopen wil dit niet het geval zijn.

Het is opmerkelijk dat beide teams hetzelfde schoten vanaf het veld; 27/64. Het verschil werd gemaakt vanaf de vrije worplijn. Aris had 11/16, Feyenoord 17/20. Die zes extra rake schoten, verklaren het verschil.

Rhodes had een double-double met 18p (met 9/9 FT), 10r. De grootste uitblinker was Cairon Jones met 26p (met 9/9 FT), 7r in 40 minuten op alle fronten een verdubbeling van zijn gemiddelde.

Maar omdat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord als team deed wat het moest doen, is die ploeg als geheel mijn haai van de week.

Foto: Luka de Kruijf

Nu al cruciale wedstrijd tussen Aris en Feyenoord

Feyenoorder Rhodes eerder dit seizoen tegen Aris

Volkomen onder de radar wordt er vanavond in het Kalverdijkje een cruciale wedstrijd gespeeld. Aris ontvangt Feyenoord. Klinkt op zich niet bijzonder, maar de winnaar van dit duel gaat zich waarschijnlijk plaatsen voor de Gold-groep van de gezamenlijke BNXT-league. In beide gevallen kan dat van levensbelang zijn.

De twee ‘kleintjes’ hebben de affiches tegen de Belgische en Nederlandse topteams hard nodig voor het geld en misschien wel het bestaansrecht, maar zeker ook om de sport te verkopen naar de achterban. Want laten we wel zijn: de aandacht straks in februari voor spelen op het ‘hoogste’ niveau, met de beste vijf Nederlandse en Belgische teams, zal veel groter zijn dan spelen in de Silver-groep, waar de rest speelt.

Overigens denk ik, en hoor ik, dat de kans steeds groter wordt dat Gold-groepwedstrijden niet op de afgesproken datum in februari zullen gaan beginnen. De meeste Belgische teams, die van hun overheid geen vergoeding krijgen voor misgelopen inkomsten door de coronapandemie, zijn niet happig om te spelen zonder publiek.

Ik verwacht daarom dat het gezamenlijke deel zo lang mogelijk uitgesteld zal gaan worden. En dan ga ik ervan uit dat de coronapandemie niet nog grotere gevolgen gaat hebben dan nu al het geval is (omikron met extra maatregelen van de overheid en coronagevallen in selecties, zoals in de NBA en in de Premier League, liggen op de loer). Anders kan het weleens dringen worden qua tijd en mocht de coronapandemie lang aanhouden dan hangen zware keuzes in de lucht voor wat betreft de BNXT-league.

De wedstrijd

Kort door de bocht winnen Aris (7-5) en Feyenoord (7-6) dit seizoen tot nu toe van de ploegen die onder hen staan op de ranglijst. Het verschil met de top, Heroes, ZZ Leiden, Donar en Landstede, is echter groot. Met één aantekening dat Aris het eerste competitieduel thuis won van Donar (81-80).

Deze plus betekent eigenlijk dat Feyenoord vanavond moet winnen van Aris. De Rotterdammers wonnen het eerste treffen (69-66) en door ook het tweede te winnen zou de ploeg de tiebreaker hebben.

De statistische verschillen tussen deze twee teams zijn dit seizoen klein. Aris is aanvallend ietsje beter, Feyenoord verdedigend.

GemiddeldArisFeyenoord
Punten voor79.677.5
Punten tegen78.275.5
Rebounds34.333.7
Assists17.417.6
Balverlies14.812.5

Wat het verschil zou kunnen maken zijn de coaches. Toon van Helfteren, de coach van Feyenoord, is gepokt en gemazeld en heeft dit soort situaties vaker meegemaakt dan alle andere teams bij elkaar. Aan de andere kant is rookie-coach Vincent van Sliedrecht dit seizoen heel knap en verfrissend bezig. Voor hem is dit een soort van examen.

Natuurlijk is het vroeg en moeten zowel Aris als Feyenoord na vanavond nog een aantal wedstrijden spelen (tot ze er 20 achter de rug hebben) voordat de beslissing valt, maar de winnaar zorgt wel voor een ‘vorentscheidung’.

Voor de uitblinkers deze week in het Nederlandse basketbal liep het op rolletjes

Wat mij deze week opviel in het Nederlandse basketbal.

5.Trouble in paradise deel 2

Terwijl de Nederlandse Eredivisie inmiddels doorspeelt tijdens de coronapandemie is men in BNXT-partnerland België ook tot de conclusie gekomen dat het zo niet verder kan. Simpelweg als de helft (in Nederland) wel speelt en de andere helft (In België) niet, dan kun je moeilijk in februari gezamenlijk verder.

Doorschuiven totdat er publiek bij mag zijn, was bij onze zuiderburen het devies. Tsja de vraag blijft of dat begin volgend jaar wel gaat gebeuren en hoe moeten al die wedstrijden dan ingehaald gaan worden zodat het gezamenlijke deel in februari kan beginnen?

Lekker handig trouwens ook voor Oostende en Antwerpen die nog Europa Cup spelen, maar wedstrijdritme zouden gaan missen.

Daadkrachtig en een gebroederlijk is door de BNXT-leiding inmiddels de All-Stargame van 5 februari gecanceld. In België wordt op 17 december mondjesmaat de competitie hervat. Toch mis ik de daadkracht als het om de competitie gaat. Is het zo moeilijk om voor de hele BNXT-league één en hetzelfde standpunt in te nemen? Blijkbaar wel.

4. Beker

Hou op met die onzin dat amateurclubs tegen Eredivisieploegen mogen spelen. Voor niemand goed. Gewoon mee ophouden. Ieder jaar levert het grote uitslagen op. En de incidentele verrassingen in de afgelopen 25 jaar blijven op één hand te tellen.

Zoals ieder jaar blijf ik pleiten voor een bekerweek voor de Eredivisieteams.

3. Grote verschillen

Midweeks vorige week troffen ‘groot’ en ’klein’ elkaar in de competitie.

Yoast had op bezoek bij Heroes moeten winnen, maar verzuimde de gemakzucht af te straffen (90-85).

De andere drie duels hadden een gemiddeld verschil van: 33 punten.

Dat terwijl spanning zo belangrijk is en voorspelbaarheid funest. Ik had de hoop dat de kleintjes zo langzamerhand progressie geboekt zouden hebben. Maar ik zit mis, vooralsnog in ieder geval, die vooruitgang en vrees voor de Nederlandse kleintjes als zij straks (als het zover komt) tegen de Belgische kleintjes moeten gaan spelen.

2. ZZ Leiden

Het is redelijk onderbelicht gebleven, maar de winst van Leiden bij Bayreuth (84-89) was echt een daverende stunt. Totaal onverwacht en bijzonder knap tegen een play-offploeg uit de Bundesliga.

Dunn droeg de ploeg met 27 punten, maar de 9 assists van De Jong en 8 assists van Ververs waren ook heel belangrijk.

1. Rolstoelbasketballers

Zowel de vrouwen als de mannen Europees kampioen. Knap. De mannen voor de tweede keer sinds 1977, de vrouwen voor de derde keer op rij. Helaas werden de finales niet gespeeld omdat Groot-Brittannië in beide gevallen getroffen werd door corona.

Toch doet het voor mij niets af aan de titel want als ze niet in de finales hadden gestaan was dit niet gebeurd.

Tegelijk is het een les voor de BNXT-league want corona kan ook daar heel goed de boel nog sportief in de war schoppen.

Als klap op de vuurpijl komt het EK voor de rolstoelbasketballers in 2023 naar Nederland. Ook dat is knap en ik ga ervan uit dat men het financieel ook rond krijgt. Al is het onderdeel van een groter geheel in de European Para Championship.

Een Nederlandse speelstad op het EK is iets waar de valide mannen en vrouwen (als zij zich ooit nog kwalificeren) voorlopig alleen van kunnen dromen.

Hierbij zijn de nationale rolstoelteams mijn haai van de week.

Terug van weggeweest deze Nederlandse uitblinker in de BNXT-league

Zonder publiek is de Eredivisie basketbal, na een korte pauze, weer begonnen.

Eerst maar eens de echte stand, want er is geen touw meer aan vast te knopen:

GespeeldWinstVerliesWinst %
1Heroes11110100.0%
2ZZ Leiden108280.0%
3Aris117463.6%
4Donar85362.5%
5Landstede106460.0%
6Feyenoord116554.5%
7Apollo125741.7%
8BAL114736.4%
9Yoast93633.3%
10Suns1221016.7%
11The Hague111109.1%

Dit viel mij op bij de rentree op de velden:

5. Trouble in paradise

Corona gooide vorig seizoen al flink roet in het eten. Inmiddels wordt er in Nederland weer gespeeld door de heren profs. Helaas natuurlijk in lege hallen, maar goed er wordt gespeeld.

In België ligt de competitie stil en heeft het er alle schijn van dat een ruime meerderheid van de clubs niet wil gaan spelen zonder publiek. Dat terwijl over twee maanden (inclusief kerstperiode) het gezamenlijke deel van de BNXT-league moet beginnen.

Hier lijkt een BNXT-clash aan te komen die natuurlijk, zoals altijd, over geld gaat. De Belgische clubs hebben meer recettes en lopen dus meer geld mis. Nou worden clubs uit Nederland gecompenseerd door de overheid. In België ligt dat (vooralsnog) anders.

4. Niek van de Plas

In een oefenwedstrijd tegen BAL scoorde de 18-jarige guard/forward 25 punten. In de gewonnen topper tegen Leiden (73-80) debuteerde Niek van der Plas in de basis en speelde hij 14 minuten.

Het klinkt mooi.

Maandagochtend ontving ik een persbericht uit Zwolle met de mededeling dat de IJslandse forward Thorir Thorbjarnarson is gehaald.

Daarom verander ik mijn voorgaande conclusie in:

Het klonk mooi.

Zoals op zoveel andere plekken wordt dus ook in Zwolle een talent ingeruild voor een buitenlander in de ratrace om het kampioenschap. Schijnbaar gaar het financieel ook weer beter met de ploeg die afgelopen zomer nog een crowdfunding in gang zette.

3. Thomas van der Mars

Niet geselecteerd voor Oranje. Gaf in de zeer makkelijke winst van Heroes op Apollo (90-63) een signaal af met 14 punten, 15 rebounds en 5 assists. Gaat hij dit structureel, ook tegen de Belgen straks (mits, zie punt 5) dan zal hij zijn plek in Oranje snel terugverdienen.

2. Speelschema Donar

Natuurlijk snap ik dat corona invloed heeft op het speelschema. Het schema van Donar is ronduit bizar.

De Groningers spelen nu maar liefst 7 keer op rij thuis.

Om het Nederlandse deel van de BNXT-league af te sluiten met 5 uitwedstrijden op rij.

1. Mike Schilder

De 27-jarige guard speelde dit seizoen door een knieblessure en een meniscusoperatie nog geen wedstrijd. Op bezoek in Leiden had Herman van den Belt hem hard nodig omdat Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof geblesseerd zijn.

Niet alleen won Landstede verrassend in Leiden (al weten we van vorig seizoen dat thuisvoordeel zonder publiek een heel eind wegvalt), het optreden van Schilder was zeer verrassend. Terug van weggeweest speelde hij uit het niets: 32 minuten met 11 punten, 4 rebounds en 6 assists.

Nog opvallender was zijn plus/minus. Met zijn +18 was Landstede met Schilder op het veld 18 punten sterker dan Leiden. Dan kun je terecht stellen dat zijn aanwezigheid van invloed was. En dus is Mike Schilder mijn haai van de week.

De Stentor sprak met Schilder:

,,Mijn fysio appte na de wedstrijd al: ‘lekker rustig opgebouwd, Mike.’ Dat is niet helemaal gelukt, dus. Maar de knie voelde goed. In het vierde kwart vroeg de coach nog hoe het ging en zei dat ik een vrije zondag in het vooruitzicht had. Ik stond nog overeind op het laatst, dus blijkbaar kon het nèt.”

En hoe was dat zondagochtend?

,,Ik heb betere ochtenden gekend, haha! Toen ik mijn bed uitstapte voelde ik me een oude man, hoor. De knie heeft het gehouden, is hooguit een beetje stijf. Wel voelde ik iedere spier in mijn lichaam. Ouderwetse spierpijn. Maar zulke pijn omarm ik. Is ergens zelfs wel lekker. Na zo’n periode van revalideren is het een teken dat ik weer terug ben. De frustratie van het machteloos toekijken, niets kunnen betekenen voor de ploeg, is afgesloten. En ik denk dat de overwinning de pijn iets verzacht…”

5 zaken die mij opvielen aan deze interlandperiode van Oranje basketballers

1. Het duurde anderhalve wedstrijd, maar toen was Oranje weer Oranje. De tweede helft tegen Italië was old-school Nederland. Hard verdedigen en de tegenstander zodanig frustreren dat die fouten gaat maken zodat er een kans gecreëerd wordt om te winnen (van topteams). Nooit zullen we weten hoe het was gelopen als Oranje afgelopen zomer niet alleen getraind had, maar ook wedstrijden had gespeeld (tegen sterke tegenstanders), maar ik denk dat het een nederlaag had gescheeld.

2. Shane Hammink liet tegen IJsland al zien tot wat hij in staat is, tegen Italië was hij echt sterk. Niet alleen vanwege zijn 19 punten, hij was de olie in de Oranje-machine. Zijn Europe-cupseizoen bij Heroes was niet om over naar huis te schrijven, mede ook door blessures. Deze Hammink, die zich aan de afspraken houdt en niet nodeloos gaat driven, is goud waard.

3. Oranje houdt veel spelers die op dit niveau niet kunnen scoren. Keye van der Vuurst gaf het zelf al aan als verbeterpunt, maar inside is het ook uitermate beperkt. Roeland Schaftenaar was de uitzondering tegen Italië, al is van hem bekend dat hij kan scoren en ook een driepunter in huis heeft. De discussie over Nzekwesi zal niet minder worden, maar wat zou het schelen als hij een -betrouwbare- driepunter in huis had.

4. Hoewel het niet de juiste keus was, snap ik de laatste score van Worthy de Jong wel. Na een Italiaanse misser aan het eind van de klok wilde De Jong zo snel mogelijk scoren. Dat hij daarbij een volledig vrije Hammink over het hoofd zag die klaarstond voor een driepunter, is ook jammer, maar nog steeds begrijpelijk in het licht van snel willen scoren. Dat lukte met een lay-up. 74-73 en nog 5 seconden te spelen. Meestal gaat dan het foutenspel met vrije worpen van start. Alleen had Oranje pas 2 teamfouten, zo goed en clean werd er verdedigd. In 5 seconden moesten dus 3 persoonlijke fouten worden gemaakt om weer in balbezit te komen. Dat werd hem niet omdat uiteindelijk de Italiaan Vitali één vrije worp raak gooide en de tweede bewust miste met nog een halve seconde op de klok.

Wat ik niet slim vond was de aanval bij 67-69 en nog 2.32 te spelen. De Italianen lagen in de hoek klaar voor de knock-out en Oranje had het initiatief in handen. Vervolgens komt er een aanval waarbij Van der Vuurst de bal inside speelt op Schaftenaar. Die kan zijn hoekschotje loslaten, maar doet dat niet. Dan komt er een pass naar buiten waar Franke een driepunter had kunnen schieten, maar kiest om door te passen op De Jong. Die met nog 2.22 te gaan een verre driepunter loslaat terwijl er nog 10 seconden op de schotklok stonden. Wat volgde was een 7-0 run van de Italianen in één minuut.

Het is zo jammer omdat De Jong vrijwel ongrijpbaar was in de 1 tegen 1, wat eens te meer bleek in het 71e punt dat hij scoorde. Maar het is niet alleen De Jong, die ook heel veel goed doet en heel belangrijk is. Bij 74-71 leed Kloof, ook een cruciale speler in Oranje, snel in de klok balverlies bij een moeilijke pass op Franke. Bottom line is dat de ervaring van spelen op dit niveau, waar kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben, minimaal is bij Oranje. Het gemis aan ervaren bepalende spelers in grote competities is een feit en een (best) groot verschil met IJsland waar Hermansson speelt bij Valencia net als bijvoorbeeld de Belg Van Rossum die voor België belangrijk is. Al is dit is essentie een kwaliteitsverhaal.

5. De keuzes van bondscoach Buscaglia zijn niet altijd even goed te volgen. Natuurlijk moet hij roeien met de riemen die hij heeft en zorgde hij voor de verdedigende ommekeer in de rust op bezoek in Italië. Zijn keuze voor smallball (1 lange man en 4 guards) in beide kwalificatiewedstrijden waardoor Oranje weer grip op de zaak kreeg, waren sterk. Realiteit is dat beide duels verloren werden en dan komen er vragen. Zoals:

 • Waarom stond Hammink niet op het veld in de cruciale minuten? Zijn belang voor Oranje was duidelijk, maar Hammink zat op de bank in de 7-0 run van de Italianen. Dat overkwam hem ook al tegen IJsland.
 • Waarom zat Roeland Schaftenaar tegen IJsland niet bij de wedstrijdselectie? Dat is, zeker gezien het duel tegen Italië, een misser.
 • Nou zijn de beperkingen van Nederland bekend, maar met Kok, Van Zegeren, Haarms, Schaftenaar, Nzekwesi en Kherrazi werden 6 spelers opgeroepen die in principe bij hun club op de 5 spelen. In dit licht mis ik toch ook Luuk van Bree die aan een best goed seizoen bezig is, op de 4 speelt en een driepunter in huis heeft.
 • De samenstelling van de 24-koppige selectie met collegespelers, zonder talenten als Helfrich en misschien Hollanders, begrijp ik nog steeds niet.

De twee nipte nederlagen zijn vervelend, maar uiteindelijk is er niets definitiefs gebeurd. Het bereiken van de volgende ronde van de WK-kwalificatie heeft Oranje nog steeds in eigen hand, zolang IJsland in februari niet verrast in de beide duels tegen Italië als Nederland uit en thuis speelt tegen het sterke Rusland.

De lessen van deze ronde kunnen meegenomen worden, zeker ook naar het EK volgend jaar waar Nederland zich onder Buscaglia voor heeft geplaatst.