Antetokounmpo komt naar Nederland en nog 5 zaken die je moet weten als Oranje een stap wil zetten richting het EK basketbal

De naam van Antetokounmpo staat er niets voor niets. Natuurlijk weet ik ook wel dat het om de jongere broer van Giannis gaat, en dat het gaat om de derde van vier broers. Een slimmigheidje van mijn kant om de aandacht te vestigen op het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal.

Want de Oranjemannen gaan weer serieus in actie komen en op een -ruime- hand vol basketballiefhebbers na ontgaat het veel Nederlanders. Beetje het probleem van deze sport, die in mijn ogen veel kansen laat liggen.

In mijn hart zou ik liever de aanwezigheid van Yannick Kraag benadrukken, de 21-jarige forward van Badalona zou weleens gedraft kunnen gaan worden. Scouts van de Portland Trailblazers volgen hem deze week in Europa op de voet, ook op de training in Den Haag, en zij zijn niet de enige NBA-scouts die maandag de wedstrijd tegen Griekenland bezoeken.

Ik heb dinsdag een hele training van Oranje van dichtbij meegemaakt (bedankt nog daarvoor) en heb een goede indruk gekregen van het team met een positieve ‘vibe’. Mooi ook om Kraag te zien met zijn enorme wingspan, fysieke groei en ogenschijnlijk verbeterde driepunter.

Niet dat ik nu denk dat Oranje de twee EK-kwalificatieduels tegen Groot Brittannië en Griekenland ‘even’ gaat winnen. Zo liggen de verhoudingen niet. First things first en vrijdag in Newcastle is het 50/50 denk ik.

Vijf vragen en antwoorden met het oog op de EK-kwalificatie.

1. Hoe kan Oranje zich kwalificeren?
De beste drie landen in de groep gaan naar het EK. In de groep van Nederland gaat het in principe tussen Oranje en Groot-Brittannië om het derde ticket achter Griekenland en Tsjechië. Dat maak het belang van de eerste wedstrijd in Newcastle (vrijdag 20.30u Nederlandse tijd) groot.

Zeker omdat in de volgende twee kwalificatiefases in november en februari 2025 hoogstwaarschijnlijk de Nederlanders beschikbaar zijn die nu nog op college in Amerika spelen.

De vier organiserende landen Cyprus, Finland, Polen en Letland zijn al gekwalificeerd voor het EK van 2025.

2. Is dit het sterkste Oranje?

Ik maak me geen enkele illusie, maar wat ik leuk vind is dat ik dinsdag Roeland Schaftenaar zag op de training van Oranje. Twee weken geleden schreef ik dat hij met zijn ervaring nuttig kan zijn voor Oranje en dat hij in vorm is. Bondscoach Shivek heeft Schaftenaar aan zijn voorlopige selectie toegevoegd.

Afgelopen zomer speelde Oranje onder Shivek op het pré Olympisch kwalificatietoernooi. Vergeleken met die selectie zijn er nu niet bij:

 • Jesse Edwards
 • Tristan Enaruna
 • David N’Guessan
 • Rienk Mast
 • Tim Hoeve

Alleen Hoeve die bij Landstede speelt is, zit niet Amerika. Hij is zijn plek min of meer kwijtgeraakt aan de teruggekeerde Leon Williams. Verder is het een  logische selectie. Quinten Post die aan zijn laatste jaar bij Boston bezig is, wordt ook een groot kandidaat voor Oranje.

Vergeleken met de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van een jaar geleden onder leiding van Radenko Varagic zijn er nog wat ‘Europeanen’ niet bij:

 • Maarten Bouwknecht
 • Sander Hollanders
 • Coen Stolk
 • Nathan Kuta

Hoe de selectie van 12 man voor Newcastle eruit gaat zien, weet ik niet. Wel verwacht ik een ‘starting five’ die best indruk maakt met vier spelers uit de hoogste Spaanse divisie (na de NBA de sterkste ter wereld) en eentje die met zijn Franse (subtop) club in de Champions League speelt.

 • PG: Keye van der Vuurt de Vries (Palencia)
 • SG: Yannick Franke (Palencia)
 • SF: Yannick Kraag (Badalona)
 • PF: Emmanuel Nzekwesi (Cholet)
 • C: Matt Haarms (Palencia)

3. Hoe zit het met de resultaten de laatste jaren?
Na de periode Toon van Helfteren zijn de resultaten van Oranje bedroevend geweest.

 • Onder de Italiaan Maurizio Buscaglia (nu coach van Pesaro, de nummer 15 van 16 in de Italiaanse Lega A) werden drie duels gewonnen en 22 verloren
 • Zijn tijdelijke opvolger Radenko Varagic verloor vier WK-kwalificatieduels
 • Arik Shiviek, de huidige bondscoach, werd ongeveer een jaar geleden aangesteld, zijn reeks staat nu op twee keer winst en drie nederlagen
 • Van Helfteren won er 15 en verloor er 17

4. Waar kan ik Oranje zien?
Ik vermoed dat er niet veel mensen zijn die vrijdag naar Newcastle gaan. In ieder geval zijn beide wedstrijden te zien via het betaalde platform van de FIBA (met Engelstalig commentaar). Ook heb ik begrepen dat Ziggo de duels uitzend, maar op welk (weggestopt) kanaal weet ik niet.

Maandag speelt Oranje tegen Griekenland op een uitverkochte sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

Er is één groot voordeel voor Oranje aan het spelen in Den Haag namelijk dat het op steenworp afstand ligt van Leiden waar de meest fanatieke basketbalsupporters van Nederland wonen.

Hopelijk komen ze in grote getale want dan zou Nederland maandagavond enigszins thuisvoordeel hebben, zoals een paar jaar geleden in de Vijf Meihal.

De thuiswedstrijd tegen de Grieken was rap uitverkocht. Mooi, maar ik houd er door ervaringen in het verleden rekening mee dat er veel meer Grieken dan Nederlanders in de zaal zitten.

Los hiervan was ik best verbaasd dat er in Den Haag gespeeld gaat worden. Er zit bijvoorbeeld geen Eredivisieclub. Nou is dat niet noodzakelijk, maar voor een boel praktische zaken is dat wel handig.

En Nederland heeft nooit in het Zuiderpark gespeeld. Op een paar BNXT-spelers na kent niemand de hal en de ringen. Waar blijft dan je thuisvoordeel vraag ik me af?

Het topsportcentrum in Almere was bekend terrein. Martiniplaza, mits vol en dat is het helaas nooit geweest bij Oranje, blijft indrukwekkend. De Maaspoort, ook mits vol, kan intimiderend zijn.

Navraag op het bondsbureau over de reden voor het Zuiderpark als speelplaats voor Oranje leverde de volgende antwoorden op:

 • We moeten aan een capaciteit voldoen van minimaal 3000 zitplaatsen
 • We hebben een goede samenwerking met de gemeente Den Haag, ontstaan vanuit 3×3 die we nu voortzetten met 5-5
 • Er zijn veel basketbalactiviteiten in en rondom Den Haag, dus een goede basis

5. Hoe goed zijn de tegenstanders?
De kersverse Europese powerranking van de FIBA zegt veel over de verhoudingen in groep F.

COUNTRY    
Power ranking Wereld ranglijst
Greece
4 14
Czechia 9 19
Netherlands 26 52
Great Britain 27 53

Groot-Brittannië is in mijn ogen van hetzelfde niveau als Nederland. ‘Teamchemistry’ en de vorm van de dag zijn belangrijk want met een voorbereiding van vier dagen kun je niet veel, wel speelde de kern van dit Oranje afgelopen zomer al met elkaar op het Olympisch kwalificatietoernooi. In dit soort korte windows kan een ervaren coach, zoals de 67-jarige Shivek, met slimme assistenten (zoals Koen van Gerwen) het verschil maken.

Toeval wil dat Oranje twee tegenstanders treft met nieuwe coaches, waardoor het lastig is om te bepalen hoe die tegenstanders gaan spelen. Voor de tweede wedstrijd is het iets anders omdat Griekenland vrijdag tegen Tsjechië speelt, maar Groot Brittannië is een redelijk vraagteken. Al is de speelstijl van de coach bekend net als de kwaliteiten van de individuele spelers.

Bij de Engelsen is 39-jarige Marc Steutel de nieuwe hoofdcoach. Sinds 2020 viel hij weleens in voor Nate Reinking die in de NBA als assistent werkt bij de Cavaliers. Steutel won als invaller onder andere van Duitsland, Frankrijk en Griekenland. De wedstrijd tegen Nederland is voor hem de eerste als zelfstandig hoofdcoach van Groot Brittannië. Hij is in clubverband coach van Newcastle, inderdaad de speelstad van de interland. 

Deze selectie komt uit een lijst van 24 spelers. In feite heeft Sleutel hetzelfde gedaan als Shivek en dat is alle spelers opgeroepen in buitenlandse dienst, zelfs uit Japan. Aangevuld met een aantal uit de Engelse competitie. Waarbij Londen Lions hofleverancier is, die club speelt Euro Cup na de Euroleague het tweede niveau van Europa al is het verschil met de Champions League minimaal.

 • Amin Adamu, guard, Olomoucko
 • Dan Akin, forward, Straatsburg
 • Jubrile Belo, forward, Stade Rochelais Basket
 • Myles Hesson, forward, Toyama Grouses
 • Noah Horchler, forward, Lavrio
 • Sacha Killeya-Jones, forward, Bilbao Basket
 • Jacob Round, guard, Zamora
 • Akwasi Yeboah, forward, Galatasaray

Ellis van Trentino en Wheatle van Pistoia uit de Italiaanse Lega A zijn er niet bij.

Dwayne Lautier-Ogunleye, die twee jaar geleden voor Heroes Den Bosch speelde en toen wel opgeroepen werd, staat niet op de lijst.

Groot-Brittannië speelt de laatste jaren in een zeer hoog tempo en Newcastle ook (al doet de hele Engelse competitie dat). Zo heeft Newcastle gemiddeld per wedstrijd 80 keer balbezit. In Nederland is LWD Basket koploper met gemiddeld 75 keer balbezit en hebben Heroes en ZZ Leiden gemiddeld 71 keer per wedstrijd balbezit.

Sleutel voor Oranje is controle over de wedstrijd, met een cruciale rol voor Keye van der Vuurst de Vries, en vooral niet gaan meerennen. Daarnaast lijkt Oranje inside wat meer mogelijkheden te hebben en zou een sterke Haarms een x-factor kunnen zijn.

Maandagavond 26 februari om half acht is Griekenland de tegenstander van Oranje. Oranje heeft tegen dit topland weinig te verliezen en het mooie is dat er in de sport vreemde dingen kunnen gebeuren.  

De Grieken hebben een nieuwe bondscoach die vrijdag tegen Tsjechië debuteert: Vassilis Spanoulis. Als speler van Panathinaikos, Olympiacos en even Houston Rockets, was hij een god in Griekenland. Als coach werkt hij nu twee jaar bij Peristeri.

Zijn 16-koppige selectie is er een om u tegen te zeggen, van Euroleague-niveau zeg maar.

Duidelijk is dat niemand nee durft te zeggen tegen Spanoulis, ook niet de Euroleague spelers die de afgelopen jaren nogal eens niet beschikbaar waren. Dat Griekenland, met dan ook Giannis Antetokounmpo, nog aan het Olympisch kwalificatietoernooi mee gaat doen, zal ook een reden zijn dat iedereen er nu bij is.

 • Panathinaikos 5, met onder andere Kostas Antetokounmpo (jongere broer van Giannis en Thanases van de Bucks)
 • Olympiacos 4, met de debuterende van oorsprong Canadese Naz Mitrou Lang
 • Verder zijn er nog spelers van AEK, Fenerbahce, Baskonia en Sassari

Nederland speelde na de wedergeboorte in 2013 nog niet tegen Groot-Brittannië en op het EK van 2015 wel tegen Griekenland, 65-68. Tsjechië was op het EK van 2022 tegenstander, het werd toen 88-80 voor de Tsjechen.

In de (grijze) historie speelde Oranje:

 • 16 keer tegen Groot-Brittannië en won 9 keer
 • 23 keer tegen Griekenland en won 5 keer

Met dank voor deze cijfertjes aan de oude site van Jacob Bergsma.

Bondscoach Arik Shivek (Foto: FIBA Europe)

Deze haai is een legende

Voordat het seizoen begon schreef ik dat de competitie in Nederland erg voorspelbaar was. Nou dat is 18 speelronden ook wel geweest, maar op de laatste speeldag van de domestic league werd ik verrast. Alle vier de wedstrijden eindigden met een verrassend resultaat. Mooi en goed. Houd dit vast tegen de Belgen!

Wat mij deze week opviel:

5. Jeugdjournaal
Als zelfs het jeugdjournaal aandacht besteed aan basketbal dan moet er wel echt wat aan de hand zijn. Basketbal is zó populair dat er wachtlijsten zijn:

4. Gesprek
Een supportersclub als deze is goud waard. Dat is mijn mening. De Blauwe Brigade wilde met voorzitter Marcel Verburg van Zorg en Zekerheid Leiden praten over de problemen in de nieuwe hal. Begrijpelijk. Al is iedereen met handen en voeten gebonden.

Het feit dat een groep supporters zich zo verbonden voelt, is vrij uniek in Nederland. Dit gegeven is op zich niet nieuw, want in de oude Vijf Meihal waren de Leidse supporters al een zesde man, maar het moet vooral niet als gewoon gezien worden. Want de meeste clubs hebben vooral publiek en dat is wat anders dan supporters.

3. Omhoog
Het loopt lekker bij BAL. Vorige week werd deelname aan de Gold League al veiliggesteld. De thuiswinst op Landstede is een bevestiging van de goede vorm, 71-69.

En geluk speelt ook een rol, maar meestal als het goed loopt valt geluk jouw kant op. Milhan Charles, dit seizoen gehuurd van Antibes, scoorde dit duel pas twee vrije worpen voordat hij 28 seconden voor het einde feilloos de winnende driepunter uit de hoek raakschoot.

Daarna was het de Limburgse verdediging die haar werk deed met een hele slimme fout van Botuli vier seconden voor tijd. Pas de 4e teamfout en dus geen vrije worpen voor Landstede. BAL kon de verdediging neerzetten en wat restte was een redelijk noodschot van Pagenkopf. Een redelijk dure nederlaag voor Zwolle omdat het op gelijke hoogte had kunnen komen met ZZ Leiden in de strijd om plek 2.

De winst op de nummer 3 is niet alleen een opsteker voor BAL. Omdat het aangeslagen Donar in eigen huis verloor van Feyenoord, dat deze week notabene (of vreemd genoeg) de Amerikaan Beckton naar huis zag gaan, staan BAL en Donar nu beide op 8x winst en 8x verlies.

Bij een gelijke stand om de 4e en 5e plaats heeft Donar op basis van het onderling doelsaldo straks thuisvoordeel in de kwartfinale van de play-offs. Mocht BAL in de Gold League een duel meer winnen dan de Groningers, is het thuisvoordeel voor de ploeg uit Weert.

2. Teken
Het duurde even voordat LWD Basket een serieus teken van leven gaf. Op de laatste speeldag werd als nummer laatst toch maar ‘even’ gewonnen van de titelverdediger uit Leiden, 101-82.

De Friezen hadden zes spelers in de dubbele cijfers. Guard Roddy Peters, nieuw gekomen per januari, had 16 punten en 15 assists met nog 4 rebounds, 2 steals en ook 3 keer balverlies in 31 minuten.

Toeval wil dat als de stand op de ranglijst na de strijd tegen de Belgen blijft zoals die nu is LWD en Leiden elkaar treffen in de kwartfinale van de play-offs. Maar goed dat duurt nog even en de zesde plek is voor de Friezen niet helemaal uit zicht.

Na het spelen van veel wedstrijden in de competitie, Europa en beker is die intensiteit nu voorbij voor Leiden. Die druk van wedstrijden spelen is eraf, ook geestelijk waardoor vermoeidheid eerder voelbaar is. Daarnaast is er weer ruimte om te trainen en dat samen verklaart de terugslag wel, al blijft het vreemd zo’n dikke nederlaag bij de hekkensluiter.

Omdat de punten nu gehalveerd gaan worden maakt het voor Leiden eigenlijk weinig uit of ze 2 of 3 punten achter Heroes eindigen, maar zoals gezegd Landstede hijgt in hun nek.

1. Legend

Als Rik Smits, die aanwezig was bij het NBA All Star Gala in Indianapolis, deze week op de voorkant staat van het magazine NBA Legends is dat voor mij een zeker reden om hem haai van de week te maken.

Francisco Elson won met de Spurs een titel, maar de naam van Smits maakt nog steeds veel los in de NBA. Ik heb het geluk gehad om Rik Smits, die zich tegenwoordig vooral bezighoudt met motorcrossen, meerdere keren te ontmoeten en heb daar hele goede herinneringen aan.

In het interview, dat in grote lijnen zijn (bekende) basketbalcarrière beschrijft, zegt Smits nog een aantal interessante dingen:

“I would’ve loved to play in today’s NBA! Back then, they didn’t want me shooting threes! There were very few big men shooting threes,” Smits said. “Toward the end of my career, Sam Perkins was a pretty good three-point shooter – he would step out and they would run some plays for him, but yeah. I mean, I never practiced threes, but I know I could’ve done it. I would’ve loved to!”

Shaquille O’Neal once described Smits as one of four players he hated playing against.

“Just like in Greek mythology, there’s always a guy that’s equal or greater than you, and they go by the name of Patrick Ewing, David Robinson, Hakeem Olajuwon and Rik Smits,” O’Neal told Sports Illustrated in 2017. “Rik destroyed me every time. Oh my God. Pick-and-pop, jump hook in the post, I couldn’t stop that kid. If it wasn’t for his foot problems, I probably [never would] have been able to stop him.”

This compliment from O’Neal meant a lot to Smits.

“I was pleasantly surprised, it was a heck of a compliment,” Smits said. “He’s one of the best centers to ever play the game, so I was stoked. That was pretty cool to hear from him.

Smits decided to retire following the 1999-00 season. While the internet would have you believe that nerve damage in his feet caused him to walk away, Smits dispelled this myth.

“No, that never [factored in]; the feet were fine,” Smits said. “When Larry Bird came in [as head coach] my last three years, he had a great physical therapist out of Boston, Dan Dyrek, and he took care of those feet. Those were never a problem again. Early on in my career, I had that, and then the rumor got started that [my feet] are why I retired, but that wasn’t true at all. I felt it was the right time. Bird was retiring and Isiah [Thomas] was coming in. There was gonna be some changes. It was just the right time. I considered coming back and gave it some thought, but I was ready to be home with my family and start enjoying life, so that’s what I did.

Rik Smits en Reggie Miller, amper veranderd, dit weekend in Indianapolis.

Vakmanschap is haaimanschap

Mijn vijf meest opvallende zaken van deze week:

5. Pijnlijk
Gegokt en verloren. De ambities in Rotterdam waren duidelijk. Feyenoord moest Elite Gold halen dit seizoen. De start onder leiding van een jonge hoofdcoach was hoopgevend, maar het werd minder en minder. De ‘finale’ tegen BAL werd een fiasco voor de Rotterdammers, 57-83.

Bijna een jaar geleden kostten dit soort prestaties Toon van Helfteren zijn baan. Feit is dat de grootste stad in het Nederlandse basketbal de boot weer mist. Nou is topbasketbal spelen in de schaduw van de voetbalclub om diverse redenen lastig, maar vooruitgang is er niet te zien bij de basketbalclub. En dat is jammer want zowel qua stad als qua accommodatie zou Feyenoord structureel bij de beste vijf van Nederland moeten spelen.

4. Sterk
In krap 28 minuten speeltijd pakte Noah Dickerson 19 punten (9/13) en 17 rebounds (7 aanvallende). Ruim boven zijn gemiddelde van 14p, 9r.

Toch had Landstede meer moeite dan gedacht met LWD Basket, 79-71.

Voor Dickerson was het al derde keer dit seizoen dat hij 17 rebounds in een wedstrijd pakte. 17 is überhaupt het hoogste aantal dit seizoen. De Amerikaan had er ook al een keer 16. Dat deed Kai Edwards ook twee keer.

3. Iberisch schiereiland
Goed nieuws voor de bondscoach met het oog op de aanstaande EK-kwalificatieduels. De Nederlandse enclave in Palencia won overtuigend van nummer vier Gran Canaria, 82-58. Pas de vierde winstpartij, maar er is een soort van aansluiting met de andere degradatiekandidaten.

 • Keye van der Vuurst de Vries lijkt echt aangehaakt bij het Spaanse niveau. Als starter speelde hij 26 minuten met 7p, 10a en +/- van plus 20.
 • Franke had in 15 minuten 10p, 5r.
 • Haarms in 15 minuten 10p, 2r.

Met Porto plaatste Charlon Kloof zich voor de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. In de beslissende wedstrijd speelde Kloof 21 minuten met 5p.

Dit seizoen is Kloof vanaf de bank best belangrijk voor Porto met gemiddeld 27 minuten en 9p, 4r, 4a.

2. En nu?
In twee reguliere BNXT-seizoenen binnen Nederland heeft Heroes één wedstrijd verloren. Die ene nederlaag was op 23 september 2023, de eerste speeldag van dit seizoen in Groningen. De return was enorm eenzijdig, 92-68.

Bij vlagen was het spel van Heroes goed en gemiddeld goed genoeg om Donar, dat door blessures vier spelers miste, geen schijn van kans te geven. Toch zag ik nog best redelijk wat zwakke momenten van de Bossche formatie, zeker verdedigend. Dat heeft ook te maken met de afwezigen aan Bossche zijde en de rentree van geblesseerden.

Boy van Vliet straalt zoveel zelfvertrouwen uit dat hij de beste guard op Nederlandse bodem is op dit moment. Dorsey-Walker liet een aantal keren met kwikzilvere acties zien hoe goed hij kan zijn. Met de voorzichtige rentree van Thomas van der Mars heeft Heroes weer inside-dreiging straks tegen de Belgen (vanaf maart) wat het leven van de schutters ook weer makkelijker maakt.

De hamvraag is hoe het nu verder gaat met Heroes dit seizoen? De afgelopen twee jaar waren de resultaten tegen de Belgen ondermaats. Moore gaat snel weer aansluiten, Helfrich was ziek en Ralf de Pagter gaat vast verlengen en dan is Heroes bizar diep voor Nederlandse begrippen. Ik ben benieuwd of de breedte het antwoord is op de kwalitatief iets betere Belgen en of die breedte straks het verschil kan maken in de play-offs?

Binnen Nederland lijkt de ploeg onaantastbaar, maar dat was een jaar geleden ook in deze fase van het seizoen dus dat zegt weinig zeker zolang ZZ Leiden meedoet. Al staat er nu wel een betrouwbare guard in de persoon van Boy van Vliet.

Nog even over Donar. Wat mij vooral opviel was het gebrek aan teamdiscipline. Zo kun je niet elke call van de scheidsrechter van commentaar voorzien en door dit gebrek viel de ploeg naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer uit elkaar. Na tien duels tegen de Belgen volgt in de kwartfinale om het landskampioenschap een best-of-three tegen hoogstwaarschijnlijk BAL en dat is zeker een gedisciplineerd spelend team.

1. Vakmanschap
LWD Basket en Feyenoord waren voordat het seizoen begon op papier de grootste kanshebbers voor plek vijf. Yoast en BAL waren outsiders. Nu heeft BAL zich overtuigend over de rug van Feyenoord maar toch ook met opvallend gemak ten opzichte van de anderen als vijfde geplaatst voor de Elite Gold. Met nog één speelronde voor de ploeg heeft BAL zeven overwinningen, eentje minder dan Donar, dat nog steeds een veel hogere begroting heeft.

Tegen Feyenoord had BAL vier spelers in de dubbele cijfers, Goss had 15 rebounds. Bovenal was BAL een team dat haar zaakjes verdedigend voor elkaar had, een groot verschil met de vooraf gedachte concurrenten.

De credits zijn voor coach Radenko Varagic. De Nederlandse Serviër heeft van zijn jonge gezelschap een team gesmeed dat ook kan winnen, zeker tegen concurrenten. Voor aanvang van het seizoen zal niemand geld hebben gezet op BAL dat vijfde plek zou pakken. Deze prestatie maakt Radenko Varagic mijn haai van de week en ja hij mag het zeker delen met zijn team.

Foto: Tessa van Gameren

Vergelijken is moeilijk, maar het huidige BAL evenaart nog niet de statistieken van het team uit 2021 dat de beker won. Maar het is wel het op één na beste team onder leiding van Varagic. Afgaande op het saldo van aanvallende en verdedigende efficiency.

BAL Saldo Eff.
2023-2024 -1.8
2022-2023 -17.8
2021-2022 -9.7
2020-2021 7.1
2019-2020 -12.8
2018-2019 -23.7
2017-2018 -17.4
2016-2017 -14.7

Omdat het verschil met Donar zo klein is en omdat na het nationale gedeelte de punten gehalveerd worden, is het heel reëel dat er een mooie strijd gaat ontstaan tegen de Belgen tussen BAL en Groningen om thuisvoordeel in de kwartfinale van de play-offs. Het zou wat zijn.

Miraculeuze haai met ‘schot van het seizoen’

Komende vrijdag valt de eerste echte harde beslissing van dit seizoen als Feyenoord en BAL tegenover elkaar staan. De winnaar speelt Elite Gold, met alle bijbehorende aandacht, de verliezer gaat naar het tweede plan. Voor het zover is eerst mijn vijf meest opmerkelijke momenten van afgelopen week:

5. Hoeveel?
Mooi dat de hal in Den Haag nu al is uitverkocht voor de interland van Oranje tegen Griekenland op 26 februari.

Ben alleen benieuwd of het percentage Grieken op de tribunes boven of onder de 70% ligt. Het verleden leert dat basketbalfans met roots in dit soort grote mediterrane basketballanden in grote getale op hun land (en clubs) afkomen.

Nou heeft Oranje de afgelopen 10 jaar beter gepresteerd buiten Nederland dan hier, dus wat dat betreft.

4. Moddergooien
Tsja. Een andere betiteling dan moddergooien is niet nodig om de recente reacties over het faillissement van Donar een naam te geven.

Welke belangen dient iedereen in de berichtgeving? Maak een gratis account aan en je kunt de reconstructie helemaal lezen bij DVHN, al staat er niets echt nieuws en gaat het vooral één kant op.

Ik hoop maar dat alle clubs er van leren en verder professionaliseren om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Maar daar ga ik mijn hand niet voor in het vuur steken.

3. Terugkeer?
Dat gekke Zorg en Zekerheid Leiden toch. Gehavend wordt voor de tweede keer het Italiaanse Varese verslagen, 81-77. Door de winst houdt Leiden kans op het bereiken van de knock-outfase. Dan moet er woensdag wel gewonnen op bezoek in Chemnitz (thuis verloor Leiden 58-88). De Duitsers zijn al zeker van plek 1. Reëel is het niet, maar met Leiden en hun prestaties de afgelopen jaren, sluit ik niets uit.

Tegen de Italianen speelde Roeland Schaftenaar opvallend sterk. In 28 minuten 15 punten (7/13), 14 rebounds, 3 assists en een plus/minus van +19.

Het leverde Schaftenaar een selectie op in de verkiezing van beste prestaties.

Het zette mij ook aan het denken. Zou deze Schaftenaar niet bij Oranje horen? Als geen ander weet ik dat verjonging bij Oranje nodig is, maar met zijn vorm, kwaliteiten en vooral zijn ervaring, die concurrenten bij Feyenoord en Landstede niet hebben, kan Roeland heel nuttig zijn tegen Groot Brittannië, de belangrijkste tegenstander van Oranje in de strijd om een EK-ticket.

2. Tellen
Heroes gaat steeds een beetje beter spelen en dat zou (gedeeltelijk) de verdienste kunnen zijn van Boy van Vliet. Zo langzamerhand kan ik hem iedere week hoog in deze rubriek zetten.

Afgelopen zaterdag won Heroes zonder problemen bij LWD Basket dat vooraf wel kansen zag na twee winstpartijen, 84-109.

Volgens de statistieken van de Friezen had Van Vliet: 19p, 10a.

En toen was er zondag een bericht van de scout van Heroes, die het werk al 35 jaar goed doet. Een aantal punten bij Den Bosch klopte niet, zo maakte De Pagter 5 punten en niet 3 (die waarschijnlijk als Stumbris werd aangezien), en Boy van Vliet heeft 17 assists.

En dan geloof ik toch de meest ervaren scout van Nederland die zijn feiten ook naar de BNXT heeft gestuurd. Het wordt overigens bevestigd door Heroes zelf die het dan weer van InStat hebben.

Natuurlijk zitten er weleens verschillen tussen de scouts van de thuisploeg en die van de bezoekende, maar dit gat is te groot. InStat, dat de cijfers berekent op basis van de videobeelden, kwam zelfs tot 18 assists. Al is dat systeem ook niet helemaal waterdicht. Nou waren er vroeger altijd scoutingcijfers van twee ploegen, maar Heroes is de enige die nog mensen meeneemt naar uitwedstrijden.

Maar goed ik tel dus 17 assists voor Boy van Vliet met dan een efficiency van 34.

Half november werd hij starter en sindsdien won Heroes 10 van de 11 duels (inclusief twee Europese). De guard speelt nu bijna 32 minuten gemiddeld met 12 punten en 8 assists.

Nou is 17 assists veel, maar in dit millennium voor zover ik kon vinden geen record op de Nederlandse velden, alhoewel voor een Nederlander.

Deividas Kumelis  20 May 3, 2023 Apollo Aalst 87 – 94
Devon Van Oostrum  19 Oct 27, 2018 Heroes Den Bosch LWD Basket 97 – 67 
Boy van Vliet 17 Feb 3, 2024 Heroes Den Bosch LWD Basket 84 – 109
Ken Brown  17 Oct 6, 2015 Donar Groningen BAL 122 – 57 
Nigel Van Oostrum  16 Apr 14, 2016 LWD Basket BAL 103 – 89 
Deividas Kumelis  16 Apr 10, 2021 The Hague Royals Apollo Amsterdam 73 – 69 
Nigel Van Oostrum  15 Dec 19, 2015 LWD Basket Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 83 – 81 
Whit Holcomb-Faye  15 Oct 6, 2012 LWD Basket Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 120 – 64 
Marijn Ververs 14 Jan 14, 2024 ZZ Leiden Landstede 76 – 71
Tony Miller  14 Oct 18, 2005 Omniworld Almere Donar Groningen 75 – 69 
Samuel Jones  14 Oct 12, 2006 Heroes Den Bosch B.A. Limburg 81 – 78 
Derrick Phelps  13 Feb 3, 2005 Nijmegen Magixx Heroes Den Bosch 94 – 87 
Torey Thomas  13 Nov 14, 2009 Nijmegen Magixx Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 98 – 56 

1. Schutter
Vele tienduizenden mensen hebben de miraculeuze full-court buzzer-beater van Luuk van Bree tegen Varese teruggezien. Met zulke aantallen genereert hij meer aandacht voor het Nederlandse basketbal dan zo ongeveer de rest in een heel seizoen bij elkaar. Dat alleen al maakt hem mijn haai van de week.

Luuk van Bree direct na zijn miraculeuze driepunter tegen Varese

Nou kun je het toeval noemen, en geluk speelt natuurlijk een grote rol, maar Van Bree moet wel de tegenwoordigheid van geest hebben om gezien de tijd de rebound gelijk te gooien, het richtingsgevoel is belangrijk en ook de kracht. Dit soort acties lukken natuurlijk vooral als je in vorm bent en dat is Van Bree dit seizoen.

Een klein overzicht van kijkcijfers want alles terugvinden op social media is een dagtaak.

Op X bekeken:

Fiba Europe Cup: ruim 21.000

Basketnews: ruim 44.000

Instagram bekeken:

Fiba Europe Cup: bijna 10.000 likes

ZZ Leiden: 155 likes

Deze haai bouwt (aan iets moois?)

Mijn vijf meest opmerkelijke zaken van afgelopen week:

5. L’histoire se répète
Mij persoonlijk maakt het niet uit waar de bekerfinale gespeeld wordt, ik rij er wel heen. Maar de bekerfinale spelen op neutraal terrein is ooit om een reden afgeschaft. Namelijk dat er helemaal niet zoveel toeschouwers op afkwamen. 24 maart spelen Heroes en Landstede in Almere om de beker.

Van 2006 tot 2013 werd er al in Almere gespeeld, de laatste keer was toevalligerwijs ook het affiche Den Bosch tegen Zwolle. Mij staat niet bij dat het in die jaren daar ooit enigszins vol is geweest (helaas worden toeschouwersaantallen in Nederland nooit bijgehouden). Daarna was Zwolle nog drie jaar het neutrale terrein. Een veel kleinere hal dan in Almere en dus ook sneller vol (met een beter plaatje op tv).

Donar bracht op neutraal terrein veel fans met zich mee, zoals altijd (als het om de prijzen gaat), Leiden ook, en verder is het matigjes wat er meereist.

De afgelopen jaren werd geloot welk van de twee finalisten de finale organiseerde. Dat had als groot voordeel dat het ‘thuispubliek’ in ieder geval aanwezig was.

De kans is groot dat een finale tussen Den Bosch en Zwolle in Almere veel lege plekken gaat opleveren. In Zwolle is de supporterskern klein, zelfs bij thuiswedstrijden, en uit Den Bosch zullen er vast 500 a 600 man meereizen.

Dat worden dan veel vrijkaarten voor de inwoners van Almere.

4. Tweehonderdeenentwintig centimeter
Bondscoach Arik Shivek zal met genoegen de wedstrijd tussen Barcelona en het Nederlands getinte Palencia hebben bekeken. Matt Haarms was bij de bezoekers een van de beste spelers, een mooie opsteker voor de interlands over drie weken tegen Groot Brittannië en Griekenland.

In 17 minuten had Haarms 13p (6/9 FG), 6r(3+3) met een efficiency van 18. Hoewel hij iets minder speeltijd had dan gemiddeld waren zijn cijfers ruim boven zijn gemiddelde van 7p, 4r.

Keye van der Vust had in 25 minuten door 5 fouten: 8p, 11a.

Yannick Franke in 16 minuten: 9p.

3. EHBO
Het begint me op te vallen hoeveel spelers afwezig zijn en hoe klein de rotaties her en der aan het worden zijn.

ZZ Leiden kent twee zware blessures en speelde afgelopen weekend, zoals de afgelopen weken, met een 7-mans rotatie.

Bij Heroes is Van der Mars er lang uit (al is hij over de helft richting zijn herstel), maar ontbreken ook Helfrich en de vaak afwezige Moore. Akot stond tegen Feyenoord wel op het formulier, opnieuw speelde hij niet waardoor Den Bosch een 7-mans rotatie had.

Donar begon tegen Zwolle met een 8-mans rotatie, zonder de vaak geblesseerde Jordy Kuiper, en na het uitvallen van Meeks waren er nog 7 over. En als John dan door vijf persoonlijke fouten slechts 9 minuten in actie komt is het heel mager.

Yoast had een 7 mans rotatie, met 40 minuten speeltijd voor Roel van Overbeek, die wel te naïef (en/of vermoeid) voor een winnende lay-up ging tegen LWD Basket.

BAL speelde tegen ZZ Leiden eigenlijk ook met een 7-mans rotatie al lijken blessures daar niet de reden van.

Interessant om te zien of dit aanhoudt, straks tegen de Belgen zullen de spelers toch hard nodig zijn.

2. Afscheid
Verdomd jammer dit soort mededelingen: ‘Mike Schilder zet punt achter carrière.

Ik begrijp van Mike dat zijn ‘oude’ enkelblessure die in november weer opspeelde de doorslag heeft gegeven om te stoppen.

De pas 29-jarige Schilder noemt het kampioenschap met Landstede in 2019 (de eerste en vooralsnog enige in Zwolle) zijn hoogtepunt. In zijn jonge jaren werd hij met Den Bosch ook twee keer kampioen van Nederland en won hij twee keer de beker.

Het besluit van Schilder is een hele grote aderlating voor Yoast, voor de Nederlandse competitie verdwijnt een stukje herkenbaarheid, maar het is ook zwaar voor het basketbaldier dat Mike is. Hij kreeg thuis de sport met de paplepel ingegoten. Op het veld was hij niet altijd de beste, scoorde ook nooit veel, maar werkte hij altijd hard, een echte voorbeeld- en teamspeler.

In 14 seizoenen speelde hij bijna 400 wedstrijden met gemiddeld 17 minuten, 5 punten en 2 assists. Verdeeld over Den Bosch, Zwolle en Bemmel had hij zeker 115 verschillende ploeggenoten.

Ik een rol komt Mike Schilder nog wel terug op het basketbalveld. Voor nu gaat hij aan de slag met zijn maatschappelijke carrière die al aardig op gang is met een eigen kledinglijn en als zelfstandige helpt hij bedrijven met hun online identiteit.

1. Bouwen
Het meest aansprekende affiche van dit weekend was dat van Landstede tegen Donar met als inzet de derde plek. Het was zondagmiddag best fascinerend hoe dat ging.

Met 7.27 te gaan was het 50-52. Daarna deed Landstede wat het als team moest doen: goed verdedigen, lay-ups, dunks en vrije worpen maken. Donar raakte het spoor overduidelijk bijster met veel balverlies, rare schotkeuzes en weinig dreiging naar de ring. Met dus een 22-7 run naar het eindsignaal, 72-59.

Dit maakte de verhoudingen achter Heroes en ZZ Leiden duidelijk met Landstede als nummer 3. Zwolle heeft dit seizoen nog niet gewonnen van deze teams, maar het is pas januari en geen mei (of 24 maart).

Landstede van vier spelers in de dubbele cijfers met een double-double voor Dickerson 12p, 11r.

Bieshaar had 12r met 9p.

Opmerkelijk was dat Tim Hoeve met 2 punten in 26 minuten een positieve plus/minus had van +18.

Kortom er steekt niemand echt bovenuit en dat siert het team. De hand van coach Jean Marc Jaumin is daarin duidelijk. De bijna jarige Belg van 53 werkte in Nederland eerder in Den Helder (2012-2014) en Den Bosch (2019-2021). In Den Bosch werden titels van hem verwacht, maar daar zat het niet mee en werd hij na de verloren play-offfinale tegen ZZ Leiden -voortijdig- bedankt.

In zijn carrière als coach won Jaumin nog nooit een landstitel, maar in Zwitserland en België wel een beker. Om prijzen te pakken met dit Landstede moet er nog wel wat gebeuren, maar dat weet de oud-speler van onder andere Real Madrid zelf vast al te goed.

In ieder geval is hij Zwolle in een positie aan het manoeuvreren opdat er prijzen gepakt kunnen worden en dat maakt Jean Marc Jaumin mijn haai van de week.

Deze haai begint verdacht veel op een veldheer te lijken

Op 24 maart gaat de bekerfinale bij de mannen tussen Heroes Den Bosch en Landstede Hammers. Ok, Zwolle moet de return tegen Feyenoord in eigen huis nog spelen, maar na de heenwedstrijd (64-80) lijkt het mij zo goed als uitgesloten dat de Rotterdammers voor een stunt gaan zorgen. Deze week zal nog wel geloot worden of de finale in Den Bosch of in Zwolle gespeeld gaat worden.

Wat mij deze week opviel:

5. Nu even niet
Hoe klein zou de wereld zijn als de KNVB meldt dat er wedstrijden in de vrouwen Eredivisie niet doorgaan vanwege een gebrek aan scheidsrechters?

Regeren is vooruitzien. Al weet ik dat de lust om scheidsrechter te worden, door diverse factoren, niet groot is.

4. Oranjeselectie
In de voorlopige selectie van Oranje voor de EK-kwalificatieduels volgende maand zitten geen verrassingen. De (inside) collegespelers zijn niet beschikbaar en dan is dit het logische gevolg.

Op vrijdag 23 februari speelt Oranje in Engeland. Op maandag 26 februari komt Griekenland naar Den Haag. Het vierde land in de groep is Tsjechië en kwalificatiereeks kent zijn vervolg in november en februari volgend jaar.. De beste drie gaan naar het EK. Een goed resultaat in de openingswedstrijd in Newcastle is voor Oranje cruciaal.

Afgelopen zomer speelde Oranje onder de nieuwe bondscoach Arik Shivek op  het pré Olympisch kwalificatietoernooi. Vergeleken met die selectie zijn er nu niet bij:

 • Jesse Edwards
 • Tristan Enaruna
 • David N’Guessan
 • Rienk Mast
 • Tim Hoeve

Alleen Hoeve die bij Landstede speelt is, zit niet Amerika. Hij is zijn plek min of meer kwijtgeraakt aan de teruggekeerde Leon Williams.

Vergeleken met de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van een jaar geleden onder leiding van Radenko Varagic zijn er nog wat ‘Europeanen’ niet bij:

 • Maarten Bouwknecht
 • Sander Hollanders
 • Coen Stolk
 • Nathan Kuta

3. Keus
Erik Braal is een coach die gedurende het seizoen een vertrouwensband opbouwt met zijn spelers. Door het wederzijds vertrouwen moet het geheel uiteindelijk op zijn best zijn.

Nou vond ik de keus van coach Braal om 4 seconden voor het einde van de reguliere speeltijd van de bekerreturn geen time-out te pakken opmerkelijk.

Er is zeker wat voor die keus te zeggen want Spradley was al door zijn time-outs heen en op het moment dat Braal die time-out pakt, heeft Leiden hem ook.

Na de score van Ververs die de marge op 12 bracht (en dus gelijk) had Braal zijn laatste time-out nog. Maar hij nam die niet met nog 4 seconden speeltijd.

Na de time-out had Heroes de bal in kunnen nemen op de aanvalshelft en iets georganiseerds neer kunnen zetten. Nu was er een snelle dribbel met in feite een noodschot voor Van Vliet en dus verlenging. Maar uiteindelijk is Heroes wel door naar de finale en pakte de keus van Braal niet slecht uit.

2. Leermomentje
In de selectie van Oranje zit zeker Luuk van Bree. Afgelopen zomer op het pré-OKT (winst op België en nederlagen tegen Zweden en Kroatië) kreeg hij heel weinig speeltijd. Maar de 27-jarige forward van Zorg en Zekerheid is wat mij betreft op dit moment de grootste kandidaat voor de titel MVP van Nederland.

In de eerste halve finale bekerwedstrijd tegen Heroes (70-58) had Van Bree:

 • 23p (9/16), 5r, 3a, eff 24

In de return (87-72) was Van Bree opnieuw een van de beste van het veld:

 • 24p (9/17), 7r, 3a, eff 22

Wat mij het meest opviel in de bekerreturn was de driepunter die Van Bree nam aan het eind van de verlenging. Met een verschil van 14 punten nam hij na 5 seconden in de aanval na een verdedigende rebound en met nog 17 seconden te spelen een driepunter. Het getuigt van zelfvertrouwen, maar met zoveel tijd op de klok waren er meer opties en was een tweepunter een stuk verstandiger geweest.

1. Veldheer
De bekerduels tussen Zorg en Zekerheid en Heroes waren mooie gevechten. Een verlenging was de kers op de taart en belooft wat voor de finale om het kampioenschap. Ik zie zo snel geen ander Nederlands team bij deze twee aanhaken.

Beide teams kampen op dit moment met blessures en dat maakt het niet makkelijker, maar de ondergrens van Heroes ligt toch iets lager dan die van Leiden. Dat was vrijdag goed te zien en bijvoorbeeld af te meten aan het aantal keren balverlies:

 • ZZ Leiden 10x
 • Heroes 18x

Uit het balverlies scoorde:

 • ZZ Leiden 16 punten
 • Heroes 7 punten

Zondag liet Heroes zien dat het over karakter beschikt (waar Braal zo aan werkt), want die marge van 12 die ontstond in de laatste minuten op vrijdag (70-58) kende geen negatieve gevolgen.

Niet in het minst omdat Heroes zondag zuinig was op het balbezit (dit seizoen tot nu toe een probleem). Om gelijk bij de crux (en de marge 87-72) te komen; balverlies:

 • Heroes 8x
 • ZZ Leiden 18x

Uit het balverlies scoorde:

 • Heroes 25 punten
 • ZZ Leiden 10 punten

Sherron Dorsey-Walker toonde een serieus teken van leven in deze miniserie en zeker zondag waar hij met 21 punten topscorer was. Maar hij schoot 7 op 20 raak (van de 68 schoten die Heroes nam).

Roberts Stumbris had een double-double met 12 punten, 12 rebounds en nog 5 assists.

Mijn uitblinker is een bekende, simpelweg omdat hij heel duidelijk zijn stempel op de wedstrijd drukte.

Zondag had Boy van Vliet in bijna 44 minuten:

 • 18 punten (7/11)
 • 11 assists
 • 3 rebounds
 • 2 steals
 • Op hem werden 5 persoonlijke fouten gemaakt
 • +/- van plus 18
 • Efficiency 24

En nog vijf keer balverlies (net als vrijdag) waarvan twee in de verlenging. Dat is veel en de mislukte alley oop-actie in de verlenging mag niet gebeuren, maar verder speelt Van Vliet op dit moment als een veldheer, ook verdedigend.

Zo maakte Marijn Ververs zijn directe tegenstander zondag slechts 5 van zijn 13 pogingen om tot 11 punten te komen (vrijdag 5/12 en 10p).

Vrijdag had Van Vliet in iets meer dan 35 minuten 7 punten (3/12), 5 rebounds, 6 assists.

Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als Lee Moore weer fit is, maar het lijkt mij waarschijnlijk dat de Amerikaan de rest van het seizoen van de bank blijft komen. Maar goed je weet het nooit. Een ding is wel duidelijk en dat is dat de 29-jarige Boy van Vliet aan een goed seizoen bezig is, terug is bij Oranje en opnieuw haai van de week is.

En achteraf kan dit duel tegen de -onttroonde- bekerhouder in het groeiproces van coach Erik Braal een cruciale wedstrijd zijn geweest waarin Heroes het onderste uit de kan moest halen en haalde.

Foto: Robert Verboon

De ideale haai om naast je te hebben

Mijn vijf meest opvallende zaken van deze week.

5. Surprise
Nate Reuvers zou de surprise moeten worden bij Oranje. De Amerikaan is een procedure ingegaan om een Nederlands paspoort te krijgen. Schijnbaar hoopt de NBB hem al volgende maand in de EK-kwalificatie egen Groot Brittannië en Griekenland in te kunnen zetten.

De laatste die op deze manier in Oranje kwam, was Nicolas de Jong, die eind vorig seizoen een punt achter zijn carrière zette om vervolgens als assistent-coach aan de slag te gaan bij zijn club Boulazac op het tweede Franse niveau. De beresterkte De Jong speelde 36 interlands, onder andere op het EK in 2015.

Ik neem aan dat de procedure voor Reuvers al wat langer geleden begonnen is want anders krijg je alleen relatief snel een paspoort als je moeder de Nederlandse nationaliteit heeft. Nou klinkt Reuvers zeker Nederlands, maar wonderen bij de overheid bestaan niet.

Nate’s overgrootvader Anton emigreerde in 1897 naar de Verenigde Staten. Daar begon hij in Minnesota een boerderij. In 1967 kreeg hij een Amerikaans paspoort. Zijn zoon Donald nam later de boerderij over. Paul, de zoon van Donald en vader van Nate, is advocaat. Van Paul Reuvers heb ik begrepen dat de familie erg trots is op hun Nederlandse roots.

Nate Reuvers uit Lakeville Minnesota speelt nu bij Valencia in de ACB en ook in Euroleague. Dat zou hem meteen een unieke international maken want niemand speelt zo hoog. En dan hoop ik maar dat de agenda’s van de Euroleague en de FIBA elkaar niet gaan kruisen.

Reuvers is een 25-jarige power forward van 2.11m. Hij is na vier jaar studie op Wisconsin bezig aan zijn derde seizoen in Europa, Hij begon in Zagreb en vorig seizoen speelde hij bij Regio Emilia in Italië.

Dit seizoen speelde hij voor Valencia al 36 duels waarvan hij er 12 in de basis begon. Met gemiddeld:

 • 15 minuten
 • 5 punten
 • 1/3 driepunters
 • 2 rebounds

4. Auw
Zorg en Zekerheid en Landstede speelden midweeks Europees.

 • ZZ Leiden verloor in de FIBA Europe Cup kansloos van Chemnitz, 58-88
 • Landstede speelde in de NEBL in het Litouwse Utena tegen Juventus, 84-56

Ik snap de omstandigheden, zeker bij het door blessures geteisterde Leiden, maar toch. We hebben het niet over Euroleague, Eurocup of Champions League.

3. Nieuw
Den Helder Suns speelde voor het eerst in haar nieuwe onderkomen: Quelderduyn. Met 1200 toeschouwers was het vol. Hopelijk blijft de toestroom zo groot, dan kan Suns stappen maken. De winst was trouwens voor LWD Basket, 64-75.

2. Kip/ei
Tsja. Als je maar zes op punten scoort in het laatste kwart is het vrijwel onmogelijk om een wedstrijd te winnen. Zeker tegen een ploeg die eigenlijk een pak slaag verdient, maar wel de koploper is. En dus verloor BAL van Heroes, 60-65.

Een wedstrijd:

 • Waarin de Limburgers een maximale voorsprong hadden van 17 punten
 • 52-35 op 2.32 voor het einde van het 3e kwart
 • De wedstrijd eindigde met een 8-30 run voor Heroes
 • 8 minuten voor het einde was het nog: 55-39
 • Met nog 5.41 te gaan was het: 57-47
 • Daarna scoorde BAL geen veldscore meer, alleen 3 vrije worpen gingen nog raak. 5 schoten en 2 vrije worpen gingen mis en er was 2x balverlies
 • En deden 9 punten van Price in de slotfase BAL de das om
 • Ralf de Pagter was de man die voor Heroes het vuile werk opknapte en met 4 punten, 11 rebounds, geen balverlies en met een plus/minus van plus 15 verreweg de beste speler aan Bossche zijde was, zeker ook in het laatste kwart
 • Goss debuteerde voor BAL met 13p,15r
 • Crux: BAL 17x balverlies, scoorde Heroes 22 punten uit
 • Heroes 9x balverlies (opvallend laag), scoorde BAL 9 punten uit

1. Beter
Na twee Europese debacles konden Landstede en ZZ Leiden ten koste van elkaar iets goedmaken. Gezien de personele problemen leek de titelverdediger een moeilijke middag te gaan beleven.

Voor Landstede was het ook een uitgelezen kans om te laten zien dat het tegen de top 2 van Nederland wel degelijk kan winnen. Na twee nederlagen tegen Heroes en twee tegen ZZ Leiden (ook Supercup) lukte het Landstede weer niet.

Tot grote frustratie van coach Jaumin die in het AD niet mals was voor zijn spelers.

„Het gaat erom hoe je een wedstrijd benadert, de uitvoering. Je spreekt iets af, maar spelers gaan hun eigen gang. Ze moeten beter luisteren, want ik ben eindverantwoordelijk.”

Tsja. Gevalletje kip/ei denk ik.

Bieshaar spreekt in het AD van onderschatting, ik weet niet of dat het probleem is als je alles verliest van de teams die hoger staan.

Zorg en Zekerheid is gewoon een geduldige machine, zeker in Nederland. Er zijn nu twee schakels weg en de nieuwe wacht nog op een werkvergunning, maar geef deze ploeg een kans en dan pakken ze die met beide handen aan.

De start in Zwolle was gelijk voor Leiden (15-22) en de ploeg stond vervolgens vrijwel heel de wedstrijd op voorsprong, precies zoals ze het graag wil hebben.

Meest opmerkelijke statistiek in dit duel zegt misschien wel alles over beide teams:

 • FG Landstede: 25/62 (40%)
 • FG ZZ Leiden: 30/60 (50%)

Bij Leiden waren twee spelers met een double-double:

 • Schaftenaar 10p, 10r (in 20 minuten)
 • Ververs 10p, 14a (in de volledige 40 minuten)

Overigens had Leiden 4 spelers die 37 minuten of meer speelden. Ik snap dat door de blessures van Van den Elzen en Bouwknecht en omdat Gardner nog niet mag spelen, maar de kans op meer blessures wordt zo wel groter zeker omdat Leiden nog in de beker zit en Europees speelt.

Hoewel Luuk van Bree topscorer werd met 21 punten is Ververs mijn haai van de week.

In de drie duels in 2024 na het uitvallen van zijn twee ploeggenoten heeft Ververs nu respectievelijk: 13, 12 en 14 assists, ruim boven zijn gemiddelde van 6. Ook zijn zijn speelminuten omhooggegaan naar 34, 34 en 40 op een gemiddelde van 25.

Er wordt meer van de 25-jarige guard gevraagd en vooralsnog kan hij dat leveren.

Vorig jaar speelde Heroes thuis tegen Gaziantep waar toen Connor Frankamp speelde. De Amerikaan had 34 punten, 5 rebounds en 6 assists. Aart Dekker zat toen naast me en beaamde dat Frankamp zowel fysiek als qua spel heel erg leek op Marijn Ververs. Alleen leek Frankamp minder bescheiden. Aart en ik waren het eens dat Ververs de schroom van zich af zou moeten gooien. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we.

Frankamp die nu bij Palencia terecht is gekomen, inderdaad de ploeg van Franke, Haarms en Keye van der Vuurst de Vries. Palencia won afgelopen weekend bij Girona, 84-86. VDVDV maakte van de drie Nederlanders verreweg de meeste indruk met in 28 minuten 11p, 9a, 4r en een +/- van plus 2. Waarbij de gamewinner van Frankamp kwam, een driepunter, met VDVDV op het veld.

Enfin. Misschien moet Marijn Ververs zich ook eens goed gaan afvragen of hij in de Nederlandse competitie nog beter gaat worden. De potentie om nog beter te worden heeft hij zeker. Voor nu is hij mijn uitblinker van deze week.

Deze haai ontwikkelt zich goed en met hem zijn ploeg

Na twee weken kerstreces werd de competitie afgelopen weekend hervat. Vanwaar eigenlijk de rust? Het is niet dat het programma met slechts negen teams overladen is, nou misschien voor Leiden maar dat is een keus geweest. Juist de periode waarin heel Nederland vrij was en veelal op zoek naar leuke activiteiten was er geen basketbal. Tsja. Ideaal moment om het bekertoernooi in HBW-achtige omstandigheden te spelen, zou ik zeggen,

5. Spanning
Bij de hervatting van de competitie won vier keer het hoogst geplaatst team, geen verrassingen dus. De gemiddelde marge was meer dan 18 punten. Tot zover de spanning, waar het publiek toch voor komt. Overigens ligt de gemiddelde marge in dit hele seizoen tot nu toe op 14,4 punten.

Een makkelijke oplossing voor dit probleem of beter gezegd deze trend van de laatste jaren bestaat niet, aangezien de ‘kleintjes’ niet allemaal een grote zak geld cadeau gaan krijgen van een weldoener. Maar een spannende competitie is een aantrekkelijke competitie.

Over spanning gesproken. De Euroleague-wedstrijd tussen Real Madrid en Efes Istanbul werd vrijdag pas beslist na de vierde !!! verlenging, 130-126. Bij de Turken speelde Darius Thompson ex-ZZ Leiden 49 minuten met 21 punten en 5 rebounds.

4. Raar
Net voordat Yoast moest spelen tegen Donar maakte de club uit Bemmel bekend dat guard C.J. Keyser niet langer van de partij was. Met gemiddeld 31 minuten, 17 punten, 2 rebounds en 3 assists een belangrijke speler voor Yoast. We zullen wel zien waar hij opduikt, maar voor mijn gevoel is het een stukje competitievervalsing.

Over opduiken gesproken. Austin Luke (ex-Yoast en ex-Donar) die voor aanvang van het seizoen bij Den Bosch werd bedankt vanwege een blessure heeft –weer- een nieuwe club. Na 11 duels in Servië voor FMP speelt hij nu voor de Kroatische middenmoter KK Cedevita Junior Zagreb. Deze ploeg stond vroeger bekend als KK Botinec en later als Cedevita. Ze werden zelfs vijf keer kampioen van Kroatië. Sinds 2019 is het de opleidingsclubclub van Cedevita Ljubljana.

3. Problemen
Stan van den Elzen was al out met een zware knieblessure en nu is Maarten Bouwknecht uitgeschakeld met een gebroken botje in zijn voet. Hun gemis pijnlijk voor Zorg en Zekerheid dat al weinig spelers had omdat de verhuizing zoveel geld koste.

Duidelijk is dat er een Amerikaan bij zal komen. Dat is een in ieder geval een speler extra en het is niet laat in het seizoen, maar de ‘chemistry’ die in Leiden is ontstaan moet door de drie personele wisselingen wel opnieuw groeien en met een nieuweling erbij weet je nooit hoe het uitpakt.

Hoewel er op het oog geen verband is tussen de blessures van Van den Elzen en Bouwknecht zijn het wel twee spelers die vorige seizoen veel minuten hebben gemaakt in het succesvolle en lange seizoen van ZZ Leiden.

Feyenoord kon tegen het gehavende Leiden geen vuist maken, 78-58. Leiden blijft een machine met op dit moment wat minder radertjes, met tekenend vijf spelers in de dubbele cijfers. En Feyenoord lijkt  aardig in verval geraakt waardoor de Gold League uit het zicht raakt.

2. Slim
Dat Heroes Den Bosch een hele slimme advocaat aan haar zijde heeft, is al vele jaren bekend. Menig speler is er na een tuchtzaak relatief goed vanaf gekomen. Nu ook weer de Let Roberts Stumbris.

In de return voor de beker tegen Den Helder werd hij van het veld gestuurd en bleef hij opmerkingen maken naar de scheidsrechter. Het leek hem twee duels schorsing op te leveren, inclusief de BNXT-wedstrijd bij ZZ Leiden. Door een vormfout bij de bond kon hij toch spelen (winst Heroes).

Zijn schorsing bedroeg uiteindelijk één duel, afgelopen weekend tegen uitgerekend Den Helder. De schorsing geldt dus niet voor de bekerduels van Heroes tegen Leiden later deze maand.

Overigens kende Heroes zonder Stumbris, Van der Mars en Moore (drie starters) geen enkele moeite met Suns, 81-66. Opmerkelijk was wel dat Den Bosch 13 keer balverlies leed en dat Suns 11 aanvallende rebounds kon pakken  van de 33 afketsers onder de Bossche ring.

1. Ontwikkeling
Het gemak waarmee BAL won bij LWD Basket verbaasde me, 68-82. Nou is de ploeg uit Leeuwarden dit seizoen niet best, maar toch. Nieuweling Roddy Peters bleek nog niet speelgerechtigd.

Na weer eens een kapotte schotklok op de Nederlandse velden (hoe blijft het mogelijk en waarom is het ongeveer ieder half jaar prijs in het Kalverdijkje) en 40 minuten vertraging (leuk voor het publiek) waren het de Limburgers die de toon zetten, 10-25. En uiteindelijk hun vijfde plek op de ranglijst verstevigden.

Het vele balverlies van LWD strafte Bal redelijk hard af. Uit 19 keer Fries balverlies scoorde BAL 23 punten. Andersom had BAL 13 keer balverlies met 11 punten voor LWD, een verschil van 12 punten.

Inside was BAL beter, slimmer en deed het mede door het balverlies de Friezen veel pijn:

 • Tweepuntspercentage LWD: 48%
 • Tweepuntspercentage BAL: 62%
 • Aantal tweepunters LWD: 18/39
 • Aantal tweepunters BAL: 27/43

Elyjah Goss debuteerde bij BAL met in 24 minuten een double-double: 10p, 11r.

Topscorer was Filip Brankovic met 17p, 7r.

Mijn meest opvallende speller stond bijna 36 minuten op het veld met 9 punten, 5 assists en de hoogste plu/minus van iedereen +17, Oshean Brathwaite.

De guard (1.78m) was iets meer dan een jaar geleden ook al eens mijn uitblinker uiteindelijk werd hij verkozen tot talent van het jaar.

Mooi moment dus om eens naar de feiten te kijken.

  2022-2023 2023-2024
minuten 30.8 34.2
punten 8.08 7.31
assists 5.32 6.36
Ast/TO 1.99 3.5
TS% 0.516 0.436
eFG% 0.492 0.369
AamvEff 98.4 98.4
VerdEff 111.2 100
PER 10.31 11.92

Dan blijkt dat de 21-jarige Brathwaite iets minder scherp is gaan schieten, maar zich verder goed aan het ontwikkelen is, zeker verdedigend.

Deze ontwikkeling onder de bezielende leiding van Radenko Varagic is er zeker mede oorzaak van dat BAL een voor hun begrippen goed seizoen draait wat bekroond lijkt te gaan worden met de vijfde plek en dus Gold League. Daarin kan Brathwaite zich verder ontwikkelen.

Foto: BAL

Wat een moment was dat! Mijn terugblik op 2023

Geen beter moment om terug te blikken op 2023 dan op de laatste dag van het jaar. Er zijn veel mooie momenten geweest, zeker weten. De vijf mooiste zet ik verderop op een rij waarbij mijn wekelijkse haai-verkiezing het uitgangspunt is.

In algemene zin heb ik sterk de indruk dat het basketbal in Nederland als geheel niet vooruit is gegaan in 2023. Ik ga geen hele lijst oplepelen, maar de aandacht is nog minder geworden, volgens mij zijn ook de toeschouwersaantallen minder geworden om over het niveau op de vloer nog maar niet te spreken. De BNXT-league heeft het momentum van de start niet gepakt en staat na drie jaar voor belangrijke keuzes over de toekomst.

Ik blijf erbij dat het vlaggenschip van de sport het nationale mannenteam is en die Oranjemannen zijn, laat ik het zo zeggen, zoekende en voor hen staat een cruciaal 2024 voor de deur. De Oranjevrouwen hebben het nog moeilijker.

Over 2024 gesproken, het kan het jaar worden dat er Oranje-basketballers op de Olympische Spelen in actie gaan komen. Zowel de vrouwen als de mannen (voor de 2e keer na Tokio) 3×3 hebben een reële kans om zich via een van de kwalificatietoernooien te plaatsen. Maar eerst zien dan geloven. Hoewel Olympische deelname een bijzonder succes zou zijn, geloof ik niet dat het de sport als geheel (inclusief 5×5) op een hoger plan brengt.

Mijn top 5 van 2023:

5. Donar
Wat een enorme soap was dat in de zomer. Donar, de kersverse verliezende finalist in de strijd om het kampioenschap, bleek een schuld te hebben, het werd een miljoenenschuld. De club was failliet en via een maas in de BNXT-wet kwam er een doorstart. Een welhaast ongelofelijk verhaal.

Het gereïncarneerde Donar begon het nieuwe seizoen sterk met thuiswinst op Heroes, maar haakte vervolgens af bij de top 3 in de BNXT-league.

4. Luuk van Bree
Je mag wel zeggen dat Luuk van Bree een stamgast is mijn haai-verkiezing. Regelmatig en opvallend vaak in belangrijke wedstrijden, ook Europese, staat hij op. Zijn meest bizarre prestatie was in wedstrijd vijf van de finale om het kampioenschap. In het zinderende laatste kwart scoorde hij al zijn 17 punten met 4/6 driepunters.

3. EK-titel
De Nederlandse 3×3-basketbalsters hebben geschiedenis geschreven door goud te winnen bij het Europees kampioenschap in Israël. In de spannende finale was Oranje met 21-18 te sterk voor Spanje.

Qua toekomst lijkt het ook wel goed te zitten aangezien de vrouwen onder 23 wereldkampioen werden.

De mannen kenden ook geen slecht seizoen met een World-Cup overwinning.

3×3 Amsterdam sloot het seizoen af met de tweede plek in de World Tour finals. In de finale was het Servische Ub te sterk, 15-21, Het leverde voor de tweede keer dit seizoen 40.000 dollar op.

Worthy de Jong kende een uitstekend seizoen in het 3×3, zijn eerste volledige seizoen. Gemiddeld had hij 9,3 punten en zijn wil om de Spelen te halen is enorm.

2. Toekomst
Zoals altijd heeft de jeugd de toekomst. Bij de vrouwen 3×3 lijkt die aanwas aanwezig. Bij het Oranje-vlaggenschip ook. Afgelopen zomer speelde de nieuwe bondscoach Arik Shivek eigenlijk voor het eerst met de nieuwe garde op het pré Olympisch kwalificatietoernooi (met winst op de Belgen en nederlagen tegen Kroatië en Zweden).

Aanwezig waren de collegegangers: Jesse Edwards, David N’Guessan, Tristan Enaruna en Rienk Mast. Quentin Post gaat ook nog een serieuze optie worden en Emanuel Nzekwesi was er afgelopen zomer ook weer bij. Yannick Kraag van Badalona is nog een talent dat bij deze groep hoort. En nu Keye van der Vuurst de Vries, Matt Haarms en Yannick Franke op het hoogste niveau in Spanje spelen gloort er alles bij elkaar een interessante toekomst voor Oranje.

Zeker omdat de meeste van de genoemde collegespelers na dit seizoen klaar zijn op school en hoogstwaarschijnlijk in Europe zullen gaan spelen. De window in februari en vooral het duel in Engeland wordt interessant met het oog op de EK-kansen.

1. Bizar einde
Het moment, voor mij, van 2023 was het laatste kwart van de play-offfinale om het landskampioenschap tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar. De Groningers leken op weg naar de titel totdat in de machtig intense Vijf Meihal (we gaan hem missen) in de laatste 161 seconden van de wedstrijd een oorsprong van 16 punten verdween en Leiden alsnog kampioen werd.