Voor deze haai zit achter deuren geen verrassingen

Een mooi en onvoorspelbaar weekend in de Eredivisie was het.

Er zijn mensen die nog verrast waren door de winst van Landstede bij Donar (56-78). Op zich begrijpelijk, Groningen is toch de drievoudig kampioen. Wie de competitie volgt, is niet verrast.

Van de laatste vijf officiële duels won Donar er één, van New Heroes met een buzzerbeater, een ploeg die niet eens kan winnen van Apollo. Duidelijk is dat de klad erin zit bij de Groningers en niet zo’n beetje ook.

Landstede speelde goed bij Donar, goed georganiseerd, goed voorbereid ook (bijvoorbeeld maar 5x balverlies, Donar 18x), maar niet bijzonder. Dat was ook niet nodig want Donar is op dit moment geen team. Plus Zwolle heeft nu al drie keer van Donar gewonnen dit seizoen, ik durf wel te stellen dat Herman van der Belt de Donar-code heeft gekraakt.

Let wel, Erik Braal heeft nog pak ‘m beet drie maanden om de zaak weer op de rails te krijgen en kwaliteit is er nog steeds aanwezig. In ieder geval zal er veel gesproken worden, ik weet niet of dat helpt en dat is vooral afhankelijk van alle aanwezige karakters. Gezien de houdingen en reacties op en bij situaties zit er veel onvrede bij heel Donar (spelers en coaches), maar het zijn profs en het duurt, zoals gezegd, nog even voordat de hoofdprijs te winnen is.

Landstede zette dus een sterke teamprestatie neer met goed verdedigend werk en drie spelers in de dubbele cijfers. Kajami-Keane 20p, 6r, 3a en Dorsey-Walker ook 20p, 3r.

Apollo stuntte door New Heroes te verslaan (85-79). Nu de Amsterdammers sinds enige tijd weer fit en compleet raken, gaat het team steeds beter presteren. Knap van coach Faijdherbe met alleen maar Nederlanders, voor wie het nog niets wist, die zijn ploeg goed had voorbereid met veel druk op de Bossche spelverdeler en slim gebruik makend van de eigen insidekracht.

De Amsterdamse ploeg was tegen Den Bosch lange tijd zuinig op de bal en dan heb je altijd een kans. Zeker tegen een Bossche ploeg met twee nieuwe Amerikanen met geldingsdrang. Taylor en Graham namen samen 23 schoten (van de 57). Sherill, Voorn en Bouwknecht samen 9 schoten. Zonder echte pointguard leidde dat ook nog eens tot 15 keer balverlies (Taylor en Graham samen 7x), en dat maakte dat het beste team won.

Met ook de beste speler. Want Berend Weijs was weergaloos. 27p, 11r, 4bs, 2a, 2st en een efficiency van 41, het hoogste dit seizoen in de Eredivisie. Roye had 13p, 8a, Dimeo van der Horst 19p, 9a, 6r. Voor New Heroes had Taylor 28p, 6a.

Voor Skelin geldt hetzelfde als voor Braal, Parijs is nog ver.

Zorg en Zekerheid blijft de fiere koploper na een makkelijke winst op Feyenoord (92-68) door een sterke tweede helft. Vijf spelers in de dubbele cijfers. Maurice Watson had een double-double 17p, 12a, 6r en nog 5to.

Aris deed wat het moest doen en had geen enkele moeite met BAL (72-53). Vijf Friese spelers in de dubbele cijfers. Opvallend is dat vier spelers een 100% score hadden vanaf de vrije worplijn, dat zie je niet vaak.

Zondag verraste Den Helder Suns met winst in Dordrecht (75-83). Windmills dat wel Richardson en Kok miste. Den Helder won drie van de vier kwarten onder leiding van Boy van Vliet 25p, 7r, 4a. Het debuut van Leon Williams bleef niet onopgemerkt met bijna een triple-double 9p, 8a, 6r en op hem werden maar liefst 10 persoonlijke fouten gemaakt. Voor Windmills, met vier spelers in de dubbele cijfers, had Coleman een double-double met 25p, 13r, 4st.

HAAI VAN DE WEEK

Berend Weijs. Zijn statline is indrukwekkend. 27p, 11r, 4bs, 2a, 2st en zijn efficiency van 41 is bijna ongekend in Nederland. Bijzonder knap en dat tegen een ploeg die zichzelf ziet als titelkandidaat.

Weijs is 30 jaar en geen wekelijkse uitblinker, maar wel bezig aan zijn beste seizoen ooit.

Seizoen gem.GMinPtsTREff
2018/191933.414.17.919.7
2017/183026.810.96.212.8
2013/143829.38.65.910.1
2012/133627.911.15.914.1

Weijs werd geboren in Zaandam (15 december 1988), leerde basketballen in Amsterdam, zijn idool is Larry Bird, en vertrok in 2008 naar Harcum College. Daar bleef hij twee jaar voordat hij overstapte naar de Universiteit van Maryland, waar hij economie studeerde.

Dat ging op een opvallende manier. Weijs speelde een pick-up game tegen spelers van Maryland en spelers en coaches daar waren dusdanig onder de indruk dat ze hem graag wilden hebben.

Na twee jaar had Weijs goede herinneringen aan zijn tijd bij de Terrapins in de BIG10. Hij herinnert zich een wedstrijd tegen Duke met een dunk over een van de Plumlee broers en twee duels in Madison Square Garden (hoeveel Nederlanders hebben daar mogen spelen). Zelfs de Washington Post (niet de minste krant) blikte met Weijs terug op zijn tijd in Maryland.

Terug in Nederland ging Weijs bij Apollo spelen. Na twee jaar zette hij een stapje terug naar de Promotiedivisie. Sinds vorig seizoen is hij terug in de Eredivisie.

Berend Weijs heeft ook een leven naast het basketbal. Hij werkt in het deurenbedrijf van zijn vader en het is de bedoeling dat Berend op termijn de zaak overneemt. Op dit moment stuurt hij vooral de productie aan en verder vervult hij diverse managementtaken (zoals zovaak in een klein bedrijf). Een rol die hij op het veld min of meer ook vervult bij Apollo en daarom is hij de haai van de week.